search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:34
MENU CLOSE

Πέλλετ, το καύσιμο του μέλλοντος

09.11.2013 22:00
pellets-g24029ea29_1280

Η βιοµάζα ως καύσιµο για τις κεντρικές θερµάνσεις αλλά επίσης και για τα ενεργειακά τζάκια και τις ξυλόσοµπες έχει κάνει µεγάλη διείσδυση στην αγορά αφού θεωρείται η πιο οικονοµική και αποδοτική λύση σε σχέση µε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

 
Η βιοµάζα ως καύσιµο για τις κεντρικές θερµάνσεις αλλά επίσης και για τα ενεργειακά τζάκια και τις ξυλόσοµπες έχει κάνει µεγάλη διείσδυση στην αγορά αφού θεωρείται η πιο οικονοµική και αποδοτική λύση σε σχέση µε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
 
Όταν λέµε βιοµάζα, εννοούµε τα πέλλετ, µικρά πεπιεσµένα κοµµάτια από σκόνη ξύλου ή αγροτικά παραπροϊόντα, τα οποία λειτουργούν σε σύγχρονους λέβητες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να ανακτούν το 90% της ενέργειας που περιέχεται στο ξύλο και να το µετατρέπουν σε θέρµανση. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, οι καυστήρες βιοµάζας λειτουργούν όπως ακριβώς και οι καυστήρες πετρελαίου, όµως έχουν ως καύσιµη ύλη υλικό µε µικρότερο κόστος αλλά και πλήθος αυτοµατισµών οι οποίοι τους καθιστούν φιλικότερους προς τον χρήστη. Συγκεκριµένα, έχουν τη δυνατότητα για:
 
• Αυτόµατη έναρξη.
 
• Αυτόµατο καθαρισµό.
 
• Αυτόµατη αποµάκρυνση σκόνης προερχόµενης από την καύση σε ειδικό δοχείο.
 
• Αυτόµατο καθαρισµό εναλλάκτη.
 
Εξοικονόµηση
 
Το µεγαλύτερο κόστος για την τεχνολογία της θέρµανσης µε βιοµάζα είναι ο καυστήρας, αφού εκτιµάται ότι οι τιµές κυµαίνονται από 5.000 ώς 10.000 ευρώ, ενώ το κόστος για µια πολυκατοικία υπολογίζεται γύρω στα 5.500 ευρώ, ποσό του οποίου εκτιµάται ότι η απόσβεσή µπορεί να γίνει µέσα σε δυο χρόνια.
 
Σε ειδικές περιπτώσεις, µπορεί να γίνει και µετατροπή του καυστήρα πετρελαίου, κόστος που κυµαίνεται γύρω στα 3.000 ευρώ.
 
Το ποσό αυτό, όµως, εάν κάποιος µπορεί να επωφεληθεί από το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ Κατ’ Οίκον» περιορίζεται δραστικά. Επισηµαίνεται ότι, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του προγράµµατος, µπορεί να επιδοτηθεί «η εγκατάσταση νέου ή η αντικατάσταση συστήµατος καυστήρα ή/και λέβητα µε καινούργιο σύστηµα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατοµικό) ή σύστηµα που λειτουργεί κυρίως µε την αξιοποίηση ανανεώσιµης πηγής ενέργειας, ΑΠΕ, (π.χ. καυστήρας βιοµάζας, αντλίες θερµότητας, ηλιοθερµικά συστήµατα κ.λπ.)». Το µεγάλο πλεονέκτηµα της βιοµάζας είναι ότι πρόκειται για ένα καύσιµο µε το οποίο επιτυγχάνεται εξοικονόµηση της τάξης του 50%! Σύµφωνα µε τους ειδικούς, ένα λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί σε 10 κιλοβατώρες ενώ ένα κιλό πέλλετ σε 4,7 κιλοβατώρες. Αυτό σηµαίνει ότι η θερµογόνος δύναµη 1 λίτρου πετρελαίου αντιστοιχεί στη θερµογόνο δύναµη 2 κιλών πέλλετ, µε αποτέλεσµα το ετήσιο κόστος ενός συστήµατος θέρµανσης µε πετρέλαιο να είναι υπερδιπλάσιο του ετήσιου κόστους ενός συστήµατος θέρµανσης µε βιοµάζα. Οι τιµές των πέλλετ κυµαίνονται από 220 έως 360 ευρώ ανά τόνο, ανάλογα µε την κατηγορία, τη συσκευασία και την ποσότητα που παραγγέλλει κανείς.
 
Κατά μέσο όρο, 1 κιλό πέλλετ κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ και ένα λίτρο πετρελαίου περίπου 1,30 ευρώ, με απόδοση όμως περίπου 4.000 kcal για το πέλλετ και 8.500 kcal για το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι για την ίδια θερμική απόδοση, το κόστος για ένα λίτρο πετρελαίου είναι 1,30 ευρώ και για 2 κιλά πέλλετ 0,60 ευρώ.
 
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
 
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι καταναλωτές κατά την αγορά πέλλετ, αφού έχουν εμφανιστεί διάφοροι επιτήδειοι που πωλούν για βιομάζα κάθε είδους επικίνδυνο υλικό για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Μια από τις συνήθεις κομπίνες είναι ότι πωλούν ως πέλλετ αφυδατωμένα σκουπίδια!
 
Λόγω έλλειψης πιστοποίησης και ελέγχου ο καταναλωτής μπορεί να κάνει λίγα πράγματα για να προστατευτεί. Για παράδειγμα, καλό είναι να επιλέγεται ένα πιστοποιημένο από χώρα του εξωτερικού προϊόν, αφού στην Ευρώπη ισχύει η πιστοποίηση για κάθε παρτίδα παραγωγής. Το καλύτερο πέλλετ από θέμα απόδοσης για θέρμανση είναι αυτό που παράγεται από καθαρό ξύλο και ιδίως από οξιά και έλατο. Ο καταναλωτής μπορεί να έχει μια πρώτη εικόνα του προϊόντος που πρόκειται να αγοράσει από την οσμή του, η οποία πρέπει να είναι ξύλου. Εάν δεν θυμίζει ξύλο, τότε δεν θα πρέπει να γίνει η αγορά γιατί θα περιέχει υλικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Ένα άλλο τεστ είναι η διάλυση μικρής ποσότητας πέλλετ σε νερό, αφού έτσι εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί εάν εκτός από ξύλο περιέχει και άλλα υλικά, όπως άμμο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:34