search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:49
MENU CLOSE

«Έφυγε» από την ζωή ο εικαστικός που ύμνησε την Τήνο

19.10.2013 17:52
«Έφυγε» από την ζωή ο εικαστικός που ύμνησε την Τήνο - Media

«Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 68 ετών, στη γενέτειρα του τον Πύργο της Τήνου, ο εικαστικός Χαράλαμπος Κρητικός.

«Έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 68 ετών, στη γενέτειρα του τον Πύργο της Τήνου, ο εικαστικός Χαράλαμπος Κρητικός.
 
Ο Χαράλαμπος Κρητικός που γεννήθηκε το 1946 αποφοίτησε από το εργαστήριο γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από το 1965 έως το 1969 σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Δάσκαλοί του ο Γιάννης Παπάς, ο Νίκος Νικολάου, ο Νίκος Κερλής, ο Βασίλης Βασιλειάδης.
 
Μετά από πολύχρονη καριέρα στο εξωτερικό, το 1987 επέστρεψε στην χώρα του για να ζήσει και να εργαστεί στη γενέτειρά του. Τότε άρχισε μια δεκάχρονη περίοδος γλυπτικής πάνω στο μάρμαρο της Τήνου παράλληλα με την τελευταία φάση των εργασιών ενός αρχιτεκτονικού συνόλου, μεγάλο μέρος του οποίου σχεδίασε και εξετέλεσε ο ίδιος.
 
Δίπλα σ' ένα ερειπωμένο πατρογονικό κελί, ο Κρητικός έκτισε χώρους λειτουργικούς και καλαίσθητους που περιλαμβάνουν το σπιτικό του, το εργαστήριο του κι έναν εκθεσιακό χώρο, ενώ ολόγυρα οι τηνιακές ξερολιθιές και τα δέντρα που αποτελούν τον φυσικό διάκοσμο, δένουν σ' ένα σύνολο που αποδεικνύει την παρουσία του, χωρίς καμία έκφραση ελιτισμού ή μεγαληγορίας, αναδύοντας ένα άρωμα ευγένειας, διακριτικής δύναμης και φινετσάτης αδρότητας.
 
«Γι' αυτό γύρισα στην Τήνο» είχε πει ο ίδιος ο Κρητικός. «Αφού έμεινα 18 χρόνια στο Παρίσι, πλουτίζοντας το νου και την ψυχή μου με σπουδές και με εικόνες επισκεπτόμενος εκθέσεις και μουσεία σε διάφορα ευρωπαϊκά κέντρα, επέστρεψα για ν' ακούω το αχολόγημα του ανέμου, να χαίρομαι την εικονομετρία της φύσης, ν' ακούω τη μουσική της θάλασσας και να ηρεμώ…».
 
Τον Απρίλιο του 2003, ο Χαράλαμπος Κρητικός διορίστηκε διευθυντής στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Μερίμνησε για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και στην υποδομή του Σχολείου, το οποίο τιμήθηκε για την προσφορά του στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας. Σε ετήσια βάση μεριμνούσε για την προβολή του έργου των σπουδαστών με συμμετοχή τους σε ομαδικές εκθέσεις στην Τήνο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Χαρακτηριστικές ατομικές εκθέσεις του Χαράλμαπου Κρητικού έχουν φιλοξενηθεί στην Γκαλερί Liliane Francois στο Παρίσι (1982), στην Foire Internationale d' Art Contemporain, επίσης στο Παρίσι (1982), και «Αφιέρωμα στις Κυκλάδες για το 2000 Μ.Χ.», Σταυρός, Τήνος (1996).
 
Με πληροφορίες από το tovima.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50