search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:14
MENU CLOSE

Eνυπόθηκα δάνεια

12.12.2013 22:00
oldphotoskokkina_daneia1386864463.jpg

Οι τραπεζίτες αναζητούν λύσεις ώστε να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους και να περιορίσουν τις τρύπες.

Ενώ το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει ανοιχτό και τα χαρτοφυλάκια δανείων συνεχίζουν να πωλούνται στο 20-25% της ονομαστικής τους αξίας στη δευτερογενή αγορά, οι τραπεζίτες, υπό το φως των ελέγχων της BlackRock και με το άγχος των επερχόμενων stress tests, της ΕΚΤ αναζητούν λύσεις ώστε να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους και να περιορίσουν τις τρύπες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι νέες ρυθμίσεις που ξεκίνησαν ήδη να λανσάρονται ακόμα και στα ενυπόθηκα δάνεια, ζητώντας από τους δανειολήπτες να κάνουν μίνιμουμ καταβολές ώστε να καταστεί ενεργό το δάνειο. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται και ρυθμίσεις με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής από 20-45 έτη, ανάλογα με την ηλικία των δανειοληπτών.

Παράλληλα ζητούν την εμπλοκή και παρένθετων προσώπων, όπως των τέκνων των δανειοληπτών, ώστε να φανεί ότι το δάνειο είναι διασφαλισμένο σε κάθε – ακόμα και στη χειρότερη – περίπτωση.

Οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα των δανειοληπτών, επιχειρούν να λύσουν μόνες τους τον γρίφο των «μπαταχτσήδων», για τον αριθμό των οποίων δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι τραπεζίτες έχουν καταλήξει σε ένα πολυσύνθετο σχέδιο για εξατομικευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο θα λειτουργήσει είτε απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί είτε όχι.

Το κυρίαρχο στοιχείο κάθε «λύσης» αφορά την πραγματική και μόνο οικονομική κατάσταση της οικογένειας, του φυσικού προσώπου και της επιχείρησης, με στόχο την ομαλοποίηση της αγοράς, την ανάσα των νοικοκυριών και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50