search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:39
MENU CLOSE

Από τον Ζιβάγκο στον Σνόουντεν

25.04.2014 21:00
Από τον Ζιβάγκο στον Σνόουντεν - Media

«Πρωτογνώρισα τον Μπορίς όταν ήταν 27 χρόνων» γράφει ο Ιλία Έρεμπουργκ στη συναρπαστική αυτοβιογραφία του με τίτλο «Άνθρωποι, χρόνια, ζωή».

«Πρωτογνώρισα τον Μπορίς όταν ήταν 27 χρόνων» γράφει ο Ιλία Έρεμπουργκ στη συναρπαστική αυτοβιογραφία του με τίτλο «Άνθρωποι, χρόνια, ζωή». «Δεν ξέρω τι μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση. Τα ποιήματα, το πρόσωπο, η φωνή; Τον είχα για εκλεκτό της τύχης γιατί μπορούσε να δημιουργήσει υψηλή ποίηση από καθημερινές λεπτομέρειες». Από τους μεγαλύτερους λυρικούς ποιητές, ο Μπορίς Παστερνάκ έγινε γνωστός από το μοναδικό του μυθιστόρημα «Δόκτορ Ζιβάγκο», για το οποίο, το 1958, βραβεύτηκε με Νόμπελ και έγινε διάσημος. Γι’ αυτό ακριβώς, βέβαια, το βιβλίο λοιδορήθηκε στην πατρίδα του. Το γεγονός πως δεν ήθελε ποτέ να εγκαταλείψει τη Ρωσία, τον έκανε να απαρνηθεί το βραβείο. Η λάμψη που του χάρισε, όμως, η βράβευση και η πολύ γνωστή ταινία με τον Ομάρ Σαρίφ και τη Τζούλι Κρίστι ήταν τόσο δυνατή που επισκίασε μια ποίηση που ο Μαγιακόφσκι εξυμνούσε «με την παραφορά ενός ερωτευμένου». Αυτή η λάμψη φαίνεται πως υπάρχει ακόμα, μια που το βιβλίο «Υπόθεση Ζιβάγκο» – το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στα μέσα Ιουνίου – προκάλεσε πολλά σχόλια στον αμερικανικό Τύπο. Θέμα του ο τρόπος με τον οποίο η CIA φυγάδευσε και εξέδωσε το μυθιστόρημα στο εξωτερικό. Μια υπόθεση λίγο – πολύ γνωστή, η οποία όμως τώρα παρουσιάζεται με πολλές λεπτομέρειες, μια και οι δημοσιογράφοι – συγγραφείς του νέου βιβλίου ζήτησαν και πήραν από τη CIA την άδεια να ερευνήσουν και να δημοσιεύσουν τα αρχεία της εποχής εκείνης. Από έγγραφο σε έγγραφο εκτυλίσσεται μια ιστορία η οποία θυμίζει ψυχροπολεμική ταινία, με πράκτορες, παρακολουθήσεις, μικροφίλμ, συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. Μια ιστορία η οποία σήμερα σχολιάζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι την εποχή εκείνη. «Πάντα η CIA αγαπούσε τα βιβλία και τους συγγραφείς με έναν διεστραμμένο τρόπο, σαν να ήταν απλώς μέσα προπαγάνδας» έγραψε η «Ουάσιγκτον Ποστ», μιλώντας για το βιβλίο. Άλλοι, όπως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Κρέιγκ Ρόμπερτς, σε άρθρα τους αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν γραφόταν μια παρόμοια ιστορία με πρωταγωνιστές, π.χ., τον Ασάνζ, τον Σνόουντεν ή το πόσο σεβασμός υπάρχει στα προσωπικά δεδομένα στη δική του χώρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:38