search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:15
MENU CLOSE

Και τώρα… η φάση των «16»!

27.06.2014 06:31
Και τώρα… η φάση των «16»! - Media

Μετά τα χθεσινά παιχνίδια του 7ου και 8ου ομίλου, οριστικοποιήθηκαν τα ζευγάρια της φάσης των «16» του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου που γίνεται στην Βραζιλία.

Μετά τα χθεσινά παιχνίδια του 7ου και 8ου ομίλου, οριστικοποιήθηκαν τα ζευγάρια της φάσης των «16» του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου που γίνεται στην Βραζιλία.
 
Βέβαια για κάποιους αυτό δεν είναι Μουντιάλ αλλά… Κόπα Αμέρικα, καθώς από τις 6 εθνικές ομάδες της Νότιας Αμερικής μόνο μία (Ισημερινός) δεν συνεχίζει στο γύρο των νοκ άουτ αγώνων, όπου ως γνωστό θα είναι παρούσα και η Ελλάδα.
 
Η Ευρώπη έχασε 7 από τις 13 ομάδες της, μεταξύ άλλων και τις ομάδες της Βαλκανικής, Κροατία και Βοσνία, ενώ έμειναν έξω υπερδυνάμεις όπως η Ισπανία, η Αγγλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.
 
Από τις 5 εκπροσώπους της Αφρικής συνεχίζουν οι 2 (Νιγηρία και Αλγερία), ενώ από την Βόρεια Αμερική συνεχίζουν ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα.

 
Το πρόγραμμα της φάσης των «16»:
 
28/06 Μπέλο Οριζόντε: Βραζιλία – Χιλή (19:00)
28/06 Ρίο ντε Τζανέιρο: Κολομβία  – Ουρουγουάη (23:00)
29/06 Φορταλέζα: Ολλανδία – Μεξικό (19:00)
29/06 Ρεσίφε: Κόστα Ρίκα – Ελλάδα (23:00)
30/06 Μπραζίλια: Γαλλία – Νιγηρία (19:00)
30/06 Πόρτο Αλέγκρε: Γερμανία – Αλγερία (23:00)
01/07 Σάο Πάουλο: Αργεντινή – Ελβετία (19:00)
01/07 Σαλβαδόρ: Βέλγιο – ΗΠΑ (23:00)
 
 
Αναλυτικά οι αναμετρήσεις της Πέμπτης, με τις οποίες έκλεισε η αυλαία στην φάση των ομίλων:
 
 
Ν. Κορέα-Βέλγιο 0-1
 
Χωρίς να εντυπωσιάσει σε ένα ακόμη παιχνίδι, το Βέλγιο νίκησε με 1-0 τη Νότια Κορέα, έκανε το απόλυτο και πήρε την πρώτη θέση του 8ου ομίλου. Στην φάση των «16» η ομάδα του Μαρκ Βίλμοτς θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ.
 
Αν κι έπαιζαν με 10 παίκτες από το 45΄, οι Βέλγοι κατάφεραν στο 77΄ με τον Βερτόνγκεν να πετύχουν το γκολ της νίκης. 
 
Η Νότια Κορέα, που αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με μία ισοπαλία, στάθηκε πάρα πολύ καλά στα πρώτα 45 λεπτά. Οι Ασιάτες, μετά το γκολ της Ρωσίας εναντίον της Αλγερίας στο άλλο ματς του 8ου ομίλου, μόνο αδιάφοροι δεν ήταν στο ματς (ήθελαν νίκη με 2-0 για να περάσουν) και θα μπορούσαν στο πρώτο μέρος να είχαν προηγηθεί.
 
Σε δύο φάσεις ο Κουρτουά έδειξε την κλάση του, ιδιαίτερα στο σουτ του Κι στο 30΄, ενώ  μετά από ένα λεπτό έδιωξε προ της γραμμής την κεφαλιά του Σον.
 
