search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:23
MENU CLOSE

Κυνηγώντας τη χαμένη ψήφο

11.02.2014 22:00
oldphotossel_81392112421.jpg

Ο γιος της Ντόρας, ένας πρώην υπουργός – θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητάς της και ένας ακραιφνής μητσοτακικός θα δώσουν μάχη για να ανεβάσουν τα ποσοστά της σαμαρικής Ν.Δ. στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Ο γιος της Ντόρας, ένας πρώην υπουργός – θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητάς της και ένας ακραιφνής μητσοτακικός θα δώσουν μάχη για να ανεβάσουν τα ποσοστά της σαμαρικής Ν.Δ. στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Κοινώς, Σαμαράς και Ντόρα αφήσανε τα μίση και κυνηγούν… τις ψήφοι!

Για χάρη της ομοιοκαταληξίας, στο «μότο» του κειμένου «ανασκολοπίσαμε» τη… γραμματική. Αλλά μήπως στη Ν.Δ. κάνουν κάτι καλύτερο με την… πολιτική;
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε συναντήσεις και συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο για τις εκκρεμότητες με την τρόικα, ο Αντώνης Σαμαράς βρήκε χρόνο να κλείσει μια εσωτερική εκκρεμότητα την οποία θα έβρισκε μπροστά του με μαθηματική ακρίβεια:
Συναντήθηκε με τον πάλαι ποτέ μητσοτακικό Πέτρο Τατούλη, περιφερειάρχη Πελοποννήσου, και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, «έδωσαν τα χέρια» συμφωνώντας ότι η Ν.Δ. θα τον στηρίξει αυτήν τη φορά επισήμως για να επαναδιεκδικήσει την περιφέρεια. Με βασικό αντίπαλο τον Οδυσσέα Βουδούρη, που θα κατέβει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – όλου ή μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα δείξει…
Αν πάει κάποιος τέσσερα χρόνια πίσω, θα βρει τους δυο σημερινούς αντιπάλους της Πελοποννήσου στο ίδιο μετερίζι.
◆ Τότε, το 2010, ο Τατούλης, αν και πρώην νεοδημοκράτης, κατέβαινε ως «μνημονιακός» υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ν.Δ. διεκδικούσε την περιφέρεια με τον τότε πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο.
◆ Ο σημερινός αντίπαλός του, ο Οδυσσέας Βουδούρης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τότε, που είχε ψηφίσει το μνημόνιο, φυσικά στήριζε Τατούλη. Αργότερα γνώρισε τη ΔΗΜΑΡ και εσχάτως τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει η ζωή γυρίσματα, θα πείτε!
Η εκκρεμότητα Τατούλη είναι προς το παρόν η μόνη που έχει λύσει ο Σαμαράς σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τον περιμένουν πολλές ακόμη, κυρίως στους δήμους και λιγότερο στις περιφέρειες, αφού σε αυτές η Ν.Δ. θα κινηθεί με μπούσουλα τα αποτελέσματα των εκλογών του 2010 και την «εμπιστοσύνη» σε πρόσωπα προερχόμενα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μη δημοσιευμένη δημοσκόπηση που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων προτιμά υποψηφιότητες «εκτός κομμάτων, με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά». Το ποσοστό των ερωτηθέντων που σκοπεύει να επιλέξει με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά ξεπερνά το 70% (!) ενώ οι κομματικές υποψηφιότητες μετά βίας αγγίζουν διψήφιο ποσοστό.
Η εν λόγω έρευνα, όπως λένε αυτοί που ισχυρίζονται ότι ξέρουν το αποτέλεσμά της, θεωρητικά διευκολύνει τη Ν.Δ., σε μια περίοδο κατά την οποία ελάχιστα σοβαρά στελέχη της επιθυμούν να εκτεθούν σε εκλογική μάχη.
Επιπροσθέτως, η… φυγή προς τα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης είναι το μέσο με το οποίο ο Σαμαράς ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποπολιτικοποιήσει την εκλογική μάχη και να καταγράψει στις περιφερειακές εκλογές μικρότερες απώλειες από ό,τι θα καταγράψει στις ευρωεκλογές, ώστε να «συσκοτίσει» – στο μέτρο του δυνατού πάντα – το μήνυμα των διπλών εκλογών του Μαΐου. Είναι αυτό που στο στενό επιτελείο του Μαξίμου ονομάζουν «στρατηγική της σύγχυσης».
Τούτων δοθέντων, οι επιλογές της Ν.Δ. στις περιφέρειες, αν και δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη οριστικά, δεν προοιωνίζονται ιδιαίτερες εκπλήξεις. Εξ άλλου, το μόνο «μέτρο» που έχει διαθέσιμο η Ρηγίλλης είναι τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2012:
◆ Η Ν.Δ. ήταν τότε μπροστά σε οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες: Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο.
◆ Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά σε τρεις – Αττική, Ιόνιο και Κρήτη –, ενώ οριακή υπέρ της Ν.Δ. ήταν η πρωτιά σε δύο ακόμη περιφέρειες, τη Δυτική Ελλάδα και τη Στερεά Ελλάδα.
Όμως το 2014 δεν είναι 2012, πόσω μάλλον 2010, σε κανένα επίπεδο. Ας δούμε, λοιπόν, τι φιλοδοξεί να κερδίσει η Ν.Δ. τον Μάιο και με ποια πρόσωπα.

