21/01/2019 23:31:19
5.7.2010

Ιστορία

Ιστορία  - Media

Σταθερή αξία στις προτιμήσεις των αναγνωστών τα ιστορικά αναγνώσματα κάθε εποχής. Εκτός από διδακτικά, συναρπάζουν γιατί ανακαλούν τη γοητεία του παρελθόντος.

Χρίστος Βασιλόπουλος

Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιστορίες από τη μηχανή του χρόνου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ. 496

Το βιβλίο μοιάζει σαν μια ανθολογία συμβάντων που αναδεικνύουν και φωτίζουν μιαν ολόκληρη εποχή, μέσα από μια λεπτομέρεια που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και λογοτεχνική επινόηση. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που τόσο η εκπομπή όσο και το βιβλίο κερδίζουν το ενδιαφέρον μας. Φαινομενικά, ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα προβάλλονται μέσα από τη σκονισμένη και ατμοσφαιρική διαμεσολάβηση του χρόνου σαν ένα ενιαίο θέμα, ένα πανόραμα της ανθρώπινης κατάστασης στο μεγαλείο και την παρακμή της. Σπάνια ντοκουμέντα της ανθρώπινης πραγματικότητας διασώζονται μέσα από μαρτυρίες, αποκαλύψεις, αλλά κυρίως από διακριτική ευαισθησία για τον χαμένο χρόνο της ιστορίας τους.

Steven Runciman

Η Μεγάλη Εκκλησία εν αιχμαλωσία

Μετάφραση: Πολυξένη Αντωνοπούλου

Εκδόσεις Γκοβόστη

Σελ. 511

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο εξετάζει την ιστορική πορεία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως λίγο πριν από την άλωση της Πόλης, μέχρι και την επανάσταση του 1821. Η ιστορική αυτή μελέτη έχει εξαιρετική σημασία, μιας και παρακολουθεί, παράλληλα με τα εκκλησιαστικά ζητήματα, και την πορεία τού ελληνισμού, καθώς και τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης ενός επί μακρόν υπόδουλου έθνους. Έχοντας να ξεπεράσει μια πλειάδα προβλημάτων που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, ο συγγραφέας αγωνιά –αυτό είναι εμφανές σε κάθε του πρόταση– για την αντικειμενικότητα, όχι χάριν της αντικειμενικότητας αλλά χάριν της ιστορικής ακρίβειας, που απαιτεί να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και ανθρώπινες αδυναμίες. Ο ιστορικός κρατά ίσες αποστάσεις από τα γεγονότα και τα πρόσωπα αυτής της μεγάλης και μακράς περιόδου του ελληνισμού, όπου το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, στην ουσία, διαφυλάττει την ιστορική συνέχεια του απανταχού ευρισκομένου ελληνισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.