search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:10
MENU CLOSE

Εν Αιθρία: Κόμικς… παντός καιρού

22.03.2014 22:00
Εν Αιθρία: Κόμικς... παντός καιρού - Media

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά… τριάντα ένα κόμικς και εικονογραφήσεις από περισσότερους από τριάντα καλλιτέχνες κοσμούν τον πολυχώρο «The Box» από τις 19 Μαρτίου, μέχρι και τις 30 του ίδιου μήνα για το «Εν αιθρία: Comics και Εικονογράφηση».

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά… τριάντα ένα κόμικς και εικονογραφήσεις από περισσότερους από τριάντα καλλιτέχνες κοσμούν τον πολυχώρο «The Box» από τις 19 Μαρτίου, μέχρι και τις 30 του ίδιου μήνα για το «Εν αιθρία: Comics και Εικονογράφηση». Καταξιωμένοι και πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και αποδεικνύουν πως το μέλλον των κόμικς στην Ελλάδα… σχεδιάζεται λαμπρό.
Χάρη στην πολύτιμη διαμεσολάβηση του δημιουργού κόμικς Τάσου Ζαφειριάδη, η έκθεση έχει την υποστήριξη των Ελλήνων εργαζομένων στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί κομμάτι των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται με αφορμή την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κάπως έτσι, η πλατεία Μαβίλη και ο πολυχώρος «The Box» θα καταστούν για ένα διάστημα του Μαρτίου το επίκεντρο φίλων και μη της ένατης τέχνης, παρουσιάζοντας μια πλειάδα από Έλληνες δημιουργούς, παλιούς και νέους, μέσα από τα σκίτσα τους. Αυτήν τη χρονιά, μάλιστα, η διοργάνωση θα φέρει την… υπογραφή της Comicdom Press (η μη κερδοσκοπική εταιρεία πίσω από το φεστιβάλ Comicdom Con Athens), η οποία αναλαμβάνει για πρώτη φορά τις τύχες της έκθεσης.

Προβολή και τεχνολογία
«Από καλλιτεχνικής άποψης η “Εν Αιθρία” ήταν εξαρχής μια σπουδαία έκθεση, που έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς τότε πρωτοεμφανιζόμενους και σήμερα καταξιωμένους δημιουργούς του χώρου να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους.
Αυτό που επιχειρούμε εμείς ως Comicdom Press είναι η καλύτερη προβολή της, εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία που έχουμε αποκομίσει διοργανώνοντας τα τελευταία εννέα χρόνια το φεστιβάλ Comicdom Con Athens» τονίζει ο επιμελητής comics Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει αναλάβει μια σπουδαία πρωτοβουλία την οποία κοινό και δημιουργοί ποθούσαν διακαώς. «Για πρώτη φορά προχωράμε στην έκδοση καταλόγου που περιλαμβάνει όλα τα φιλοξενούμενα έργα, ανταποκρινόμενοι στο πολύχρονο αίτημα κοινού και καλλιτεχνών, ώστε τα έργα αντίστοιχων εκθέσεων να παραμένουν διαθέσιμα και μετά το τέλος αυτών». Αυτή η κίνηση θα ωφελήσει αφάνταστα σε βάθος χρόνου την ελληνική κοινότητα των δημιουργών κόμικς. Μάλιστα, την τελευταία, αν κρίνουμε από τον αριθμό των συμμετεχόντων, μόνο αδρανή δεν θα την έλεγε κανείς. Επιτακτική όμως είναι και η ενεργός ανταπόκριση του κοινού.
Ο άνθρωπος πίσω από όλη αυτήν την προσπάθεια, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης Γαβριήλ Τομπαλίδης έδωσε μέσα από την «Εν Αιθρία» ένα γερό στήριγμα στους Έλληνες δημιουργούς για προβολή και αναγνωρισιμότητα. Δίνει όμως και ένα επιπλέον κίνητρο στο φιλότεχνο κοινό να κάνει μια στάση στον πολυχώρο «The Box» το επόμενο δεκαήμερο: «Για όσους δεν ανήκουν στον σκληρό πυρήνα αναγνωστών της ελληνικής σκηνής κόμικς, πιστεύω πως αυτή η έκθεση θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Το ευρύ κοινό δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τη δυναμική, αλλά και το αστείρευτο ταλέντο που υπάρχει στον χώρο των κόμικς και της εικονογράφησης».
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι η συνεύρεση καταξιωμένων καλλιτεχνών με ελπιδοφόρους νέους στον χώρο. Παλιοί και νέοι δηλαδή. Ωστόσο δεν ισχύουν ρητά που λένε ότι οι μεν είναι ωραίοι και οι δε είναι… αλλιώς. Άλλωστε μιλάμε για μια δεμένη σαν οικογένεια κοινότητα δημιουργών που, με στόχο να προβάλει το έργο της, χρειάζεται εκθέσεις σαν και αυτές. Οι παλαιότεροι διοχετεύουν την εμπειρία τους και οι νέοι τον ενθουσιασμό τους.