Ψάχνουν αντίδοτο
Στην Αττική τα πράγματα είναι δύσκολα και η μάχη εξαιρετικά κρίσιμη. Με δεδομένη την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου για τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Συγγρού ψάχνουν το «αντίδοτο».
Ένα από τα πρόσωπα που συζητιούνται θεωρείται ο Γιάννης Σγουρός, που ήταν και αντίπαλος της Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές.
◆ Πρώτον, επειδή δεν είναι Ν.Δ., άρα ελπίζουν ότι μπορεί να κινηθεί πάνω από τα δικά της χαμηλά ποσοστά.
◆ Δεύτερον, επειδή έχει δικό του μηχανισμό.
◆ Τρίτον, επειδή έχει υποστήριξη από διαπλοκή και ΜΜΕ.
Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά σημεία:
1 Η Ν.Δ. τον έχει αντιπολιτευτεί σκληρά στο παρελθόν και υπάρχουν αυτοδιοικητικά κυρίως στελέχη που δεν θέλουν ούτε να τον ακούσουν.
2 Ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ (παπανδρεϊκοί) δεν τον συμπαθεί, όπως και κάποια από τα πράσινα στελέχη που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιό του και έχουν σήμερα διαφωνήσει.
3 Είναι «παλιός», «μια από τα ίδια» και, παρ’ ότι πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, μπορεί να καταλήξει να συμβολίζει ένα πολιτικό δίλημμα που δεν βολεύει τόσο τη Ν.Δ. Ας μην ξεχνάμε ότι στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε οριακά τον Κικίλια (52% – 48%) με το γνωστό δίλημμα του ΓΑΠ και του Ραγκούση: «Σγουρός ή χρεοκοπία»! (Ήταν η εποχή που ο Παπανδρέου έδωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, πριν του έρθει η φαεινή ιδέα του… κανονικού δημοψηφίσματος).
4 Δεν τον θέλει ο Γιάννης Μιχελάκης, καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αν δεν είναι ο Σγουρός, ποιος μπορεί να είναι;
◆ Ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος πολύ το επιθυμεί.
◆ Βορίδης και Άδωνις έχουν ακουστεί, αλλά θα είναι έκπληξη να τους δούμε στον αυτοδιοικητικό στίβο.
◆ Υπάρχει, τέλος, το σενάριο που λέει ότι, αν κατέβει η Φωτεινή Πιπιλή ως υποψήφια δήμαρχος στην Αθήνα, θα μπορούσε να διεκδικήσει την περιφέρεια ο Νικήτας Κακλαμάνης. Όμως αυτά είναι προς το παρόν απλά σενάρια…

Οι «γαλάζιοι» εκλεγμένοι
Στη Συγγρού θεωρούν ότι η Ν.Δ. χτυπά με αξιώσεις τις περιφέρειες στις οποίες ήταν πρώτο κόμμα τον Ιούνιο του 2012 και έχει «γαλάζιους» περιφερειάρχες, οι οποίοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι:
◆ Στην Ήπειρο τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη.
◆ Στη Θεσσαλία τον Κώστα Αγοραστό.
◆ Στη Δυτική Μακεδονία τον Γιώργο Δακή.
◆ Στην Κεντρική Μακεδονία στις προηγούμενες εκλογές είχε νικήσει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά τώρα θα κατέβει ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
◆ Στα Ιόνια για τη Ν.Δ. θα κατέβει ο περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, αλλά με λιγότερες πιθανότητες επανεκλογής, αφού εκεί προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 με προβάδισμα 6%.

