search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:17
MENU CLOSE

ΝΑΤΟ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία

03.03.2014 09:54
Λανθασμένη η αντιμετώπιση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ - Media

Κορυφώνεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη. 

Κορυφώνεται η ένταση στην Κριμαία, όπου ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη. Επίσης ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας. Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας.

Η Μόσχα, που δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, προχώρησε στη ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας «αναγκαία» τη δράση στη χερσόνησο λόγω της απειλής των υπερεθνικιστών. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας κατέλαβαν την εξουσία παρανόμως και προέβλεψε ότι η διακυβέρνησή τους θα τερματιστεί με «μια νέα επανάσταση» και με νέα αιματοχυσία.

Διεθνείς αντιδράσεις

Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ετυ.Βενιζέλου, για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Ουκρανίας, η οποία κρίνει ότι αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξουσιοδότηση της ρωσικής βουλής στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει τη χρήση βίας. Ύστερα από μια κατεπείγουσα σύνοδο των πρεσβευτών των κρατών μελών του NATO στην έδρα του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, η συμμαχία κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, να τα επαναφέρει στις βάσεις τους και να απόσχει από κάθε επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας, Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν χθες τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε την Κυριακή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα καταβάλει σημαντικό κόστος, για την πολιτική της στην Ουκρανία, εκτός εάν το Κρεμλίνο αλλάξει πορεία στα σχέδια του για τη γειτονική χώρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στην «απαράδεκτη ρωσική επέμβαση» στην Ουκρανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της. Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ χαρακτήρισε χθες τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία της Ουκρανίας μια «επίθεση σοβιετικού τύπου».

Οικονομική βοήθεια προσφέρουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήγγειλαν την Κυριακή ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία η οποία είναι απαραίτητη στη χώρα για να βγει από το δημοσιονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει. Ο Τζακ Λιου πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία με "σοβαρή ανησυχία" μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή της Κριμαίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:17