search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:11
MENU CLOSE

Για ομαδικές απολύσεις και περικοπές αποφασίζουν τρόικα – κυβέρνηση

25.02.2014 13:39
oldphotos20415951393335510.jpg

Σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων οδεύουν κυβέρνηση και τρόικα με μόνο σημείο διαφωνίας τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Απόφαση και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από το καλοκαίρι.

Σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων οδεύουν κυβέρνηση και τρόικα με μόνο σημείο διαφωνίας τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Απόφαση και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από το καλοκαίρι.
 
Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή του πλαισίου που σηματοδότησε η ομόφωνη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων γι' αυτό το θέμα, ανοίγει ο δρόμος για συγκεκριμένες διευθετήσεις χωρίς να απαιτείται απαραίτητα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. 
 
Το υπουργείο Εργασίας φέρεται να συμφωνεί ακόμα και στη παραίτηση του υπουργού από το δικαίωμα άσκησης βέτο σε περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων.  Η τρόικα θέλει να περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση απο τη βουλή με νομοσχέδιο ωστόσο ο υπουργός Εργασίας θεωρεί πως η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που επιτρέπει τις απολύσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με κριτήρια είναι αρκετή για την απελευθέρωση των απολύσεων.
 
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως ο νόμος 3387 του 1983 που προστατεύει τους εργαζόμενους από τις ομαδικές απολύσεις μπορεί να καταργηθεί μόνο με άλλο νομοσχέδιο.
 
Για τη μείωση των ασφαλιστικών φαίνεται πως προκρίνεται η απόφαση της εφάπαξ μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%
 
Απομένει προς διευκρίνιση το εάν η συνολική μείωση θα αφορά μόνον τις εργοδοτικές εισφορές ή εάν οι εργοδότες θα «συνεισφέρουν» με 2,9% και οι εργαζόμενοι με 1%. Η τρόικα φαίνεται ότι διαφωνεί με τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει σε σχετική ερώτηση ότι «η τρόικα κλοτσάει ακόμη σε αυτό».
 
Αύριο Τετάρτη οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα συζητήσουν για τα θέματα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:05