Τα διλήμματα
Αν όμως οι εκλεγμένοι της Ν.Δ. είναι οι εύκολες λύσεις, σε κάποιες περιφέρειες υπάρχουν όχι μόνο διλήμματα, αλλά και το ενδεχόμενο να μην προτιμηθούν εκλεγμένοι κυβερνητικοί περιφερειάρχες, οι οποίοι εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ.
1 Στο Βόρειο Αιγαίο, όπου το προβάδισμα της Ν.Δ. ήταν επίσης σαφές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, θα παιχτεί περίπου το ίδιο έργο. Υποψήφια της Ν.Δ. θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές είχε εκλεγεί ο Θανάσης Γιακαλής από το ΠΑΣΟΚ.
2 Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο εν ενεργεία Άρης Γιαννακίδης είχε εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ. Όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου κατεβαίνει ξανά ένας ΠΑΣΟΚος νικητής, υπάρχει προβληματισμός μήπως πρέπει να στηριχτεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά οι περισσότερες πιθανότητες κλίνουν στο να κατέβει η Ν.Δ. με δικό της υποψήφιο, εν προκειμένω τον Γιώργο Παυλίδη. Στις εθνικές εκλογές στη συγκεκριμένη περιφέρεια η Ν.Δ. ήταν πρώτο κόμμα με διαφορά σχεδόν δώδεκα μονάδων.
3 Στο Νότιο Αιγαίο, όπου η Ν.Δ. είχε το 2012 σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειάρχης είναι ο Γιάννης Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ). Το παιχνίδι εδώ είναι ανοιχτό. Αρκετοί εισηγούνται να στηριχθεί ο εν ενεργεία περιφερειάρχης λόγω της συγκυβέρνησης, παίζει όμως δυνατά και η υποψηφιότητα του Γιάννη Παππά από τη Ν.Δ.
4 Στην Κρήτη η Ν.Δ. ξέρει ότι αποκλείεται να εκλέξει δικό της περιφερειάρχη. Υπάρχει λοιπόν η σκέψη να το παίξει σε «διπλό ταμπλό»:
◆ Η μια περίπτωση, λοιπόν, είναι να στηρίξει τον εν ενεργεία Σταύρο Αρναουτάκη του ΠΑΣΟΚ.
◆ Η άλλη να κατεβάσει τον Σεραφείμ Τσόκα και να… πανηγυρίσει στον δεύτερο γύρο αν ο Αρναουτάκης νικήσει τον Κριτσωτάκη που κατεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αρνητικό σ’ αυτήν την περίπτωση είναι το χαμηλό ποσοστό που πιθανότατα η Ν.Δ. θα καταγράψει στον πρώτο γύρο.
5Στη Δυτική Ελλάδα περιφερειάρχης είναι ο Απόστολος Κατσιφάρας από το ΠΑΣΟΚ και η μόνη ελπίδα της Ν.Δ. είναι να κερδίσει ξανά, αν και η Συγγρού θα στηρίξει τον Γιώργο Παπαναστασίου. Εδώ ο κίνδυνος είναι να πάθει αυτό που θα της συμβεί και στην Κρήτη, δηλαδή πολύ χαμηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο, το οποίο θα συνιστά ηχηρή ήττα, καθώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια η Ν.Δ. είχε οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.
6Αντίστοιχη είναι η εικόνα στη Στερεά Ελλάδα, όπου ο Σαμαράς αποφάσισε να ρίξει τα φράγκα του στην υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη. Το πρωθυπουργικό «οκ» δόθηκε στον γιο της Ντόρας και δήμαρχο Καρπενησίου, παρά τις αντιδράσεις του Θανάση Γιαννόπουλου, ο οποίος διαμηνύει ότι θα κατέβει οπωσδήποτε!
Ο Γιαννόπουλος είναι πρώην υποστηρικτής της Ντόρας, αλλά η φιλοδοξία του για την περιφέρεια τον φέρνει σε σύγκρουση με την Οικογένεια. Γιατρός ο ίδιος και πρώην υπουργός, έχει μεγάλη επιρροή στην περιφέρειά του και, αν επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά του, μπορεί να μετατρέψει την εκλογή σε θρίλερ.
Με την ώς τώρα εμμονή του νυν περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα, στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο Μπακογιάννης θα κερδίσει με άνεση τον Βαγγέλη Αποστόλου του ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας ψήφους και από χώρους εκτός Ν.Δ. Ή, τουλάχιστον, έτσι δικαιολογούν τον «πολιτικό γάμο» Σαμαρά και Μητσοτάκηδων…

