20/01/2019 20:40:26

Με βήμα… σημειωτόν τα «παζάρια» κυβέρνησης-τρόικας

Με βήμα… σημειωτόν τα «παζάρια» κυβέρνησης-τρόικας - Media

Με ανοικτά ακόμα τα περισσότερα «φλέγοντα» ζητήματα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει μέσα στα επόμενα 24ωρα το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων.
 
Κατά τη χθεσινή -πρώτη- συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους «τροϊκανούς» δεν υπήρξε σύγκλιση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού που δημιουργεί το βελτιωμένο σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο απαλύνει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές αντιδράσεις. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το θέμα της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).
 
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επιμένει ότι το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα φέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος κατά 400 εκατ. ευρώ.
 
Όπως γράφει η «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι το «κενό» είναι 200 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καλυφθεί από την αντίστοιχη περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Επίσης, υποστηρίζει ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας των φόρων στα ακίνητα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2014, καλύπτοντας το «κενό» των υπόλοιπων 200 εκατ. ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, το ποσό που θα βεβαιωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2014 θα ανέλθει στα 3,28 δισ. ευρώ, ενώ στα δημόσια ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν περί τα 2,65 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο δείκτης εισπραξιμότητας θα διαμορφωθεί στο 76%. Επί του θέματος αυτού γίνονται «τεχνικές συζητήσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
 
Πάντως, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου δήλωσε χθες,  μετά από τη σύσκεψη με την τρόικα, ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα ή αύριο το νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ (στο οποίο θα περιλαμβάνονται και άλλες νομοτεχνικές φορολογικές διατάξεις, το δημοσιονομικό συμβούλιο και ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους.
 
Επίσης, πριν κλείσει η Βουλή για τις εορτές των Χριστουγέννων, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει νομοθετήσει για δύο ακόμα ζητήματα. Πρώτον, τη διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και δεύτερον το θέμα των πλειστηριασμών.
 
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση, τρόικα και οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σε τεχνικό επίπεδο τις επιπτώσεις από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο συντελεστής 13% θα πρέπει να παραμείνει, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει δημοσιονομική «τρύπα» 200-300 εκατ. ευρώ. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αντιπροτείνει κάποιο ισοδύναμο μέτρο για την κάλυψη του κενού αυτού και το θέμα συζητείται σε τεχνικό επίπεδο.
 
Το άλλο μεγάλο θέμα των συζητήσεων είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ. Η κυβέρνηση έχει προτείνει τη διατήρηση δύο εργοστασίων και 341 υπαλλήλων (αντί 818 που απασχολούνται σήμερα), καθώς και τη συνέχιση της εξαγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Ωστόσο, το «αγκάθι» έχει να κάνει με τον τρόπο αποχώρησης των υπαλλήλων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει να «τρέξει» ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες απολύσεις.
 
Από την πλευρά της, η τρόικα απορρίπτει το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση της τρόικας μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να αποδεσμευτεί εντός του έτους η δόση του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο.
 
 
Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.