search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:51
MENU CLOSE

«Μια Περιφέρεια, ένας Πλανήτης»

23.10.2013 21:00
oldphotosxatzidakis_aftodioikisi1382549004.jpg

Κομβικό χαρακτήρισε τον ρόλο των περιφερειών στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», που διοργάνωσε, στο ξενοδοχείο Costa Navarino, στη Μεσσηνία, η περιφέρεια Πελοποννήσου και το ellines.com.

Κομβικό χαρακτήρισε τον ρόλο των περιφερειών στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», που διοργάνωσε, στο ξενοδοχείο Costa Navarino, στη Μεσσηνία, η περιφέρεια Πελοποννήσου και το ellines.com.
 
Σύντομα θα ανακοινωθεί η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ, υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης και επισήμανε ότι εκεί οι περιφέρειες θα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ενώ οι πόροι που θα έχουν να διαχειριστούν θα είναι σημαντικά αυξημένοι, σε σχέση με τα χρήματα που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν.
 
Μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετέφερε, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης: «Οι Έλληνες απλώνονται παντού στον κόσμο εδώ και αιώνες. Κι όσο μακρύτερα φτάνει η δράση τους και οι επιτυχίες τους τόσο η ψυχή τους φωλιάζει πάντα εδώ, στην Ιθάκη τους! Από την εποχή του ομηρικού Οδυσσέα μέχρι σήμερα, στην εποχή του Διαδικτύου».
 
«Είμαστε σήμερα εδώ, προκειμένου να επανατοποθετήσουμε μαζί τον στόχο, να περιγράψουμε τον βηματισμό, να σχεδιάσουμε τις μικρές – μικρές εκείνες αλλαγές που θα κατορθώσουν να φέρουν τη μεγάλη ανατροπή στην Πελοπόννησο», ανέφερε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο.
 
Οι περιφέρειες είναι αυτές, είπε ο Πέτρος Τατούλης, που δίνουν ελπίδα στη χώρα να βρει γρήγορα τον δρόμο της στην πρόοδο. Αυτές, είπε, μπορούν να ανατρέψουν το face loss που υποστήκαμε ως τόπος και λαός, την ώρα που το κεντρικό κράτος θα επιχειρεί για δεκαετίες ακόμη την επίλυση των δύσκολων δημοσιονομικών ζητημάτων.
 
Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, εκδότης – διευθυντής της «Realnews», ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε πως «πρέπει επιτέλους να δώσουμε ένα τέλος στο διαζύγιο που έχουν πάρει οι Έλληνες με το κράτος τους. Πρέπει επιτέλους να αντικαταστήσουμε τη νοοτροπία του Ελλαδισμού με τις αξίες του Ελληνισμού».
 
Στον ρόλο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ως μηχανών της οικονομικής ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος, καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, «είμαστε στην εποχή που μπορούμε να φτιάξουμε κομπιούτερ από την άμμο, η Ελλάδα μπορεί και εάν θέλει να πατήσει στα πόδια της και να παίξει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης».
 
Η πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (ΗΠΑ) Άρτεμις Π. Σιμοπούλου Μ.D. μίλησε για την ξεχωριστή σημασία της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και τις επιστημονικές αποδείξεις. Στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ερευνητικών κέντρων για τη διατροφή στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η έλλειψη στατιστικών στοιχείων για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων δεν διευκολύνει τη διαμόρφωση ορθής πολιτικής στην Υγεία και τη Διατροφή.
 
Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν κατά την ομιλία του ο Κώστας Μακρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μακρής (Australia), που μίλησε στους συμπατριώτες του για την κτηματο- μεσιτική αγορά, τον τουρισμό και τις προοπτικές που υπάρχουν.
 
Η Χαρά Νικολακοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στους νέους Έλληνες και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.
 
Το συνέδριο χαιρέτισε ο Χρήστος Μπάρλας, ιδρυτής του ellines.com, ο οποίος τόνισε ότι η ιστοσελίδα θα υποστηρίζει, θα προβάλλει και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο για ανάλογες πρωτοβουλίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50