search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:29
MENU CLOSE

Διλήμματα με στόχο την πόλωση

14.03.2014 22:00
oldphotospod_1303_018_cmyk1394792729.jpg

Συναγερμός για τις ευρωεκλογές έχει σημάνει στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μάχη «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη χώρα.

Συναγερμός για τις ευρωεκλογές έχει σημάνει στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μάχη «ζήτημα ζωής και θανάτου» για τη χώρα.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αναγορεύσει την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα απέναντι στην κυβέρνηση και την υλοποιούμενη πολιτική λιτότητας και ξεπουλήματος, επιδιώκει να αναδείξει ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κρίνονται οι παραπέρα πολιτικές και να ενισχύσει το κλίμα πόλωσης που επιχειρείται να «χτυπηθεί» με νέα σχήματα, τα οποία διεκδικούν διαμόρφωση κλίματος χαλαρής ψήφου, ώστε να δοκιμάσουν την τύχη τους υπό ευνοϊκούς όρους (ο λόγος για το Ποτάμι).
Εύλογα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης οργανώσεων και στελεχών της Αττικής την περασμένη Παρασκευή, έδωσε έμφαση στις ευρωεκλογές και προσέδωσε αυστηρά διλημματικό χαρακτήρα, προτείνοντας εμφανώς τη θέση ότι σε αυτή τη «μάχη για δύο» τρίτοι δεν χωρούν, πολλώ δε μάλλον όταν έρχονται με νέο περιτύλιγμα να σερβίρουν την ίδια παλιά πολιτική.
Τα διλήμματα που έθεσε – και τα οποία, όπως είπε, ζητούν καθαρές απαντήσεις – περιστρέφονται γύρω από το μνημόνιο, το δημόσιο χρέος, τη γερμανική στρατηγική για την Ευρώπη και το κατοχικό δάνειο. Όποιος πιστεύει ότι το μνημόνιο είναι success story, είπε, «μπορεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά», ενώ «όποιος πιστεύει ότι είναι τραγωδία», δεν έχει παρά να ψηφίσει, «έστω και για πρώτη φορά, Αριστερά».
Παράλληλα έθεσε το ερώτημα αν η Ελλάδα «δικαιούται μια λύση για το χρέος αντίστοιχη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953», με το δίλημμα να σχηματοποιείται σε «ναι ή όχι», ενώ σε ένα τρίτο δίλημμα ταύτισε το ψηφοδέλτιο του ΕΛΚ (στο οποίο ανήκει και ο Σαμαράς) με τη Μέρκελ και αναρωτήθηκε αν «η κάλπη της 25ης Μαΐου πρέπει να τη δικαιώσει ή πρέπει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας και απόρριψης της πολιτικής της».
Όσο για το κατοχικό δάνειο, είπε ότι χρειάζονται καθαρές κουβέντες και από τον Σουλτς, ο οποίος στηρίζεται από τον Βενιζέλο, και από τον Γιούνκερ, ο οποίος στηρίζεται από τη Μέρκελ και τον Σαμαρά.

Διλήμματα και μέσω Δουβλίνου
 Ο Τσίπρας τόνισε ότι είναι η ίδια η πραγματικότητα που θέτει τα παραπάνω διλήμματα και προεκτείνοντας τον συλλογισμό του ανέφερε ότι «δεν μιλάμε πια με όρους συσχετισμών εκλογικών ή κομματικών», αλλά «με όρους εθνικής σωτηρίας».
Τα ίδια περίπου διλήμματα έθεσε και στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Δουβλίνο. Πρωτίστως, στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου με το πανευρωπαϊκό δίκτυο Transform Europe! επιχείρησε να αναδείξει ότι δεν υπάρχει success story ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Ελλάδα ούτε σε καμία χώρα του ευρωπαϊκού Νότου κι επομένως χρειάζεται τερματισμός της λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος του δημοσίου χρέους μέσα από μια ευρωπαϊκή διάσκεψη.
Επίσης πρότεινε την αναδρομική χρηματοδότηση των τραπεζών απευθείας από τον ESM, ώστε «τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών». Τέλος, ψηλά στην ατζέντα της συνεργασίας των χωρών υπό μνημόνιο έβαλε τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Ε.Ε., τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη μετανάστευση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:29