«Σε κακή στιγμή»
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο Τάσος Ζαφειριάδης και ο δικός μας Soloup, με σημαντικές δημιουργίες και διακρίσεις στο παλμαρέ τους. Και οι δύο, όπως και όλοι οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην 5η «Εν Αιθρία», θα παρουσιάσουν δουλειές τους που δεν είχαν δημοσιευθεί στο παρελθόν, ώστε να φανεί εντονότερα η δημιουργικότητα της ελληνικής κόμικς σκηνής. «Δυστυχώς η τωρινή έκθεση βρίσκει τα ελληνικά κόμικς στη χειρότερή τους στιγμή μετά το 2000, όσον αφορά τα επαγγελματικά» αναφέρει ο Τάσος Ζαφειριάδης και συνεχίζει: «Η ελληνική σκηνή, όμως, δημιουργικά διανύει κατά τα άλλα πολύ καλή περίοδο. Υπάρχουν ωραίες δουλειές, ποικιλομορφία, αρκετοί αξιόλογοι νέοι δημιουργοί. Έστω και με την αφορμή έκθεσης, είναι ευκαιρία για το κοινό να το αντιληφθεί αυτό». Να σημειωθεί πως ο καλλιτέχνης συμμετέχει με ένα δισέλιδο κόμικς με φόντο έναν σύγχρονο πύργο της Βαβέλ. Ο Soloup, που παρουσιάζει κάποιες σελίδες από ένα μεγάλο graphic novel που ετοιμάζει τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με πιθανό τίτλο «Αϊβαλί», αναφέρθηκε στη δυναμική της ελληνικής εικονογράφησης και τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και μέσα από την έκθεση: «Το ενδιαφέρον σε αυτήν την έκθεση είναι η αποτύπωση της δυναμικής που έχουν αποκτήσει τα κόμικς Ελλήνων δημιουργών. Εκείνο που απομένει είναι αυτή η ποιότητα και ο αφηγηματικός πλουραλισμός που έχουν αποκτήσει, ν’ αρχίσουν ν’ αγγίζουν κι ένα ευρύτερο κοινό».
Και οι δύο καλλιτέχνες, ωστόσο, συμφωνούν σε ένα πράγμα: στην ύπαρξη νέων ταλέντων που θα πάνε τα κόμικς σε άλλο επίπεδο. Όπως στην περίπτωση της νεαρής Ευγενίας Κουμάκη που, μπορεί να συμμετέχει μόνο με μια σελίδα, αυτό όμως δεν επισκιάζει τις διακρίσεις που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής με τις δημιουργίες της. Η έκθεση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να εδραιώσει για τα καλά το όνομά της στον χώρο της ένατης τέχνης. Η ίδια τονίζει πως «πρόκειται για ένα event όπου το κοινό μπορεί να γνωρίσει τον δραστήριο χώρο των καλλιτεχνών κόμικς και το οποίο δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς με κέφι, όρεξη και φαντασία να προβάλουν τον εαυτό τους μέσα από τα έργα τους». Από 19 έως 30 Μαρτίου, λοιπόν, ο καιρός για τα κόμικς προβλέπεται… αίθριος. Γιατί να μην τον γνωρίσετε με μια βόλτα στην πλατεία Μαβίλη;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50