search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:15
MENU CLOSE

WSJ: O Άσαντ «σκορπάει» το χημικό του οπλοστάσιο

13.09.2013 07:28
WSJ: O Άσαντ «σκορπάει» το χημικό του οπλοστάσιο - Media

Με τις διαβουλεύσεις Κέρι και Λαβρόφ για τη Συρία να συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη Γενεύη, η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το καθεστώς Άσαντ διασκορπίζει το χημικό οπλοστάσιο, ώστε να «κρύψει» μέρος του πριν τον έλεγχο από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, σήμερα ξεκινούν οι τριμερείς συνομιλίες ΗΠΑ, Ρωσίας, ΟΗΕ.

Με τις διαβουλεύσεις Κέρι και Λαβρόφ για τη Συρία να συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη Γενεύη, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το καθεστώς Άσαντ διασκορπίζει το χημικό οπλοστάσιο σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες, ώστε να «κρύψει» μέρος του πριν τον έλεγχο από τη διεθνή κοινότητα. 
 
Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε χθες στον ιστότοπό της πως μια εξειδικευμένη στρατιωτική μονάδα, η αποκαλούμενη Μονάδα 450, μετακινεί εδώ και μήνες τα αποθέματα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των όπλων.

Ωστόσο οι αμερικανικές και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως εξακολουθούν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα περισσότερα από τα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τo δημοσίευμα.

Η διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας εστιάζεται σε αυτή την φάση στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η Δαμασκός για την καταγραφή και καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου, με την Ουάσινγκτον να επιμένει ότι πρέπει να γίνει άμεσα.

Τριμερής συνομιλίες Κέρι – Λαβρόφ – Μπραχίμι
 
Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι θα έχει σήμερα στη Γενεύη συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
 


 
Χαιρετίζει ο Πούτιν την προσχώρηση της Συρίας στη Σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλωσόρισε σήμερα την ανακοίνωση της Συρίας ότι προσχώρησε στη διεθνή Σύμβαση για την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων.
Είπε ακόμη ότι η κίνηση αυτή δείχνει τις σοβαρές προθέσεις της Δαμασκού για επίλυση της κρίσης.
 
«Πιστεύω ότι πρέπει να χαιρετίσουμε αυτήν την απόφαση», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση της συριακής κρίσης, που «επιβεβαιώνει τις σοβαρές προθέσεις των σύρων εταίρων μας να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο».
 
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν χθες ότι δέχτηκαν αίτημα από τη Συρία για την ένταξή της στη Σύμβαση, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλαίσιο μιας υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.


 
Χωρίς δεσμεύσεις η πρώτη συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ
 
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη μεταξύ Κέρι και Λαβρόφ, παρότι υπήρξε διάθεση συνεργασίας, οι διαφωνίες ήταν εμφανείς, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις σε περίπτωση που η Συρία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αφοπλισμό της από τα χημικά όπλα που διαθέτει. Από την πλευρά του ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απειλή για χτύπημα εναντίον της Συρίας είναι μάταιο από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση για ειρηνική λύση στο πρόβλημα.
 
Όσον αφορά τις δηλώσεις Ασαντ, να μπει στην οποιαδήποτε συμφωνία για παράδοση των χημικών όπλων της Συρίας ο όρος οι ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε δηλώσεις του απάντησε ότι ο Ασαντ δεν είναι σε θέση να θέτει όρους και τον κατηγόρησε ευθέως για την επίθεση με τα χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.
 
Πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα χθες σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Συρία δεν είναι πλέον στις προτεραιότητές του και ότι θα ασχοληθεί με περισσότερο με εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ, όπως ο προϋπολογισμός, η αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού και οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:14