search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:50
MENU CLOSE

Oι Βραζιλιάνοι τους χορεύουν… σάμπα(Δημοσιεύτηκε στο “Π’ 22/10/2009)

22.10.2009 13:11

Οι Βραζιλιάνοι χορεύουν «σάμπα» Γάλλους, Αμερι- κανούς και Σουηδούς. Είναι γνωστό ότι η Βραζιλία ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο την αξιολόγηση έξι μαχητικών αεροσκαφών με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Συγκεκριμένα πήραν προσφορές για τα αεροσκάφη Eurofighter, Rafale, F-16, F-18, Gripen και Suchoi.

Οι Βραζιλιάνοι χορεύουν «σάμπα» Γάλλους, Αμερι- κανούς και Σουηδούς. Είναι γνωστό ότι η Βραζιλία ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο την αξιολόγηση έξι μαχητικών αεροσκαφών με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Συγκεκριμένα πήραν προσφορές για τα αεροσκάφη Eurofighter, Rafale, F-16, F-18, Gripen και Suchoi.

Μετά την αρχική επιχειρησιακή αξιολόγηση συνεχίστηκε η αξιολόγηση των Gripen, Rafale και F-18.

Τον Φεβρουάριο του 2009 η Βραζιλία ζήτησε προσφορές από τις τρεις εταιρείες (SAAB, Dassault και Boeing) όχι μόνο για την αρχική τιμή αλλά και για το κόστος κύκλου ζωής των αεροσκαφών (με απλά λόγια πόσο θα κοστίζει η ώρα πτήσης για τα επόμενα τριάντα χρόνια). Επίσης μέρος της προσφοράς – και πολύ σημαντικό – ήταν τα βιομηχανικά ανταλλάγματα που θα έδινε κάθε εταιρεία αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας. Αφού η βραζιλιάνικη Πολεμική Αεροπορία έκανε πτητικές δοκιμές με τα τρία αεροσκάφη, στη συνέχεια προχώρησε στην αξιολόγηση των βιομηχανικών ανταλλαγμάτων.

Η μέθοδος ΒΑFO

Το καλοκαίρι του 2009 οι βραζιλιάνικες αρχές ζήτησαν εμπιστευτικά καλύτερες προσφορές από τις τρεις εταιρείες προκειμένου να συντάξουν το τελικό τους πόρισμα. Είναι η γνωστή μέθοδος BAFO (Best And Final Offer). Οι εταιρείες, αφού μείωσαν τις τιμές, παραχώρησαν μέχρι και την κατασκευή των αεροσκαφών στη Βραζιλία και άδεια να πουλάνε και μόνοι τους αεροσκάφη. Στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2009, αιφ- νιδίως ο πρόεδρος Λούλα ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους για το Rafale, αλλά αμέσως μετά ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας τα γύρισε και είπε ότι πρόκειται περί παρεξήγησης και ζήτησε και πάλι από όλες τις εταιρείες καλύτερες προσφορές προκειμένου να αποφασίσουν. Δηλαδή νέο BAFO. Αξιοσημείωτη η δήλωση του προέδρου Λούλα, που είπε στις 18 Σεπτεμβρίου 2009: «Εάν κάποιος θέλει να δώσει καλύτερη προσφορά, ας τον αφή- σουμε να το κάνει. Αυτός είναι ο τρόπος που δου- λεύουν οι διαπραγματεύσεις». Οι Βραζιλιάνοι έχουν σκοπό να πουλήσουν πολύ ακρι- βά το τομάρι τους και για αυτόν τον λόγο αξιολογούν, ζητάνε, πιέζουν, αποφασίζουν. Αξιοσημείωτο ότι η μοναδική φορά που ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το BAFO ήταν το ΠΑΣΟΚ το έτος 2002 στην ανοιχτή ανταγωνιστική διαδικασία αγοράς των μεταφορικών αεροσκαφών C-27J. Τότε η αρχική τιμή των 12 αεροσκαφών ήταν 430 εκατομμύρια δολάρια και ύστερα από διαδοχικά BAFO κατέβηκε στα 272 εκατομμύρια δολάρια και με επιπλέον πολλαπλάσια οφέλη από τα αντισταθμιστικά. Δηλα- δή συνολική έκπτωση πάνω από 36%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:50