search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:59
MENU CLOSE

Η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ρωσίας αφιερώνεται στη σύγχρονη τέχνη

03.09.2014 14:05
Η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της Ρωσίας αφιερώνεται στη σύγχρονη τέχνη - Media

Η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη στη Ρωσία αφιερώνεται στη σύγχρονη τέχνη, συμπεριλαμβάνοντας και την ανεπίσημη τέχνη της σοβιετικής εποχής. 

Η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη στη Ρωσία αφιερώνεται στη σύγχρονη τέχνη, συμπεριλαμβάνοντας και την ανεπίσημη τέχνη της σοβιετικής εποχής. Πρόκειται να ανοίξει στο Μουσείο Garage Contempory Art στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2014.
 
Η συλλογή της θα δώσει την ευκαιρία σε μελετητές και φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε μια ιστορία που έχει παραμείνει κρυμμένη για δεκαετίες. Η βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 τόμους που θα αφορούν σπάνια βιβλία σχετικά με τη ρωσική avant-garde, καταλόγους, φωτογραφίες και κείμενα που δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.
 
Ο στόχος της είναι να παρέχει μια χωρίς λογοκρισία πηγή έρευνας για την ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης. «Οι φοιτητές της Ρωσίας δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Τώρα θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν όχι την ιστορία, αλλά και τους θρύλους της» δήλωσε στην ArtNewspapper, ο Sasha Obukhova, επικεφαλής της έρευνας στο Garage.
 
Οι κατάλογοι, τα αδημοσίευτα κείμενα, οι ιστορικές φωτογραφίες αλλά και διαφάνειες θα  προσφέρουν μια γεύση της εναλλακτικής ιστορίας της τέχνης της Ρωσίας. Μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες που δεν υιοθέτησαν της ιδέες της ήταν αναγκασμένοι να δημιουργούν στα κρυφά.
 
«Για 70 χρόνια, οι άνθρωποι κατέστρεφαν τις δικές τους ιστορίες» δήλωσε η Kate Fowle, επικεφαλής επιμελήτρια του Garage. «Είναι καιρός να απαλλαγούμε από αυτό χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλημα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αλήθεια πάνω σε αυτό το θέμα κατέστη δυνατή». Μεταξύ των πολύτιμων πληροφοριών του αρχείου είναι η τεκμηρίωση των πρώτων εκθέσεων της Ρωσίας από αιρετικούς της τέχνης.
 
Το μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε από τον συλλέκτη έργων τέχνης Dasha Zhukova, επίσης, θα δημιουργήσει ένα αρχείο από ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με την ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης από τη δεκαετία του 1950 στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις. Σημαντικές ρωσικές γκαλερί, όπως οι XL Gallery, School Gallery και Aidan Gallery, έχουν ήδη δωρίσει τα αρχεία τους, στην βιβλιοθήκη. Το μουσείο αναμένεται να ψηφιοποιήσει την πλήρη συλλογή της από το 2017, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο να είναι διαθέσιμη σε απευθείας σύνδεση.
 
Η βιβλιοθήκη και το αρχείο, τα οποία θα φτάσουν τον ετήσιο προϋπολογισμό τους στα 500.000 δολάρια, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα του μουσείου. Αν και οι υπεύθυνοι του μουσείου αναγνωρίζουν ότι το έργο τους είναι αρκετά επικίνδυνο σχετικά με τους πρόσφατους νόμους λογοκρισίας στην Ρωσία. Παρόλο που θεωρείται αποδεκτό να εμφανίζεται υλικό που σχετίζεται με ανεπίσημες μορφές τέχνης από τη δεκαετία του ’80 και μετά, «είναι πολύ πιο δύσκολο να ασχοληθεί κανείς με την τέχνη από τη δεκαετία του ’90 και έπειτα, δεδομένου ότι οι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς έχουν επικρίνει τις πρόσφατες ρωσικές αρχές», δήλωσε ο Obukhova.
 
Οι προσπάθειες του μουσείου συνέπεσαν την στιγμή που πολλοί καλλιτέχνες που έδρασαν κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 φθάνουν τα γηρατειά ενώ τα έργα τους χρίζονται διατήρησης. «Πολλά από τα  έργα αυτά δημιουργήθηκαν με υλικά κατώτερης ποιότητας. Κατά καιρούς, είχαν δημιουργηθεί από σκουπίδια και τα σκουπίδια αυτά αποσυντίθενται» δήλωσε η Ksenia Nouril, υπότροφος  στο Dodge Collection of Noncorfomist Art at the Soviet Union στο Zimmerli Art Museum του New Jersey. «Tο  Garage προσπαθεί να διατηρήσει και να διαφυλάξει μια ιστορία που είναι στα πρόθυρα να χαθεί». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50