Το Βέλγιο δεν ήταν μέσα στο παιχνίδι σχεδόν σε όλο το 45λεπτο, αν και θα μπορούσε να πάρει προβάδισμα με την κλασική ευκαιρία του Μέρτενς στο 25΄, όταν ο μέσος της ομάδας του Βίλμοτς αστόχησε απελπιστικά από το σημείο του πέναλτι.
 
Οι ισορροπίες στον αγωνιστικό άλλαξαν δευτερόιλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου, όταν ο διαιτητής Γουίλιαμς απέβαλλε (σωστά) με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Ντεφούρ, αναγκάζοντας τους Βέλγους να παίξουν ένα ολόκληρο ημίχρονο (δεύτερο) με 10 παίκτες. 
 
Δοκάρι με το Σον είχε η Νότια Κορέα στη σέντρα του άσου της Λεβερκούζεν, στο 59ο λεπτό. Παρά το γεγονός ότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο το Βέλγιο διεκδίκησε τη νίκη μέχρι το τέλος και τα κατάφερε στο 77΄ με το πλασέ του Βερτόνγκεν, μετά την προσωρινή απόκρουση της μπάλας από το Νοτιοκορεάτη γκολκίπερ στο σουτ του Οριγκί.
 


 
Νότια Κορέα (Χονγκ): Τζ. Κιμ, Γ. Γιουν, Γ. Τζ. Κιμ, Μ. Σον (73’ Σ. Κιμ), Γ. Λι, Σ. Κου, Γ. Χαν (46’ Κ. Χ. Λι), Γ. Κι, Γ. Λι, Β. Κιμ (66’ Κ. Κιμ), Χ. Χονγκ. 

Βέλγιο (Βίλμοτς): Κουρτουά, Φερτόνχεν, Φελαϊνί, Μιραλάς (88’ Αζάρ), Μέρτενς (60’ Όριτζι), Βαν Μπούιτεν, Ντεφούρ, Λόμπαερτς, Ντεμπελέ, Γιανουζάι (60’ Τσαντλί), Βάντεν Μπόρε. 
 
 
 
Αλγερία-Ρωσία 1-1
 
Τεράστια πρόκριση για τους «16» του Μουντιάλ πήρε η Αλγερία, η οποία μετά το 1-1 με τη Ρωσία, τερμάτισε στην δεύτερη θέση του 8ου ομίλου και στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία.
 
Σκορ που την έστελνε στο γύρο των νοκ άουτ αγώνων πήρε από πολύ νωρίς η Ρωσία στην «Αρένα ντε Μπαϊσάντα» της Κουριτίμπα. Η ομάδα του Καπέλο, που ήθελε μόνο νίκη στο παιχνίδι κατάφερε μόλις στο 6ο λεπτό να προηγηθεί με την κεφαλιά του Κοκόριν από την υπέροχη σέντρα του Κομπάροφ.
 
Το γκολ άγχωσε πολύ τους ποδοσφαιριστές της Αλγερίας. Τα πλάνα του Χαλίλχοζιτς πήραν εντελώς διαφορετική τροπή από πολύ νωρίς, καθώς η αφρικανική ομάδα, που πριν την έναρξη του ματς βολευόταν και με την ισοπαλία, ήταν αναγκασμένη με το…καλημέρα στο ματς να αναζητήσει το γκολ της ισοφάρισης.  
 
Στο πρώτο 45λεπτο η αφρικανική ομάδα δεν ανησύχησε ούτε μία φορά την εστία του Ακινφέεφ, εάν εξαιρέσει κανείς την κεφαλιά του Σλιμανί λίγο πριν το 30ό λεπτό, αλλά ακόμη και να έμπαινε το γκολ (απόκρουσε ο Ακινφέεφ σε κόρνερ) δεν θα μετρούσε, καθώς υπήρχε παίκτης της Αλγερίας σε θέση οφσάιντ (επηρέαζε την φάση).
 
