search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:22
MENU CLOSE

Τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς – με την ανοχή της τρόικα η ρύθμιση

19.12.2013 07:54
Τα κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς – με την ανοχή της τρόικα η ρύθμιση - Media

Οφειλέτες με οικογενειακό με εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας που δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ εντάσσονται στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.


Οφειλέτες με οικογενειακό με εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας που δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ εντάσσονται στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.

Επιπλέον, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Τα κριτήρια αυτά εφαρμόζονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να ισχύουν και τα τρία.

«Έχει γίνει κατανοητό ότι είναι μια ρύθμιση δίκαιη, ισορροπημένη που έρχεται χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας και πιστεύω με την ανοχή της», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι είχε χθες το πρωί μια συνάντηση με βουλευτές και άλλη μια το απόγευμα και όπως είπε, στη δεύτερη υπήρχε μια διαφορετική τοποθέτηση.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Βουλή είναι κυρίαρχη και οι ίδιοι οι βουλευτές θα αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν.

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών. «Φυσικά το νομοσχέδιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά», είπε.

Υπέρ της αναστολής των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας  έως τι 2015 τάσσεται η ΔΗΜΑΡ με παράλληλη συνέχιση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τους πλειστηριασμούς:

«Η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει για τρίτη φορά τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας με παράταση του διαστήματος προστασίας έως το τέλος του 2015 και την συνέχιση της ισχύος του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που προστάτευε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές προς τις τράπεζες έως και 200.000 ευρώ.
Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ευθύς εξ αρχής ότι τα σωρευτικά κριτήρια που θέτει η τροπολογία δημιουργούν προβλήματα ειδικότερα σε ό,τι αφορά :
• Την οροφή των 200.000 Ευρώ με δεδομένες τις άκρως υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
• το καθαρό εισόδημα οικογενειών με δύο εργαζόμενους υπαλλήλους του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα .
• τη συνολική αξία κινητής ή ακίνητης περιουσίας με συνυπολογισμό, για όσους διαθέτουν , και της κατοικίας στον τόπο καταγωγής τους .
Επιπλέον το πρόβλημα της ευθύνης των εγγυητών δανείων για κατοικία δεν μπορεί να μην αντιμετωπίζεται.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι η προστασία είναι απαραίτητο να επεκταθεί και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, δεδομένου ότι η οικονομική αδυναμία δεν περιορίζεται σε μια κατηγορία οφειλής αλλά σε όλες».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50