search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:58
MENU CLOSE

Τέσσερις μήνες από το «μαύρο» στην ΕΡΤ

10.10.2013 16:33
Τέσσερις μήνες από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
 - Media

Τέσσερις μήνες συμπληρώνονται από την 11η Ιουνίου, όταν με το "διάγγελμα" Κεδίκογλου ανακοινώθηκε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Τέσσερις μήνες συμπληρώνονται από την 11η Ιουνίου, όταν με το… "διάγγελμα" Κεδίκογλου ανακοινώθηκε το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ.
 
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με Κοινή Υπουργική Απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», είχε πει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με ύφος χιλίων καρδιναλίων… 
 
Τέσσερις μήνες μετά η μετάδοση συνεχίζεται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που με την υποστήριξή των πολιτών κρατούν ανοιχτή την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και συνεχίζουν να εκπέμπουν πλήρες ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα σε 24ωρη βάση, παρά το «μαύρο» που επέλεξε ότι ταιριάζει στην ΕΡΤ η κυβέρνηση. 
 
Την ίδια στιγμή η μεταβατική «Δημόσια Τηλεόραση», ο… «σύγχρονος, δημόσιος αλλά όχι κρατικός ή κομματικά ελεγχόμενος» φορέας που είχε εξαγγείλει ο Κεδίκογλου, παραμένει καθηλωμένος σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, ενώ οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις των συμβασιούχων του νέου φορέα δίνουν και παίρνουν. 

Κανείς πάντως δεν μπορεί να ξεχάσει τα λόγια του Σίμου Κεδίκογλου, στιγμές πριν πέσει οριστικά το σήμα της ΕΡΤ: "… μια περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης". Μόλις τέσσερις μήνες μετά, τα λόγια του περιγράφουν επακριβώς το μόρφωμα της ΔΤ και την προσπάθεια δημιουργίας της ΝΕΡΙΤ. 

"Απολαύστε" τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει το τέλος της ΕΡΤ:


 
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στον ιστότοπο ertopen.com, η διαδικτυακή εκπομπή προγράμματος ξεπέρασε μέσα στους τέσσερις μήνες τις 20 εκατομμύρια «θεάσεις», ένας «αριθμός που αντιστοιχεί σε 5,3 εκατομμύρια θεάσεις ανά μήνα, ή περί τις 167.640 θεάσεις την ημέρα – με ‘’αιχμή του δόρατος’’, προφανώς, τα Δελτία Ειδήσεών μας στην Τηλεόραση και ανάλογες ενημερωτικές εκπομπές τηλεόρασης και ραδιοφώνου, μαζί με τις επισκέψεις στον ιστότοπό μας απ’ όσους προτιμάνε να διαβάζουν τις ειδήσεις τους».

 
Ο λογαριασμός της ανοιχτής ΕΡΤ στο Twitter αγγίζει τους 22 χιλιάδες ακόλουθους (followers) ενώ το «κανάλι» στο Youtube έχει σχεδόν 7,5 χιλιάδες εγγεγραμμένους «φίλους».
 
Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, η ακροαματικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή από χώρες του εξωτερικού (κατά φθίνουσα σειρά Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος προφανώς, ΗΠΑ, Γαλλία, Αυστραλία, Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Καναδάς, Ισπανία).
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρθρωση της «ανοιχτής ΕΡΤ» αλλά και στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν την μετάδοση παρά την κυβερνητική φίμωση.
 
«Αμέσως μετά την ανακοίνωση με την οποία έπεφτε μαύρο στην ΕΡΤ, η Ελληνική Ραδιοφωνία αρνήθηκε να ρίξει μαύρο στους ακροατές της.
 
Όλο αυτό το διάστημα τα επτά Ραδιοφωνικά Προγράμματα  ‘’βγαίνουν’’  σε ένα Πρόγραμμα από τους 91,8 στα FM για την Αττική, από τους 729 στα Μεσαία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τα Βραχέα στον Απόδημο Ελληνισμό και από τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς στην Ελληνική Περιφέρεια».
 
Όπως τόνισαν, «λόγω των «ειδικών συνθηκών» που βιώνουμε κι εμείς και η πατρίδα μας, έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση των ακροατών, γι’ αυτό και το Α΄ Πρόγραμμα κατέχει τον περισσότερο χρόνο εκπομπής στα Δίκτυο της Ε.ΡΑ. με 11 ώρες συνολικά». 
 
Το Β΄ Πρόγραμμα, γνωστό για το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι και την ανάδειξη των Ελλήνων δημιουργών, εκπέμπει 4 ώρες, ενώ το Γ΄ Πρόγραμμα, πυλώνας του πολιτισμού και της κλασικής μουσικής, εκπέμπει 3 ώρες.
Το αθλητικό ραδιόφωνο, η ΕΡΑ Σπορ εκπέμπει 3 ώρες.
 
Το KOSMOS, το ραδιόφωνο για τις μουσικές του κόσμου, εκπέμπει 2 ώρες.
Η Φωνή της Ελλάδας και το Φιλία εκπέμπουν 1 ώρα.  
 
Εκτός των ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών υπάρχουν ειδικές εκπομπές για το βιβλίο, το παιδί, τους εκπαιδευτικός, για τους νέους γενικά αλλά και την Κοινότητα 18 Άνω.
 
Οι Περιφερειακοί Σταθμοί εκπέμπουν έως και 10 ώρες τοπικό πρόγραμμα (τις υπόλοιπες ώρες συνδέονται με το κέντρο), συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα, πραγματοποιούν εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές κλπ)  με την ενεργή συμπαράσταση του κόσμου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την «υπόθεση» της ΕΡΤ.
 
 Δείτε live το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω του thepressproject.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:58