search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:10
MENU CLOSE

Ο Παρθενώνας πάει… Χόλιγουντ

01.05.2014 21:00
Ο Παρθενώνας πάει… Χόλιγουντ - Media

Αν δεν είναι αυτό διαφήμιση, τότε τι είναι; Ένα καρέ της Ακρόπολης σε χολιγουντιανή ταινία ισοδυναμεί με ολόκληρη καμπάνια του υπουργείου.

Αν δεν είναι αυτό διαφήμιση, τότε τι είναι; Ένα καρέ της Ακρόπολης σε χολιγουντιανή ταινία ισοδυναμεί με ολόκληρη καμπάνια του υπουργείου.
 
Κυκλοφόρησαν οι πρώτες σκηνές από την ταινία «Δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» του Χοσέιν Αμινί, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Πατρίσια Χάισμιθ. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται στην Αθήνα και την Κρήτη. Στις σκηνές που κυκλοφόρησαν ο Βίγκο Μόρτενσεν και η Κίρστεν Ντανστ βολτάρουν στον Παρθενώνα, τη δεκαετία του ’60. Στην πρώτη σκηνή της ταινίας, ο Όσκαρ Άιζακ, ως ξεναγός, λέει για τον Παρθενώνα: «Μοιάζει με κάτι που όταν το βλέπεις πρώτη φορά μπορείς να κλάψεις».
 
Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε την άδεια για τα γυρίσματα, αν και καθυστερημένα. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι την έδωσε. Κι αν αναρωτιέστε αν υπήρχε κι άλλη επιλογή, φυσικά και υπήρχε. Έχουμε δει και ακούσει διάφορα στο παρελθόν. Το λιγότερο είναι τα αργά αντανακλαστικά του εκάστοτε υπουργού, αλλά και ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού που εμπλέκεται σε ανάλογες άδειες.
 
Κυκλοφορεί εδώ και λίγα χρόνια ένα… ανέκδοτο, το οποίο όμως είναι αλήθεια. Όταν ο Όλιβερ Στόουν ετοίμαζε την ταινία του «Μέγας Αλέξανδρος» ήθελε να δει αν μπορούν να γίνουν γυρίσματα και στην Ελλάδα. Ήρθε, λοιπόν, στον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν τον συγκίνησε. Γιατί ο υπουργός έστησε τον Στόουν σαράντα λεπτά. Και φυσικά αυτός τα μάζεψε και έφυγε. Δεν θα μας παρακάλαγε κιόλας. Και οι παραγωγοί της «Τροίας» (με τον Μπραντ Πιτ) είχαν δείξει ενδιαφέρον, αλλά αυτοί δεν κατάφεραν καν να βρούνε άνθρωπο να συνεννοηθούν.
 
Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα ξεκινούσε από το ότι ποτέ δεν υπήρχε συντονισμένη πολιτική προώθησης, δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για προσέλκυση ξένων παραγωγών. Αλλά ακόμα κι όταν οι ξένοι έφταναν από μόνοι τους στην πόρτα μας, εμείς πάλι τους την κλείναμε κατάμουτρα ή τους κάναμε τη ζωή δύσκολη. Όλα αυτά, μου τα θύμισε αυτό υπέροχο καρέ με το ζεύγος Μόρτενσεν – Ντανστ στον Παρθενώνα…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50