search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:47
MENU CLOSE

Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των εμπόρων και παραγωγών των λαϊκών

02.05.2014 06:39
Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των εμπόρων και παραγωγών των λαϊκών - Media

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι κινητοποιήσεις των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται στην Ολομέλεια. 
ση στη Βουλή.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι κινητοποιήσεις των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, κατέθεσε στην Ολομέλεια 
τέσσερις βασικές βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων.

Συγκεκριμένα: 

-Γίνεται σαφές πλέον ότι «δεν δύναται να μειωθεί ο υφιστάμενων αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές.

-Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση.

-Αυξάνονται, από τρεις, σε πέντε ημέρες η διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις και σε 10 για τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές.

-Μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.
 
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, προκλήθηκε ένταση όταν όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, χαρακτήρισε υποκριτικές τις αντιδράσεις για το θέμα της κλήρωσης των αδειών και κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν αν έχουν πάρει τηλέφωνο στο υπουργείο για μια καλύτερη θέση. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, διαμαρτυρήθηκε έντονα, καλώντας τον κ. Σκορδά ή να ανασκευάσει άμεσα, ή να καταγγείλει δημόσια και ονομαστικά αυτούς που ανέφερε ότι πήραν τηλέφωνο στο υπουργείο.

Απαντώντας στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και άλλων βουλευτών από την αντιπολίτευση, ο κ. Σκορδάς αντέτεινε ότι όλοι οι βουλευτές ξέρουν πολύ καλά για τι μιλάει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε ότι άλλο τι λέμε δημόσια και άλλο ιδιωτικά.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους προέδρους των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Πωλητών λαϊκών αγορών.

Ανάλογο αίτημα έχουν διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και το ΚΚΕ
 
Τα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών τους αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να τους εκθέσουν τα αιτήματά τους τα οποία έχουν ως εξής:
 
Οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών το Σάββατο θα διοργανώσουν για ακόμα μία φορά δωρεάν διανομή τροφίμων στις 10:30 το πρωί, στην οδό Σαλαμίνος στον Περισσό και σε άλλα σημεία της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα αιτήματά τους. Κατ' εξαίρεση θα λειτουργήσουν το Σάββατο ορισμένες λαϊκές αγορές στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζητούν:

«Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.
 
Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
 
Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.
 
Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50