search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:38
MENU CLOSE

Τα 10 πιο ασυνήθιστα κτίρια στον κόσμο

09.04.2014 06:33
Τα 10 πιο ασυνήθιστα κτίρια στον κόσμο - Media

Η αρχιτεκτονική είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατά καιρούς έχει παρουσιάσει αριστουργηματικά κτίρια. Η φαντασία είναι συχνά στην εξουσία των κατασκευών και το αποτέλεσμα είναι κτίσματα πρωτότυπα, εντυπωσιακά και ελκυστικά στο μάτι.

Η αρχιτεκτονική είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατά καιρούς έχει παρουσιάσει αριστουργηματικά κτίρια. Η φαντασία είναι συχνά στην εξουσία των κατασκευών και το αποτέλεσμα είναι κτίσματα πρωτότυπα, εντυπωσιακά και ελκυστικά στο μάτι.
 
Σε διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε μεγάλο περιοδικό αρχιτεκτονικής, ειδικοί και το κοινό ψήφισαν τα 10 πιο πρωτότυπα κτίρια στον κόσμο. Απολαύστε τα.
 
10. Κοντέϊνερ Σίτι, Λονδίνο
 
Μια κατασκευαστική εταιρεία δημιούργησε αυτό το κτίριο στην αγγλική πρωτεύουσα από παλιά κοντέϊνερ πλοίων. Τα κοντέϊνερς έχουν στοιβαχτεί δίπλα – δίπλα δημιουργώντας ενδιαφέρουσα οπτική και εξοικονομώντας χώρο. Επίσης, αποτελεί μέθοδο χαμηλού κόστος αφού χρησιμοποιούνται κυρίως ανακυκλώσιμα υλικά.


 
9. Το σπίτι του Πιάνου, Ανχούϊ, Κίνα
 
Οι φοιτητές αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Χεφέϊ σχεδίασαν αυτό το κτίριο που χτίστηκε το 2007. Έχει σχήμα τεράστιου πιάνου και με ένα βιολί να ακουμπά επάνω του. Μέσα στο βιολί είναι το ασανσέρ που μεταφέρει τον κόσμο στους ορόφους του πιάνου.


 
8. Βιβλιοθήκη, Αλεξάνδρεια
 
Η ΟΥΝΕΣΚΟ έκανε διαγωνισμό το 1988 για την ανακαίνιση της ιστορικής βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Περισσότερες από 1.400 εταιρείες πήραν μέρος και τελικά κέρδισε η νορβηγική εταιρεία «Σονέτα». Οι Νορβηγοί σχεδίασαν το κτίριο βασισμένοι στα αρχαία ελληνικά σχέδια και πρόσθεσαν το νερό γύρω – γύρω.


 
7. Πύλη της πρωτεύουσας, Άμπου Ντάμπι
 
Ένα από τα ψηλότερα κτίρια στο Άμπου Ντάμπι, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γυαλί και με κλίση μεγαλύτερη από τον πύργο της Πίζας, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες σαν το κτίριο με την περισσότερη κλίση στον κόσμο. Για την ιστορία, η κλίση φτάνει τις 18 μοίρες.

 

6. Μουσείο Εφαρμοσμένων τεχνών, Ρίο Ντε Τζανέϊρο
 
Το δημιούργημα του Όσκαρ Νιεμάγερ είναι στρογγυλό και δίνει την εντύπωση ότι «φυτρώνει» μέσα από τη γη. Χτισμένο στην άκρη ενός γκρεμού, μοιάζει με λουλούδι που βγαίνει μέσα από τον βράχο.
 

5. Το Στραβό Σπίτι, Σόποτ, Πολωνία
 
Χτισμένο το 2004 από τους αρχιτέκτονες Σοτίνσι και Ζαλέσκι μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. Το ακανόνιστο σχήμα του εντυπωσιάζει και κοιτώντας το απ’ έξω νομίζεις ότι μέσα δεν θα υπάρχει ούτε ένας τοίχος ίσιος αλλά φυσικά δεν είναι έτσι.
 

4. Εθνικό Κέντρο Τεχνών, Πεκίνο
 
Το αποκαλούν λόγω σχήματος «γιγάντιο αυγό». Το σχεδίασε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Πο Αντρέ και η κατασκευή του κράτησε έξι χρόνια. Άνοιξε τις πύλες του το 2007, ο θόλος έχει ύψος 46 μέτρα και μήκος 212.
 

3. Ατόμιουμ, Βρυξέλες
 
Χτίστηκε το 1958 για την Διεθνή έκθεση της βελγικής πρωτεύουσας. Το ατσάλινο κτίριο έχει ύψος 102 μέτρα και αποτελείται από 9 σφαίρες που θυμίζουν άτομο, εξ ου και το όνομα. Οι σφαίρες συνδέονται μεταξύ τους με διαδρόμους και ασανσέρ και οι 5 που βρίσκονται πιο χαμηλά χρησιμοποιούνται για κοινωνικές εκδηλώσεις.


 
2. Πυρσός, Μάλμε, Σουηδία
 
Ο Περιστρεφόμενος Πυρσός χτίστηκε το 2005 και έχει ύψος 190 μέτρων. Δημιούργημα του «φίλου» μας Σαντιάγο Καλατράβα, θυμίζει σκοινί που έχει περιστραφεί και αποτελείται από 9 πενταγωνικά κομμάτια που αποτελούνται από 5 ορόφους το καθένα.
 

  1. Κτίριο Φούτζι TV, Τόκιο

 
Είναι από τα πιο ξεχωριστά κτίρια στην ιστορία. Μια μεγάλη ατσάλινη σφαίρα διαμέτρου 32 μ. και βάρους 1, 2 τόνων δεσπόζει σε ύψος 123 μέτρων και ενώνει τα κτίρια μεταξύ τους. Προσφέρει υπέροχη θέα στον κόλπο του Τόκιο και την γύρω περιοχή. Η κατασκευή του Κένζο Τάνγκε είναι ειδικά φτιαγμένη ώστε να μην καταλαβαίνει από σεισμούς (στην Ιαπωνία είναι καθημερινό φαινόμενο) και τα δύο κτίρια συνδέονται μέσω τούνελ και υπόγειων διαδρόμων.
 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 09:38