search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:16
MENU CLOSE

Mετά τις αναβολές η ώρα της αλήθειας

27.12.2013 22:00
oldphotossyriza1387883069.jpg

Στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το 2014, στις 11 ή τις 18 Ιανουαρίου, η Κουμουνδούρου θα συζητήσει το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο από τον Νοέμβριο παίρνει συνεχείς αναβολές. 

Στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το 2014, στις 11 ή τις 18 Ιανουαρίου, η Κουμουνδούρου θα συζητήσει το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, το οποίο από τον Νοέμβριο παίρνει συνεχείς αναβολές. Ο λόγος δεν είναι μόνο η πιεστική επικαιρότητα, αλλά και η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου με την ανάδειξη υποψηφίων τόσο στους κεντρικούς δήμους και περιφέρειες όσο και σε αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας.
 
Μέχρι στιγμής λίγες είναι οι συζητήσεις που έχουν γίνει κεντρικά στο κόμμα (χτες συνεδρίαζε σχετικώς η Γραμματεία) και βρίσκονται στο στάδιο των προτάσεων, ειδικά όσον αφορά πρόσωπα εκτός κόμματος στα οποία δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες βολιδοσκοπήσεις. Αυτές θα τρέξουν το επόμενο διάστημα καθώς στην Κεντρική Επιτροπή του Ιανουαρίου θα πρέπει να παρουσιαστεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη συνολική πρόταση.
Όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής, η πιο πιθανή υποψηφιότητα φαίνεται να είναι αυτή της Σοφίας Σακοράφας, της οποίας το όνομα έχει ακουστεί και για τον Δήμο της Αθήνας μαζί με αυτά των Δημήτρη Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Ζωής Κωνσταντόπουλου (η οποία πάντως έχει δηλώσει ότι θεωρεί πως προσφέρει περισσότερο από τη σημερινή της θέση). Σε κάθε περίπτωση, παρά τη χρόνια ενασχόληση της καθηγήτριας του ΕΜΠ και δημοτικής συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Πορτάλιου με τον Δήμο της Αθήνας, μέσα από την παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης», αναζητείται μια υποψηφιότητα, κομματική ή όχι, με ευρύτερη αναγνωρισιμότητα και απήχηση. Εναλλακτικά υπάρχουν σκέψεις για προσωπικότητες, διανοούμενους ή και καλλιτέχνες, όπως π.χ. ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Λάκης Λαζόπουλος.
Γρίφο φαίνεται να αποτελεί η Θεσσαλονίκη, με τις λιγότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο βουλευτής Τάσος Κουράκης. Από την άλλη, διαψεύδονται από την Κουμουνδούρου δημοσιεύματα που μιλούν για ενδεχόμενη στήριξη Μπουτάρη (ο οποίος μετέχει στην «Κίνηση των πέντε», από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαχωρίσει τη θέση του).
 
Κεντρική μάχη, αλλά…
Για τον Πειραιά, συζητείται το όνομα του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος προέρχεται από την εκλογική Περιφέρεια της Α’ Πειραιά, ενώ για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πιθανολογείται ο ΠΑΣΟΚογενής βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος.
Ο Τσίπρας έχει αναγάγει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε κεντρική πολιτική μάχη. Όμως το ανέβασμα του πήχη φαίνεται να σκοντάφτει προς το παρόν στις υποψηφιότητες.
Βασικό πονοκέφαλο φαίνεται να αποτελούν οι μεγάλοι δήμοι – κυρίως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη – καθώς οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να δώσουν όχι μόνο αξιοπρεπώς τη μάχη, αλλά και επιτυχώς, δηλαδή να καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και να εκλεγούν.
Την ίδια ώρα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το όχημα μέσω του οποίου η ηγεσία θέλει να εκφραστεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, όμως αυτό βρίσκει απέναντι την κομματική επετηρίδα στην πλειονότητα των τοπικών οργανώσεων, κάτι που είναι αναμενόμενο και κατανοητό. Τοπικά στελέχη με πολυετή «ένσημα» στο κόμμα και στις οργανώσεις δεν καλοβλέπουν την ιδέα να παραχωρήσουν τη θέση τους σε πρόσωπα που δεν πληρούν τα στενά κομματικά κριτήρια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:16