search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:40
MENU CLOSE

Ο… συνήθης ύποπτος

08.12.2013 22:00
oldphotos13505751386353795.jpg

Έχει συγκρουσιακή στάση το Ιράν; Την πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι. Δείχνει συμβιβαστική διάθεση το Ιράν; 

Έχει συγκρουσιακή στάση το Ιράν; Την πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι. Δείχνει συμβιβαστική διάθεση το Ιράν; Πάλι οι Παλαιστίνιοι θα την πληρώσουν. Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται την «εξωτερική» πολιτική του το Ισραήλ.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθετε την «κόκκινη γραμμή» του Τελ Αβίβ έναντι του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η διεθνής κοινότητα με το Ιράν διασφαλίζει, σε ορισμένο βαθμό, ότι η Τεχεράνη θα παραμείνει… μακριά από αυτή την κόκκινη γραμμή. Αυτό όμως δεν δείχνει να χαροποιεί ιδιαίτερα το Ισραήλ.

Μέχρι πρότινος, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε υιοθετήσει την εξής θέση: όσο παραμένει η ιρανική απειλή, το Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει «μεγάλα ρίσκα» στα θέματα ασφαλείας και άρα δεν μπορούσε να προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις έναντι των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ, έλεγαν, θα καταβάλει μια προσπάθεια με τους Παλαιστίνιους εάν και εφόσον οι Αμερικάνοι δώσουν μια λύση στο ζήτημα του Ιράν… Τι κι αν αρκετοί αναλυτές τόνιζαν ότι οι Ισραηλινοί φούσκωναν τεχνηέντως την «ιρανική απειλή» προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή από τη συνεχιζόμενη κατοχή τους στην Παλαιστίνη; Κακοήθειες…

Οι διαπραγματεύσεις όμως – και η συμφωνία – με την Τεχεράνη έφεραν το Τελ Αβίβ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. «Το Ισραήλ θα βρεθεί ολοένα και πιο απομονωμένο στη διεθνή κοινότητα» τόνιζε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ Τζον Κέρι διερωτώμενος εάν το Τελ Αβίβ «επιθυμεί μια τρίτη Ιντιφάντα» και προκαλώντας σοκ με τα λεγόμενά του στο εβραϊκό κράτος. Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο επιλογές: η μία είναι να αποδεχτεί τη νέα δυναμική που αναπτύσσεται διεθνώς έναντι του Ιράν και να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό με τους Παλαιστινίους. Η άλλη είναι να κλειστεί στον εαυτό του προσφεύγοντας – ξανά – στην παραδοσιακή ρητορική ασφάλειας έναντι των Παλαιστινίων. Τι θα κάνει;

Το γεγονός πάντως ότι αρχές Νοεμβρίου ο Νετανιάχου είχε αναστείλει την ανέγερση 20.000 νέων κατοικιών σε κατεχόμενα εδάφη, σε ένδειξη «καλής θελήσεως», αλλά την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας με το Ιράν έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η κατασκευή 800 εξ αυτών των κατοικιών, δεν αποτελεί καλό σημάδι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:40