Μία από τα ίδια στο ΠΑΣΟΚ

Ποντάρει στα σίγουρα χαρτιά, ζορίζεται όπου έχει «τρύπα», κάνει ανταλλαγές με τη Ν.Δ.
Παρ’ ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται διακριτικά και σε υπόγεια σύμπλευση με τη Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το σίγουρο είναι ότι θα στηρίξει, κυρίως στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, συγκεκριμένους υποψηφίους, ενώ σε μικρούς δήμους οι ίδιοι οι υποψήφιοι αποφεύγουν όπως ο «διάολος το λιβάνι» τη στήριξη. Η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει να πετάξουν «λευκή πετσέτα» και να μη δώσουν τη μάχη μέχρις εσχάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Έτσι, στην Αττική η Ν.Δ. προσανατολίζεται σε αδύναμη υποψηφιότητα ενώ το ΠΑΣΟΚ, έστω «αγκομαχώντας», θα στηρίξει τον Γιάννη Σγουρό. Αντίστοιχα χαμένη θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη την Κεντρική Μακεδονία, όπου δύο πρώην βουλευτές, ο Άγγελος Τόλκας και η Εύα Καϊλή, διαγκωνίζονται για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά θεωρούν ότι, αν τελικά κατέβει ο συμπαθής Μάρκος Μπόλαρης ανεξάρτητος με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, θα διασπαρούν οι ψήφοι.
Στην Κεντρική Ελλάδα η απόφαση του νυν περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά να μην είναι ξανά υποψήφιος δημιουργεί μια τρύπα, ενώ κενό και αναζήτηση προσώπου υπάρχει και στην Ήπειρο αφού ο Βαγγέλης Αργύρης έχει αποφασίσει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.
Αντίθετα, με πιθανότητες θα είναι υποψήφια στο Ιόνιο η Άντζελα Γκερέκου, ενώ ξανά υποψήφιοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη (που δεν αναμένεται να έχει σοβαρό πρόβλημα με αντίπαλο από τα δεξιά του), ο Γιάννης Μαχαιρίδης στο Νότιο Αιγαίο, ο Νάσος Γιακαλής στο Βόρειο Αιγαίο, ο Άρης Γιαννακίδης στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και ο Απόστολος Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα.
Πρόβλημα υπάρχει στην Πελοπόννησο, όπου τα τοπικά στελέχη έχουν… τριχαστεί:
◆ υπάρχουν αυτοί που φωνάζουν δυνατό «όχι» στον Πέτρο Τατούλη, τον οποίο στήριξε το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές κόντρα στον Δ. Δράκο και τώρα είναι ο εκλεκτός του Μαξίμου,
◆ υπάρχουν άλλοι που επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας,
◆ υπάρχουν στελέχη που εισηγούνται να βρεθεί μια νέα υποψηφιότητα, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου Γιώργος Δέδες που είναι δημοφιλής και έχει έργο.
Για τους μεγάλους δήμους η κατ’ αρχήν απόφαση είναι να στηριχτούν οι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Γ. Κουράκης στο Ηράκλειο, ο Αλέκος Πνευματικός στην Κόρινθο, ενώ επιφυλάξεις υπάρχουν για τους Γ. Δημαρά στην Πάτρα, Πάνο Σκοτινιώτη στον Βόλο και Φ. Φίλιο στα Γιάννενα (μέλη της «Πρωτοβουλίας των 5») λόγω της στάσης τους στις προηγούμενες εκλογές. Στους δήμους των μεγάλων Περιφερειών Αττικής – Θεσσαλονίκης γίνεται χάος, αφού πολλοί θα είναι οι ανθυποψήφιοι και όλοι επιθυμούν την… ανεξαρτησία τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50