search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:44
MENU CLOSE

Θερινά σινεμά, αντίδοτο στις… διακοπές

24.08.2014 21:00
Θερινά σινεμά, αντίδοτο στις... διακοπές - Media

Οι προβολές θερινής νυκτός δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Θα κρατήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όσους γύρισαν από τις διακοπές και θέλουν να χαρούν, μαζί με ταινίες κλασικές αλλά και α’ προβολής, τη μυρωδιά από το γιασεμί που μύριζε στα νησιά τα βράδια.

Οι προβολές θερινής νυκτός δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Θα κρατήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όσους γύρισαν από τις διακοπές και θέλουν να χαρούν, μαζί με ταινίες κλασικές αλλά και α’ προβολής, τη μυρωδιά από το γιασεμί που μύριζε στα νησιά τα βράδια. Να, λοιπόν, ένας μικρός οδηγός με τα σινεμά που σας περιμένουν αυτό το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι.

«Σινέ Αίγλη» Το παλαιότερο θερινό σινεμά που άνοιξε τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας. Η γνωστή «Αίγλη» του Ζαππείου άνοιξε το 1903 με την προβολή της γαλλικής ταινίας «Δέκα γυναίκες κυνηγούν έναν άντρα» και συνεχίζει να προβάλλει τόσο κλασικές ταινίες όσο και νέες παραγωγές (Κήπος Ζαππείου, 210-3369369).

«Σινέ Θησείον» Λειτούργησε από την οικογένεια Μανιάκη το 1935 και συνεχίζει ακόμη μέχρι τις μέρες μας. Το 2012, το «Θησείον» γνώρισε μια μεγάλη επιτυχία όταν το CNN το χαρακτήρισε ως το ομορφότερο θερινό σινεμά του κόσμου, καθώς διαθέτει την επιβλητική θέα της Ακρόπολης (Αγ. Παύλου 7, Θησείο, 210-3420864).

«Σινέ Ψυρρή» Στα δημοφιλή θερινά σινεμά της Αθήνας συγκαταλέγεται και το σινεμά του «Ψυρρή». Πνιγμένο στα γιασεμιά και με ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, το σινεμά εκεί ξέρει να «ακούγεται» (Σαρρή 40 – 44, πίσω από το θέατρο Αποθήκη, 210-3247234).

«Σινέ Παρί» Πίσω στο 1920, ένας Έλληνας κομμωτής, που ζούσε πολλά χρόνια στο Παρίσι, ήθελε ν’ ανοίξει ένα θερινό σινεμά. Γι’ αυτόν τον λόγο το ονόμασε «Παρί». Το 1986 ανοίγει ξανά από νέο ιδιοκτήτη και λειτουργεί μέχρι και σήμερα στη γραφική Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, 210-3222071).

«Σινέ Παλάς» Οι κάτοικοι του κέντρου σίγουρα γνωρίζουν το σινεμά «Παλάς» στο Παγκράτι, το οποίο λειτουργεί στην ταράτσα του ομώνυμου χειμερινού σινεμά. Ένας χώρος βίντατζ αισθητικής, διατηρημένος με μεράκι από τον Ματθαίο Πόταγα, που άνοιξε τις πόρτες του το 1925 (Υμηττού 109, Παγκράτι, 210-7511868).

«Σινέ Δεξαμενή» Ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί αποθηκεύονταν τα νερά για την υδροδότηση της πόλης των Αθηνών. Το 1991 η διαχείριση του χώρου της δεξαμενής δόθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι τον μεταμόρφωσαν σ’ ένα θερινό σινεμά. Εκεί θα δείτε ταινίες με άρωμα Καννών, ταινίες απ’ όλο τον κόσμο βραβευμένες σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ αλλά και σύγχρονο γαλλικό σινεμά (Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210-3623942).

«Ριβιέρα» Στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, υπάρχει το δροσερό «Ριβιέρα», στο οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές σινεφίλ. Μυρίζει γιασεμί πριν ακόμα περάσεις την είσοδο, ενώ με τον σύγχρονο εξοπλισμό και τον στερεοφωνικό του ήχο εγγυάται μοναδικές στιγμές θερινής προβολής (Βαλτετσίου 46, 210-3837716).

«Λαΐς» Η ταράτσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας στο Γκάζι μάς επιτρέπει να βλέπουμε όχι μόνο ταινίες που προβάλλονται στο Athens Open Air Film Festival αλλά και άλλων φεστιβάλ και εκδηλώσεων σε πολύ χαμηλή τιμή (Ιερά Οδός 48, Γκάζι).

