search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:29
MENU CLOSE

«Φαρμάκι» ο Τσίπρας για Άδωνι, τροπολογία

26.11.2013 14:40
«Φαρμάκι» ο Τσίπρας για Άδωνι, τροπολογία  - Media

Την απόσυρση της τροπολογίας για το φάρμακο που αιφνιδιαστικά κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

 
Την απόσυρση της τροπολογίας για το φάρμακο που αιφνιδιαστικά κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προκειμένου να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Ζήτησε επίσης, η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία δεκαήμερου διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αν δεν το κάνει, υπογράμμισε,  τότε «σημαίνει ότι ο μόνος του στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα και θα είναι υπόλογος ο ίδιος για τους κινδύνους που θα προκαλέσει αυτή του η απόφαση για τη δημόσια υγεία στο μέλλον».
 
Παράλληλα κάλεσε τον Άδωνι Γεωργιάδη να ανασκευάσει για τα όσα είπε για το ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», ενώ σημείωσε ότι «είναι ο καλύτερος υπουργός που θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση που θέλει να διαλύσει την υγεία».
 
Στη συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, επέστρεψε ουσιαστικά τις κατηγορίες για διαπλοκή στον υπουργό Υγείας και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην τροπολογία διότι:
 
1. Υπονομεύει την φαρμακευτική επάρκεια και τη δυνατότητα όλου του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φτηνό αλλά και ποιοτικά ελεγμένο φάρμακο, προσθέτοντας ότι σήμερα ο κίνδυνος αυτό είναι ορατός όταν το 28% των πολιτών «είναι έξω από το ασφαλιστικό σύστημα και δεν έχει πρόσβαση στο φάρμακο».
 
2. Ο υπουργός και η τροπολογία που κατέθεσε αναφέρονται στη μείωση της δημόσιας δαπάνης και όχι της ιδιωτικής, γιατί αυτό εξυπηρετεί τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει η τρόικα(φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ), ανεξαρτήτως επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, και όχι γιατί η ελληνική κυβέρνηση τα βάζει με τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα τελευταία 4 χρόνια η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ η ιδιωτική δαπάνη (τα φάρμακα που πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του) συνεχίζει να αυξάνεται, έχοντας φτάσει περίπου το 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της αρνητικής λίστας, της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή, της αποφυγής συνταγογράφησης φθηνών φαρμάκων κλπ. Την ίδια ώρα έρχεται και «χαράτσι» 1 ευρώ για κάθε συνταγή από 1.1.2014.
 
3. Σε αντίθεση με ό,τι διατείνεται ο Άδωνις Γεωργιάδης αντιστρέφοντας την πραγματικότητα και καταλογίζοντας διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» για διαφήμιση ύψους 3.600 ευρώ, τη διαπλοκή ευνοεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόβλεψη της τροπολογίας να μπορεί ο υπουργός να μειώνει τις τιμές των φαρμάκων κατά το δοκούν, σε περιορισμένο αριθμό φαρμάκων και βέβαια χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επομένως, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, η επίμαχη τροπολογία «εξυπηρετεί το ολιγοπώλιο των πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους και αμφίβολης ποιότητας».
 
Στη συνέντευξη ο υπεύθυνος του κόμματος για την Υγεία Γιάννης Μπασκόζος μεταξύ άλλων επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το να «αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού η πολιτική τιμολόγησης» και πως δεν μπορεί να του δώσει «λευκό χαρτί». Την ίδια ώρα ζήτησε διαφάνεια στην πολιτική τιμολόγησης και μείωση των τιμών ακόμη και για τα πρωτότυπα φάρμακα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για νέα αναδιανομή της φαρμακευτικής πίτας σε όφελος συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιριών γενοσήμων, ενώ αντέκρουσε τη λογική ότι η μείωση της κατά κεφαλή φαρμακευτικής δαπάνης σε 180 ευρώ, από 310 που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ είναι σε όφελος των πολιτών. Τέλος, διαφώνησε με την εκτίμηση ότι η τροπολογία θα επιφέρει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος. «Τα 480 εκατ. που ισχυρίζεται δεν αποδεικνύονται και δεν τεκμηριώνονται πουθενά και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι αυτά αποδεικνύονται από τις πληροφορίες που έχει πάρει από το υπουργείο Υγείας», σημείωσε.
 
Εκ μέρους τους κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε ότι τα φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα δεν υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο, ειδικά τα γενόσημα, λόγω της υποβάθμισης του ΕΟΦ και της αποψίλωσής του από στελεχιακό δυναμικό, ενώ αναφορικά με τα 265 φάρμακα των οποίων την τιμή αύξησε ο υπουργός Υγείας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να διαπραγματευτεί ο υπουργός τη μείωσή τους κατά 20% κι εκεί, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον στηρίξει.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50