30/09/2020 05:46:12

Σινεμά μπροστά, θεσμοί πίσω

Σινεμά μπροστά, θεσμοί πίσω - Media

• Δεν πάνε πολλές μέρες που γράφαμε για την άμεση ανάγκη να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, οι θεσμικές, στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Να οριστεί δηλαδή από το υπουργείο νέο Δ.Σ. και να ανανεωθεί η θητεία του γενικού διευθυντή Γρηγόρη Καραντινάκη. Και να που ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού έκανε το… θαύμα του, κι όχι με την καλή έννοια. Αφήνοντας τα ηνία στον Κωνσταντίνο Τασούλα και την Άντζελα Γκερέκου, άφησε και το ΕΚΚ με μία νέα σύνθεση. Πρόεδρος ο συγγραφέας και σεναριογράφος Πέτρος Μάρκαρης, αντιπρόεδρος ο παραγωγός κινηματογράφου Νίκος Σέκερης και μέλη ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος, ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης, η σύμβουλος επικοινωνίας - ΜΜΕ Ελπίδα Σκινδήλια, η ενδυματολόγος - σκηνογράφος Μπιάνκα Νικολαρεΐζη και ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος.

Η αλήθεια είναι ότι στο Δ.Σ., όσο και να ψάχνουμε, δεν βρίσκουμε νέο «αίμα» – ο Γιώργος Μαυροψαρίδης βέβαια «κόβει και ράβει» με το μοντάζ του τις ταινίες της νέας γενιάς σκηνοθετών. Αλλά να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Σέκερης ήταν από τους ανθρώπους που είχαν αντιπαλότητα και κόντρες με τους λεγόμενους Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη. Το ίδιο και ο Γιάννης Γλέζος. Και να θυμίσουμε επίσης ότι Σέκερης και Γλέζος έχουν καταθέσει εξώδικο εις βάρος του πρώην προέδρου του ΕΚΚ Γιώργου Παπαλιού για οικονομικές πράξεις. Τι σημαίνουν όλα αυτά για το ΕΚΚ; Σε μια περίοδο που το ίδιο το ελληνικό σινεμά κάνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά, οι θεσμοί του, ή μάλλον οι άνθρωποι των θεσμών, το πάνε βήματα πίσω.

• Οι εθνικές κινηματογραφίες έχουν πάντοτε το ενδιαφέρον τους. Ο κινηματογράφος «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21, πλ. Βικτωρίας) φιλοξενεί το 4ο Φεστιβάλ Ρωσικού Κινηματογράφου, που ξεκινά την Πέμπτη και τελειώνει την Κυριακή. Η πρεμιέρα θα γίνει με την ταινία «Εμείς με τον παππού» (Α. Κουλιάμιν) και θα λήξει με το «Ιούδα» (Α. Μογκατίριοβ).

• Το ελληνικό κοινό, πάντως, το θέλει το υπερθέαμα και τη φαντασμαγορία. Απόδειξη ότι τον Σεπτέμβριο (20-28) στο ΟΑΚΑ θα ξανάρθει το Cirque de Soleil για τις παραστάσεις «Quidam». Αυτήν τη φορά θα πάνε και στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.