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τη μεγάλη ευκαιρία για τη Ρωσία στο 47΄, όταν ο Μπολί απόκρουσε σωτήρια το σουτ του Σαμέντοφ στο τετ-α-τετ που είχαν. Η μπάλα τιμώρησε το συγκρότημα του Καπέλο στη συνέχεια. Στο 60΄ από την άστοχη έξοδο του Ακινφέεφ, ο Σλιμανί βρήκε την ευκαιρία με κεφαλιά να «γράψει» το 1-1 και να δώσει ξανά στην ομάδα του το πλεονέκτημα που είχε για την πρόκριση πριν το γκολ του Κοκόριν. 
 


 

Αλγερία (Χαλίλχοτζιτς): Μπολί, Μπελκαλέμπ, Χαλίτσι, Μεσμπά, Μετζανί, Μαντί, Τζαμπού (77’ Σιλάς), Μπενταλέμπ, Φεγκουλί, Μπραχιμί (71’ Γιεμπντά), Σλιμανί (90’ Σουντάνι). 

Ρωσία (Καπέλο): Ακινφέεβ, Κοζλόβ, Ιγκνασέβιτς, Μπερεζούτσκι, Κομπάροβ, Γκλουσακόβ (46’ Ντενίσοφ), Φαϊζούλιν, Σάτοβ (67’ Τζακόεφ), Σαμέντοβ, Κοκόριν, Κερζακόφ (81’ Κανιουνικόφ). 
 
 
 
Πορτογαλία-Γκάνα 2-1
 
 
Χωρίς αντίκρισμα η νίκη που σημείωσε η Πορτογαλία, η οποία επιβλήθηκε της Γκάνας με 1-0 στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής στον 7ο όμιλο και θα αποχωρήσει από τη Βραζιλία έχοντας τουλάχιστον αποφύγει την τελευταία θέση, την οποία κατέλαβε η αντίπαλός της.
 
Σε ένα αρκετά ισορροπημένο παιχνίδι στο Εθνικό Στάδιο της Μπραζίλια, οι Πορτογάλοι ξεκίνησαν καλύτερα και είχαν δοκάρι στο 5ο λεπτό στη σέντρα σουτ του Ρονάλντο, ενώ στο 19΄ ο ίδιος δεν μπόρεσε να νικήσει με (εξ επαφής) κεφαλιά τον Νταουντά, που έκανε μεγάλη επέμβαση.
 
Από την πλευρά τους τα «μαύρα αστέρια», που επλήγησαν από την εσωτερική διαμάχη, η οποία κόστισε την αποπομπή των Μουντάρι (ήταν και τιμωρημένος με κάρτες) και Μπόατενγκ, είδαν τον Γκιάν να μην μπορεί να τελειώσει τη φάση στο τετ α τετ του 20ού λεπτού και τον Μπέτο να αποκρούει την κεφαλιά του ίδιου στο 23΄.
 
Τελικά το σκορ άνοιξε με αναπάντεχο τρόπο για την Πορτογαλία με τη συμπλήρωση του ημίωρου, όταν στη σέντρα του Βελόσο ο Μπόι προσπάθησε να διώξει με φιγούρα που παρέπεμπε σε… ζεϊμπέκικο και με μια «στραβοκλωτσιά» άφησε εμβρόντητο τον Νταουντά, ανοίγοντας το σκορ.
 
Η μόνιμη απειλή για την εστία των Ιβήρων, ο Γκιάν, έφερε το παιχνίδι στα «ίσα» στο 57ο λεπτό, σκοράροντας με καταπληκτική κεφαλιά, ενώ στο 61΄ και στη σέντρα του ίδιου ο Βάρις έχασε μεγάλη ευκαιρία για να δώσει προβάδισμα στους Αφρικανούς.
 
Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 80΄ η «άθλια» απόκρουση του Νταουντά, που αντί απλά να διώξει σε κόρνερ ουσιαστικά «έστρωσε» την μπάλα στον Κριστιάνο Ρονάλντο, επέτρεψε στον άσο της Ρεάλ να γράψει το 2-1 σκοράροντας το πρώτο τέρμα του στο Μουντιάλ, στον αποχαιρετιστήριο αγώνα της ομάδας του.
 
