search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:31
MENU CLOSE

Έξι χώρες, μία περφόρμανς!

17.02.2014 22:00
Έξι χώρες, μία περφόρμανς! - Media

«Γιατί ο καθένας δεν παίρνει τον παράδεισο που του αξίζει»; Αυτή είναι η ερώτηση από την οποία εμπνέεται το «Heaven On Earth?».

«Γιατί ο καθένας δεν παίρνει τον παράδεισο που του αξίζει»; Αυτή είναι η ερώτηση από την οποία εμπνέεται το «Heaven On Earth?». Το τελευταίο – και μοναδικό για φέτος – πολιτιστικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε  και επιδοτείται από το «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα 2007-2014».

Την πρόταση έριξε πέρσι στο τραπέζι η Βάνα Πεφάνη και η ελληνική εταιρεία θεάτρου «Οδύσσεια» σε ξένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, ώστε να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν – ως απαραίτητη προϋπόθεση – με σκοπό να παρουσιάσουν ένα καινούργιο έργο, βασισμένο στη ζωή και τα πιστεύω του διάσημου συγγραφέα και ακτιβιστή Ζαν Ζενέ (1910-1986).
Βασικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι η Αγγλία, η Ισπανία και η Τουρκία ενώ συμμετέχει, επίσης, η Γαλλία και η Ιταλία. Αυτό το διάστημα η Βάνα Πεφάνη, ως συντονίστρια και σκηνοθέτις της περφόρμανς, αλλά και οι υπόλοιποι συνεργάτες μοιράζουν τον χρόνο τους, για χάρη των σεμιναρίων ανταλλαγής, ανάμεσα σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Η τέχνη αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται» μας λέει. Και συνεχίζει: «Μέσα στον μικρόκοσμο της Ελλάδας ασφυκτιούσα. Μέσα από το πρόγραμμα έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ, να συνομιλήσω με ανθρώπους έξω, να δω τι ονειρεύονται, με ποιες συνθήκες εκφράζονται…».
Η ομάδα χορού από τη Σαραγόσα «LaMov» του διάσημου χορογράφου Victor Jimenes, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. «Στην Ισπανία, οικονομικά βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εμάς, κι ας βγήκαν από το μνημόνιο. Κι όμως, η ομάδα έχει τη συνεχή υποστήριξη του κράτους, προσφέροντάς τους δωρεάν έναν χώρο για να κάνουν πρόβες. Εκεί εκπαιδεύονται όλο τον χρόνο, καθημερινά, όχι μόνο πριν από την παράσταση. Από την άλλη, το κοινό δεν αντέχει, όπως εδώ. Οι παραστάσεις είναι λιγότερες, το ίδιο και τα θέατρα» αναφέρει εκ πείρας η ηθοποιός.
Η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του έργου αναμένεται στις 7 Ιουνίου, στο Παλιό Ελαιουργείο, στην Ελευσίνα. Εκεί θα δοθούν 10 παραστάσεις και μετά θα ξεκινήσει η περιοδεία της στο εξωτερικό, όπου θα φιλοξενηθεί σε αποθήκες ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε λιμάνια ή ποταμούς. «Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία. Οι ήρωες είναι ναυαγοί, που αποσπώνται από το όλο, και ξεπέφτουν στο λιμάνι. Το πρόγραμμα πρέπει να ερευνά κάτι που θα βοηθήσει τους κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους, ανθρώπους όπως ήταν και ο Ζαν Ζενέ».
Η παράσταση θα έχει ως φόντο ένα 10λεπτο video art, το οποίο επιμελείται η Ερευνητική Ομάδα Θεάτρου, Χορού & Παραστατικών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο του Plymouth, στην Αγγλία. «Εκεί βρίσκεται ο παράδεισος του κάθε ηθοποιού. Οι καλλιτέχνες εκπαιδεύονται πρώτα σωματικά μέσω ακροβατικών και γιόγκα και μετά υποκριτικά. Σώμα και ψυχή χρειάζονται τρομερή και συνεχή δουλειά, για να δημιουργήσουν έναν τρομερό επαγγελματία».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:28