search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:57
MENU CLOSE

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» – Live η συνεδρίαση

09.07.2014 09:47
Ο Λαφαζάνης «παγώνει» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την πώληση των ΕΛΠΕ - Media

Σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται σήμερα στη βουλή η συζήτηση για τη «μικρή ΔΕΗ». Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία το απόγευμα.

Σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται σήμερα στη βουλή η συζήτηση για τη «μικρή ΔΕΗ».

Η ονομαστική ψηφοφορία για τη ΔΕΗ θα γίνει στις 20:30.

Για εκτεταμένο κυβερνητικό μπλακ άουτ που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η συζήτηση γύρω από το δημοψήφισμα έκανε λόγο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο θερινό τμήμα της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
 
Η κυβέρνηση κινείται στα σκοτάδια, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Σας φοβίζουν οι κάλπες και δεν τολμάτε να κάνετε ούτε δημοψήφισμα ούτε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στη συγκυβέρνηση.
 
Προαναγγέλλοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «κάθε βουλευτής θα αναλάβει την ευθύνη του».
 
Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να αποσύρει νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα. Ζήτησε δε άμεση σύγκληση της ολομέλειας, χαρακτηρίζοντας αυτονόητη την τοποθέτηση του προεδρείου της Βουλής υπέρ της σύγκλησης της Ολομέλειας, ιδίως από τη στιγμή που οι βουλευτές που ζητούν δημοψήφισμα υπερβαίνουν τους 120.
 
«Δεν φοβάστε μόνο το δημοψήφισμα αλλά φοβάστε και τη βουλή», είπε ακόμα, για να προσθέσει ότι οι μέρες του φόβου τελειώνουν για τον ελληνικό λαό, καθώς σύντομα θα απαλλαγεί από το μαρτύριο.
 
Απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, ανέφερε ότι κάθε άλλο παρά φόβος διακατέχει τους κυβερνητικού βουλευτές, γιατί έχουν βαθιά πεποίθηση ότι αυτό που κάνουν είναι «πατριωτικό καθήκον».
 
Αναφορικά με το ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο κοστολογείται το 30% της ΔΕΗ, είπε ότι αυτό δεν θα το αποφασίσει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε η κυβέρνηση.  
 
«Η διοίκηση της ΔΕΗ θα επιλέξει ανεξάρτητο παγκοσμίου κύρους εκτιμητή που θα ορίσει την εύλογη τιμή», είπε.

Πάνος Καμμένος: «Εγκληματική επιλογή της Τρόικας»
 
Σφοδρή λεκτική επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος για το ζήτημα της πώλησης της «ΔΕΗ». Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα οικονομικό έγκλημα και ότι δεν πουλιέται η ΔΕΗ για αναπτυξιακούς σκοπούς[..]Αύριο, εκτός από το 30%, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να πουλήσει χωρίς καμία άδεια της Βουλής όλη τη ΔΕΗ. Είναι μια εγκληματική επιλογή της τρόικας, την οποία υπηρετεί η κυβέρνηση. Αυτό που καλούμαστε στην ουσία να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε αν θέλουμε να έχουμε μια κυρίαρχη χώρα».
 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για  «πρωτοφανές παγκόσμιο φαινόμενο να πουλιέται μια δημόσια επιχείρηση με 7,5 εκατομμύρια αποκλειστικούς πελάτες, με καθαρά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο και με περιουσία πάνω από 15 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κοιτάσματα λιγνίτη, με αντάλλαγμα το 1/10 της αξίας της[..]Με την υπογραφή και την ψήφο σας δωρίζετε τα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας. Νομίζει κανείς ότι θα μείνει έξω από τη φυλακή,όταν η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι κάποιος αποφάσισε να ξεπουληθεί ο ενεργειακός πλούτος της χώρας;».

Καθαρό «ναι» του ΚΚΕ για τη σύγκληση της Ολομέλειας

Την άποψη ότι το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει ένα ''νόθο ερώτημα'' εξέφρασε η πρώην γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφέροντας ότι το κόμμα έχει τη δική του πρόταση στην οποία επιμένει.

Ωστόσο, ζήτησε οι ψήφοι των βουλευτών του ΚΚΕ να προσμετρηθούν στο αίτημα για την σύγκληση της Ολομέλειας, ώστε να γίνει συζήτηση.
 
«Καταθέτουμε πρόταση για δημοψήφισμα. Υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για να γίνει συζήτηση στη Βουλή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
 
Το ΚΚΕ θα ζητήσει δημοψήφισμα και για την ακύρωση του νομοσχεδίου για την πώληση της ΔΕΗ αλλά και για το συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την ενέργεια, είπε ο Θ. Παφίλης και υποστήριξε πως «η προσέγγιση που κάνει η κυβέρνηση διά της κυβερνητικού εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη δεν έχει καμία βάση».
 
«Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να κάνει τη δική του πρόταση και το ΚΚΕ το κάνει για ακύρωση του συνολικού πλαισίου και του νόμου για τη "μικρή" ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων για δημοψήφισμα.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48