search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:18
MENU CLOSE

Εικόνες του Δυτικοευρωπαίου μέσα από την Ιστορία

12.09.2013 21:00
Εικόνες του Δυτικοευρωπαίου μέσα από την Ιστορία - Media

Αν θέλει κανείς να ανατρέξει στις ρίζες της λατινοκρατίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεκινήσει από την Τέταρτη Σταυροφορία και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους, το 1204.

Δημήτριος Κ. Γιαννακόπουλος
Εκδόσεις:
Επίκεντρο
Σελ.: 338

Αν θέλει κανείς να ανατρέξει στις ρίζες της λατινοκρατίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεκινήσει από την Τέταρτη Σταυροφορία και την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους, το 1204. Σήμερα που έχουμε την πλέον επίσημη (από την κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας) παραδοχή ότι η Άλωση του 1204 αποτελεί «έγκλημα» της Δύσης κατά της Ανατολής, μπορούμε πιο άνετα από ποτέ να ισχυριστούμε ότι αυτό το «έγκλημα» υπήρξε ένα έγκλημα διαρκείας. Το βιβλίο εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο – αν και δεν είναι αυτός ο βασικός του σκοπός – τις βασικές αιτίες του κυρίαρχου παραδοσιακού αντιδυτικισμού στην Ελλάδα καθιστώντας τες τουλάχιστον κατανοητές, ενώ δίνει και επαρκέστατες εξηγήσεις για την άποψη περί «ανάδελφου έθνους». Η σημαντική αυτή μονογραφία εξετάζει τον σημαντικό ρόλο της λατινοκρατίας στην Ελλάδα και κυρίως τον ρόλο της στη διαμόρφωση της συνείδησης των Νεοελλήνων μέσα από τον προσδιορισμό των σχέσεών τους με τους Δυτικούς. Στη μονογραφία του, ο συγγραφέας παραθέτει μέσα από διάφορα πρόσωπα του νεότερου ελληνισμού την ιδεολογική συγκρότηση μιας ελληνικής άποψης, η οποία αντιπαραβάλλεται απέναντι στην δυτικοευρωπαϊκή αντίληψη σχετικά με την ιστορία του μεσαιωνικού ελληνισμού. Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που καλό είναι να διαβαστεί ευρύτερα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50