«Αθηναία» Το 1979, οι κάτοικοι της Χάρητος στο Κολωνάκι παραπονούνταν για τον ήχο και η υπόθεση έφτασε μέχρι τα δικαστήρια. Οι δικαστικές διαμάχες κράτησαν πολύ, αλλά ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου δικαιώθηκε. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Μελίνα Μερκούρη όταν κήρυξε διατηρητέα κάμποσα θερινά σινεμά που κινδύνευαν να τα γκρεμίσουν. Η πεζοδρόμηση της Χάρητος μεταμόρφωσε αυτό τον μικρό δρομάκο σ’ έναν από τους πιο όμορφους του κέντρου (Χάρητος 50, Κολωνάκι, 210-7215717).

«Σινέ Άνεσις» Το λέει και τ’ όνομά του. Στην αρχή της Κηφισίας οι σινεφίλ μπορούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες ακόμα και… στις σεζλόνγκ, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μια μεγάλη ποικιλία από ετικέτες μπύρας, αλκοόλ και κοκτέιλ (Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι).

«Σινέ Ζέφυρος» Στα σύνορα του Θησείου με τα  Άνω Πετράλωνα βρίσκεται ένα ακόμα σημείο συνάντησης των σινεφίλ. Γνωστό από την προπολεμική περίοδο ως χώρος παρουσίασης θεάτρου, ο «Ζέφυρος» ανοίγει από τα μέσα του Απριλίου προβάλλοντας επιλεγμένες ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, με τις υπογραφές των σημαντικότερων δημιουργών (Τρώων 36,  Άνω Πετράλωνα, 210-3462677).

«Σινέ Φλοίσβος» Σχεδόν πάνω στη θάλασσα, οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων το προτιμάνε γιατί διαθέτει ξαπλώστρες στις πρώτες σειρές αλλά και 3D προβολές για όλα τα γούστα (Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, 210-9821256).

«Μπομπονιέρα» Τα βόρεια προάστια έχουν το δικό τους ιστορικό στέκι. Η

«Αρχόντισσα της Κηφισιάς» – έτσι τη φωνάζουν κάποιοι – ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1918 και από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της (Παπαδιαμάντη 12, Κηφισιά, 210-8019687).

«Σινέ Φιλοθέη» Κυριλέ και καταπράσινος είναι ο θερινός κινηματογράφος της Φιλοθέης. Το ξακουστό της hot dog είναι «must», ενώ πολλοί το συνοδεύουν με κοκτέιλ και μαργαρίτες (Πλατεία Δροσοπούλου 1, Φιλοθέη, 210-6833398).

«Σινέ Ψυχικό» Άλλο ένα κυριλέ σινεμά των βορείων προαστίων είναι το θερινό του Ψυχικού. Εκεί όλες οι θέσεις έχουν πρόσβαση στο δικό τους τραπεζάκι, ο ήχος είναι από τους καλύτερους σε θερινό σινεμά, ενώ μπορείς να απολαύσεις κατά τη διάρκεια της ταινίας κρύα γεύματα και finger foods (Κηφισίας 290, Φάρος Ψυχικού, 210-6777330).

«Σινέ Παράδεισος»  Με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Κορυδαλλού, ο «Σινέ Παράδεισος» αποτελεί περισσότερο από μία εικοσαετία σταθμό για τον Κορυδαλλό. Η δυναμική του έναρξη έγινε με καλεσμένο τον Τζουζέπε Τορνατόρε, δημιουργό της ομώνυμης και βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας.
«Χλόη» Ανήκει κι αυτή στα βόρεια προάστια, ενώ θεωρείται ένας από τους ομορφότερους θερινούς κινηματογράφους της πόλης. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, όπου και να κοιτάξεις παντού αντικρίζεις… πράσινο (Κασσαβέτη 17, Κηφισιά, 210-8011500).

Σαντορίνη

«Σινέ Kamari» H βρετανική εφημερίδα «Guardian» έφτιαξε το δικό της top 10 και κατέταξε το «Kamari» στη Σαντορίνη στην 8η θέση με τα καλύτερα θερινά σινεμά της Ευρώπης, πριν από το «Rathausplatz» στη Βιέννη και το «La Villete» στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της προβολής ένα μείγμα αρωματικών και βοτάνων διαχέονται στην ατμόσφαιρα…

Μερικοί ακόμα θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας είναι οι «Σινέ Αιολία» στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «Πάνθεον» στην Αγία Βαρβάρα, «Εκράν» και «Παναθήναια» στη Νεάπολη, «Σινέ Άλσος» στη Νέα Φιλαδέλφεια, «Σινέ Αρκαδία» στον Βύρωνα, «Σινέ Όασις» στο Παγκράτι, «Σινέ Ορφέας» στη Σαρωνίδα, «Ρία» στη Βάρκιζα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50