search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:36
MENU CLOSE

Ανοίξανε και… περιμένουν

05.11.2013 22:00
oldphotoskyrikes-doyleia1383668479.jpg

Αλαλούμ επικράτησε στους δήμους της χώρας με κάποια καταστήματα ανοικτά, κάποια κλειστά και μπλόκα από συνδικαλιστές σε μεγάλες αλυσίδες, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου.

 
Αλαλούμ επικράτησε στους δήμους της χώρας με κάποια καταστήματα ανοικτά, κάποια κλειστά και μπλόκα από συνδικαλιστές σε μεγάλες αλυσίδες, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, η οποία θα διαρκέ­σει έως το ερχόμενο Σάββατο 9 Νοεμβρίου και εφαρμόζεται φέ­τος για πρώτη φορά, βάσει του νόμου 4177/2013. Γεγονός που σηματοδοτεί μεγάλες ανατροπές στο άμεσο εργασιακό μέλλον των – ήδη εξασθενημένων από τα μέτρα – εργαζομένων!
 
Η αργία της Κυριακής νομοθετήθηκε το 1908 στο σύνολο του ελληνικού λαού και στόχευε στην 24ωρη ανάπαυση των εργα­ζομένων για αναπλήρωση της σωματικής και πνευματικής δύνα­μης που είχαν απολέσει την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και στην απρόσκοπτη άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων!
 
Η δικομματική κυβέρνηση, πάνω από 100 χρόνια μετά, κα­τάργησε την Κυριακή αργία επικαλούμενη λόγους «εκσυγχρονι­σμού» και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της αγοράς, «ζω­ντάνεμα» των αστικών κέντρων των πόλεων, νέες θέσεις εργα­σίας.
 
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί τη βασι­κή επιδίωξη και το αίτημα των μεγαλεμπόρων, οι οποίοι θέλουν να ξεμπερδεύουν με το δικαίω­μα για ανάπαυση την Κυριακή.
 
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντερ­γατικών μέτρων που εφαρμόζονται στον κλάδο, όπως ατομικές συμβάσεις, εκ περιτροπής εργασία, 3ωρα-4ωρα με μισθούς πείνας των 300 ευρώ. Έρχεται να προστεθεί επίσης σε μια διαμορφωμένη κατά­σταση, που οδηγεί καθημερινά στην εξαθλίωση εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους.
 
Μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, το 2012 υπέγραψε σύμβαση με μείωση 6,7% στη λογική «να διασωθεί» ο θεσμός. Στην πραγματικότητα, οι μισθοί μειώθηκαν έως και 40%. Για τη νέα σύμβαση του εμπορίου, η πρότασή τους είναι να παγώσουν τους ήδη μειωμένους μισθούς και να επαναφέρουν την απαίτη­ση για παραπέρα μείωση στους μισθούς κατά 13%, απειλώντας με ατομικές συμβάσεις.
 
Οδηγίες
 
Τελικά, πάνω από 6 στους 10 εμπορικούς συλλόγους της χώ­ρας δεν συμβάδισαν με την καινούργια νομοθεσία των εφτά Κυριακών, δίνοντας οδηγίες στους καταστηματάρχες να κρατή­σουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους, ενώ τα εμπορικά καταστή­ματα της Αθήνας και του Πειραιά άνοιξαν διαφορετικές ώρες: της Αθήνας 11-6 και του Πειραιά 11-3.
 
Συγκεκριμένα, στην Αττική τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά στην Αθήνα, όπως και στον Πειραιά με απόφαση του συλλόγου, όπως επίσης και σε Γλυφάδα, Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Παλαιό Φάληρο και Πατήσια. Κλειστά ήταν στη Νίκαια, το Κερατσίνι, τον Κορυ­δαλλό, το Πέραμα, το Μοσχάτο και το Γα­λάτσι.
 
Στην περιφέρεια ανοικτά μεταξύ των άλλων περιοχών ήταν τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, το Άργος, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, το Ναύπλιο και το Γύθειο, ενώ κλειστά παρέμειναν σε πε­ριοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, όπως η Πάτρα, η Λάρι­σα, η Καλαμάτα, ο Πύργος και η Λειβαδιά.
 
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι πρόεδροι της Συνομοσπονδίας Εμπόρων που τόνισαν ότι αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα στην περιοχή τους διότι το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών και στην εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Άλλωστε κάτι τέτοιο φαίνεται να μην είναι και πολύ έξω από την πραγματικότητα, αφού μεγάλα ιδιωτικά εμπορικά της Αθή­νας, του Πειραιά και άλλων περιοχών παρέμειναν ανοιχτά και μάλιστα με το προβλεπόμενο ωράριο 11-8!!!
 
Βέβαια, υπήρξαν και οι εξαιρέσεις… Δύο μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, σε ανακοίνωσή τους, γνωστοποίησαν ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου καμία από τις προβλεπόμενες Κυριακές, εκτός των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υποστήριξε ότι θα επικρατήσει «μπάχαλο» με αυτό το νέο μέτρο, και ειδικά με την ενδιάμεση περίοδο των εκπτώσεων, υπογραμμίζοντας ότι βαδί­ζουμε πρόσω ολοταχώς για εκπτώσεις δύο ταχυτήτων, η μία θα αφορά τις καινούργιες παραλαβές εμπορευμάτων και η άλλη τα stock.
 
Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί καταναλωτές δια­μαρτύρονται από την Παρασκευή ότι δεν έχουν δει πραγματικές εκπτώσεις στα ράφια των καταστημάτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50