search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:54
MENU CLOSE

Το Λαϊκό Τραγούδι έχασε το «αηδόνι» του…

27.09.2013 14:30
Τη Δευτέρα το τελευταίο αντίο στην Πόλυ Πάνου - Media

Γεννημένη στην Αθήνα (28 Οκτωβρίου το 1940), αλλά μεγαλωμένη στην Πάτρα, εντυπωσιάζει τους πάντες όταν, σε ηλικία περίπου δέκα ετών, συμμετέχει σε μουσικό διαγωνισμό.

Το μουσικό ταλέντο που είχε η Πόλυ Πάνου δεν το αμφισβητούσε κανείς. Η μεγάλη ερμηνεύτρια το είχε αποδείξει από πολύ μικρή. Γεννημένη στην Αθήνα (28 Οκτωβρίου το 1940), αλλά μεγαλωμένη στην Πάτρα, εντυπωσιάζει τους πάντες όταν  σε ηλικία περίπου δέκα ετών συμμετέχει σε μουσικό διαγωνισμό της πρωτεύουσας της Αχαΐας, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 260 παιδιά. Η διάκριση αυτή ήταν το πρώτο… βήμα σε ένα μονοπάτι στρωμένο με επιτυχίες και δόξα. Για να συμβούν όμως τα παραπάνω καθοριστική ήταν η συνάντησή της στη Πάτρα με έναν, νεαρό τότε, καλλιτέχνη, έναν…Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο τελευταίος έψαχνε αντικαταστάτρια τραγουδίστρια για το γκρούπ του και φαίνεται πως το κορίτσι με το «χρυσό λαρύγγι»  ιδανική επιλογή. 
 
Δεν χρειάστηκε λοιπόν πολύ για να πειστεί ο Μπιθικώτσης για τις ικανότητες που είχε η Πολυτίμη Κολιοπάνου, ή καλύτερα Πόλυ Πάνου, όπως τη «βάφτισε» και  ο  ίδιος. H Columbia Records το 1952 αποτελούσε ο επόμενος προορισμός της νεαρής καλλιτέχνιδος  , ώστε να ηχογραφήσει τα πρώτα της τραγούδια(«Πήρα τη στράτα την κακιά» και «Να πας να πεις της μάνας μου» του Γιώργου Ζαμπέτα το 1956. Εκείνη τη περίοδο είναι που έρχεται και ένα τηλεφώνημα από τον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος είχε ένα τραγούδι κομμένο και (γ)ραμμένο στα μέτρα της.
 
Το τραγούδι αυτό δεν ήταν άλλο από τα παγκοσμίου φήμης πλέον «Παιδιά του Πειραιά». Καλή και άξια η Μελίνα (Μερκούρη) που το ερμήνευσε και στη ταινία «Ποτέ την Κυριακή»(Ζύλ Ντασσέν, 1960) αλλά η Πόλυ Πάνου ήταν αυτή που το είπε πρώτη και καλύτερη.
 
Σιγά σιγά και με το σπαθί της, η Πόλυ Πάνου έγινε ένα με το Στάρ Σύστεμ της εποχής του ’50 και του ’60. Στέλιος Καζαντζίδης, Πάνος Γαβαλάς, Καίτη Γκρέυ, μεγάλα ονόματα που μεσουρανούσαν τότε, «καλοσώρισαν» ένα ακόμα παιδί-θαύμα του Λαϊκού τραγουδιού.
 
“Μες στην πολλή σκοτούρα μου” και Παίξε Χρήστο το μπουζούκι”. Τραγούδια διαχρονικά που τα έγραψε για αυτή ο «τιτανοτεράστιος» Βασίλης Τσιτσάνης. Το κομμάτι "Κόκκινα φανάρια (Το καλντερίμι)"  (μουσική Σταύρου Ξαρχάκου) αποτέλεσε σημαντικός σταθμός στη καριέρα της. Μόλις 20 χρονών ερμηνεύει το «Ένα Σφάλμα Έκανα» του Θόδωρου Δερβενιώτη.  Όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρχε συνθέτης που να μην ήθελε τη φωνή της Πάνου, για να «ζωντανέψουν» τα τραγούδια του. Το αποτέλεσμα ήταν η καλλιτέχνης να αφήσει  μια τεράστια κληρονομιά  στη ελληνική λαϊκή σκηνή και να σημαδέψει τη πορεία της τελευταίας τις δεκαετίες που ακολουθούν.  Η 27η Σεπτεμβρίου του 2013  αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πλήγμα για το Λαϊκό τραγούδι,  το οποίο έχασε μια σημαντική αοιδό με πραγματικά ένα «χρυσό λαρύγγι».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50