Να σημειωθεί ότι με νίκη της Γκάνας οι Αφρικανοί θα έπαιρναν την πρόκριση, καθώς στην ισοβαθμία με τους Αμερικανούς θα είχαν καλύτερο συντελεστή τερμάτων.
 
 


 
Πορτογαλία: Μπέτο (89’ Εντουάρντο), Άλβες, Πέπε, Βελόσο, Γουίλιαμ, Ρονάλντο, Μουτίνιο, Έντερ (69’ Βιεϊρίνια), Νάνι, Αμορίμ, Περέιρα (61’ Βαρέλα). 

Γκάνα: Νταουντά, Γκιάν Ασαμόα, Ατσού, Μπαντού, Α. Αγιού (81’ Ουακασό), Ραμπιού (76’ Άκουα), Βάρις (71’ Τ. Αγιού), Μενσά, Ασαμόα, Μπόι, Αφούλ. 

 
 
ΗΠΑ-Γερμανία 0-1
 
 
Πρώτη και καλύτερη προκρίθηκε στους «16» του Μουντιάλ η Γερμανία, που επιβλήθηκε 1-0 των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής στον 7ο όμιλο.
 
Η ήττα ήταν πάντως ανώδυνη για τις ΗΠΑ, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση και προκρίθηκε επίσης στην επόμενη φάση, με τις δύο ομάδες να διασταυρώνονται «χιαστί» με τους πρώτους δύο από τον 8ο όμιλο.

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν δυνατά στην «Αρένα Περναμπούκο», πήραν τον έλεγχο από το ξεκίνημα και στο πρώτο εικοσάλεπτο πίεσαν πολύ τους Αμερικανούς, χωρίς πάντως να δημιουργήσουν την κλασική ευκαιρία για γκολ, παρότι έφταναν εύκολα στην περιοχή του Χάουαρντ.
 
Με τις φάσεις να λείπουν, η πίεση της «νατσιονάλμαντσαφτ» εξασθένησε μετά το 20λεπτο κι αυτό επέτρεψε στους παίκτες του Κλίνσμαν να ανεβάσουν τις γραμμές τους κερδίζοντας κάποια μέτρα στο γήπεδο και να πάρουν τις «ανάσες» που ήθελαν.
 
Οι Αμερικανοί είχαν μάλιστα μια καλή στιγμή στην προώθηση του αριστερού μπακ τους, με τον Μπίσλεϊ να σουτάρει μόλις άστοχα στο 23΄ και τα «πάντσερ» να απαντούν με την προσπάθεια του Οζίλ που απέκρουσε ο Χάουαρντ στο 35΄.
 
Ο Τόμας Μίλερ ήταν τελικά ο παίκτης που «έσπασε» την ανία του αγώνα, σκοράροντας με ωραίο σουτ στο 55΄. Ήταν το τέταρτο γκολ του άσου της Μπάγερν στη διοργάνωση, με το οποίο έφτασε τους Μέσι και Νεϊμάρ στην πρώτη θέση των σκόρερ, ενισχύοντας τις πιθανότητές του να αναδειχθεί κορυφαίος σκόρερ σε δεύτερο συνεχές Μουντιάλ. 

 
ΗΠΑ (Γιούργκεν Κλίνσμαν): Χάουαρντ, Γκονζάλεζ, Μπράντλεϊ, Μπέσλερ, Μπίσλεϊ, Ντέμπσεϊ, Τζόουνς, Ντέιβις, Μπέκερμαν, Ζούσι, Τζόνσον 

Γερμανία (Χόακιμ Λεβ): Νόιερ, Χέβεντες, Χούμελς, Σβαϊνστάιγκερ, Εζίλ, Ποντόλσκι (46’ Κλόζε), Μίλερ, Λαμ, Μερτεζάκερ, Κρόος, Μπόατενγκ 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:15