01/10/2020 19:18:48

Χαμηλότερο του αναμενόμενου το «πλεόνασμα»

Ίλιγγος... - Σχεδόν 102 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο - Media
 
Στα 603 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών των 691 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, παραμένει εφικτός ο στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα που θα βεβαιωθεί τον Απρίλιο να υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν το στόχο κατά 211 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υποχώρηση κατέγραψαν τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων λόγω της καθυστέρησης απόδοσης σημαντικών ποσών από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποδοθούν τους πρώτους μήνες του 2014.
 
Σημειώνεται ωστόσο πως η ύπαρξη "πλεονάσματος" έχει αμφισβητηθεί τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους, όπως πρόσφατα η BNP που μιλάει για αποτέλεσμα "κατασκευής".

Σημειώνει μάλιστα ότι τα μεγέθη «στήθηκαν» πιθανότατα έτσι ώστε να φαίνεται πως η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν από την Ελλάδα είναι «εφικτή», ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα αποδεχτεί πως δεν είναι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως υπάρχει έλλειμμα 1,5 δισ αντί πλεονάσματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.