search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:06
MENU CLOSE

Δεν θα έχει διάρκεια ο αποκλεισμός του Τwitter, λέει η Δικαιοσύνη της Τουρκίας

21.03.2014 06:54
Δεν θα έχει διάρκεια ο αποκλεισμός του Τwitter, λέει η Δικαιοσύνη της Τουρκίας - Media

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία «δεν θα έχει διάρκεια»

«Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, Φατίχ Γιαγμούρ, αναφερόμενος στηn ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter έγινε μετά από σχετική εντολή της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία «δεν θα έχει διάρκεια» και σημείωσε: «ναι μεν δεν είναι καλό για την εικόνα της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην κάνει και τίποτα όταν υπάρχει παραβίαση του δικαίου».

Ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι «το Twitter πρέπει να δείξει σεβασμό στην προσωπική ζωή».

Η κατάσταση και τα νομικά αίτια της απαγόρευσης παραμένουν αόριστα. Στα μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για προσφυγή γυναίκας από τη Σαμψούντα επειδή κυκλοφόρησε μέσω του Twitter στο διαδίκτυο πορνογραφική εικόνα με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την ίδια.

Να κάνει υποχωρήσεις το Twitter εάν θέλει να επαναλειτουργήσει
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας Φικρί Ιζίκ τόνισε ότι η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το Twitter θα πρέπει να προσλάβει νομικό αντιπρόσωπο για την Τουρκία και να συμφωνήσει στον αποκλεισμό συγκεκριμένων λογαριασμών εάν επιθυμεί να λυθεί η διαμάχη της με το τουρκικό κράτος.

Γκιουλ κατά Ερντογάν
 
Με μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, κατήγγειλε τον αποκλεισμό από την κυβέρνηση της πρόσβασης στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
 
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα θα εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση βάσει της οποίας εφαρμόσθηκε ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία, ανακοίνωσε στο Reuters ο βουλευτής του κόμματος Ακίφ Χαμζατζεμπί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταθέσει επίσης αγωγή κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Ξεκινά έρευνα το twitter

Την ίδια ώρα η εταιρεία διαχείρισης, του διαδικτυακού μέσου Twitter Inc, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει τις αναφορές ότι η υπηρεσία αυτή έχει απαγορευτεί στην Τουρκία.
 
Η εταιρεία δημοσίευσε ένα μήνυμα στις υπηρεσίες της συμβουλεύοντας τους χρήστες του Twitter στην Τουρκία ότι είναι δυνατό να στέλνουν τα Tweets που θέλουν χρησιμοποιώντας τα γραπτά μηνύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου της. 

Οι χρήστες του Twitter στην Τουρκία ανέφεραν εκτεταμένες διακοπές τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, λίγες ώρες αφότου ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να κλείσει αυτή την γνωστή πλατφόρμα των social media. Ορισμένοι χρήστες προσπαθούν να ανοίξουν την ιστοσελίδα Twitter.com αλλά βλέπουν μια ανακοίνωση προφανώς από τη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ( TIB). Η δήλωση ανέφερε τέσσερις δικαστικές αποφάσεις ως βάση για τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας , από όπου κάποιοι χρήστες κατά τις τελευταίες εβδομάδες διαρρέουν ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερτνογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.

Στο μεταξύ με τίτλο «ανώτερη δύναμη» κυκλοφορεί στο twitter το παραπάνω σκίτσο όπου τα μπλε πουλιά που συμβολίζουν το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν με κουτσουλιές το κεφάλι του Ερντογάν.

Ευρωπαϊκή ανησυχία για το twitter
 
Η απαγόρευση του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης twitter στην Τουρκία δημιουργεί έντονες ανησυχίες και προκαλεί αμφιβολίες για τη δεδηλωμένη δέσμευση της χώρας προς τις ευρωπαϊκές αρχές και πρότυπα, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε.
 
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η ελευθερία έκφρασης, που είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία, περιλαμβάνει το δικαίωμα να μοιράζεσαι πληροφορίες και ιδέες χωρίς παρεμβάσεις από δημόσιες αρχές. Ο Στ. Φίλε σημειώνει ακόμη ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επικοινωνούν και να επιλέγουν ελεύθερα τα μέσα επικοινωνίας. Αυτό προφανώς περιλαμβάνει την πρόσβαση στο Ίντερνετ, υπογραμμίζει ο επίτροπος.
 
Οι ανοιχτές συζητήσεις προωθούν τη διαφάνεια και τελικά ενισχύουν τη δημοκρατία, δήλωσε ο Στ. Φίλε και πρόσθεσε ότι αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:05