search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:21
MENU CLOSE

Μυστήριο με τον τέταρτο θάλαμο στην Αμφίπολη – Εκπλήξεις αναμένουν οι αρχαιολόγοι

22.09.2014 13:17
Μυστήριο με τον τέταρτο θάλαμο στην Αμφίπολη - Εκπλήξεις αναμένουν οι αρχαιολόγοι - Media

Μετά το δέος που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα το κάλλος των Καρυάτιδων που αποκαλύφτηκαν τη Κυριακή, τα δεδομένα ανατράπηκαν για τους αρχαιολόγους με τον εντοπισμό μιας πιθανής τέταρτης εισόδου στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου.

 
Μετά το δέος που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινότητα το κάλλος των Καρυάτιδων που αποκαλύφτηκαν τη Κυριακή, τα δεδομένα ανατράπηκαν για τους αρχαιολόγους με τον εντοπισμό μιας πιθανής τέταρτης εισόδου στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου.

Στη σχετική φωτογραφία φαίνεται καθαρά το άνω μέρος του πλαισίου μιας νέας θύρας, της τέταρτης κατά σειρά από όσες έχουν αποκαλυφθεί έως τώρα εντός του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Ωστόσο, από την πρώτη οπτική επαφή με αυτό το νέο ανασκαφικό εύρημα, εντοπίζονται δύο πολύ σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες εισόδους: Πρώτον, ότι αυτή η καινούργια είσοδος είναι σημαντικά μικρότερη σε πλάτος από εκείνη της πρόσοψης, των Καρυάτιδων και της «ιωνικής πύλης» του τρίτου τοίχου. Δεύτερον, εάν δεν οφείλεται σε μια οπτική ψευδαίσθηση που προκαλείται από τη γωνία λήψης και το σφιχτό καδράρισμα της σχετικής φωτογραφίας, η τέταρτη είσοδος είναι «έκκεντρη» ως προς τις υπόλοιπες, δηλαδή μετατοπισμένη προς τα αριστερά και δεν βρίσκεται στο κέντρο του τέταρτου τοίχου.

Σχετικά με τη διαφορά πλάτους, το δελτίο τύπου του υπουργείου σημειώνει ότι το εύρος του νέου ανοίγματος είναι 96 εκατοστά. Αντιθέτως, η απόσταση ανάμεσα στις Καρυάτιδες αλλά και τις παραστάδες στην είσοδο της πρόσοψης, κάτω από τις Σφίγγες, είναι σχεδόν διπλάσια, δηλαδή 1.68 μέτρα. Οι ακριβείς διαστάσεις της τρίτης εισόδου, εκείνης δηλαδή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο και χαρακτηρίζεται από το μαρμάρινο, ιωνικού ρυθμού, περιθύρωμα, δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη. 

Η ύπαρξη ενός τέταρτου ανοίγματος επιβεβαιώνει τη διαίσθηση και τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων περί την κυρία Κατερίνα Περιστέρη ότι ο δρόμος είναι μακρύς ως τον κυρίως ταφικό θάλαμο.
 
Το πόσο προσεκτικά βαδίζει πλέον η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά, καθίσταται σαφές από την εξαιρετικά επιφυλακτική διατύπωση: Εφόσον στην παρούσα φάση η ύπαρξη τέταρτου ταφικού θαλάμου εικάζεται και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη, ο τέταρτος τοίχος δεν αναφέρεται ως «διαφραγματικός» όπως οι τρεις προηγούμενοι, αλλά απλώς ως «βόρειος τοίχος του τρίτου χώρου». 

Στη δε ενημερωμένη εκδοχή του τεχνικού διαγράμματος που παρουσιάζει σε προοπτική τομή το εσωτερικό του μνημείου, ο αρχιτέκτων κ. Μιχάλης Λεφαντζής έχει προσθέσει αφαιρετικά έναν τέταρτο τοίχο, χωρίς το νέο μαρμάρινο θύρωμα που εντοπίστηκε με χειροκίνητη γεώτρηση.

 
BBC: Οι Έλληνες ξεχνούν την κρίση γοητευμένοι από την Αμφίπολη
 
Ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη; Αυτό είναι τώρα που απασχολεί τους Έλληνες και όχι η οικονομική κρίση συμπεραίνει το βρετανικό δίκτυο BBC, που αναφέρει: «Η ανακάλυψη του τεράστιου τύμβου από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη βόρεια Ελλάδα έχει ενθουσιάσει τους Έλληνες».
 
Αφού αναφέρει αναλυτικά τα έως τώρα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής, το εκτενές ρεπορτάζ του δικτύου εστιάζει στον αντίκτυπο στην ψυχολογία και άρα στην καθημερινότητα των Ελλήνων, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα: «Παρακολουθούμε με δέος και βαθιά συγκίνηση την ανασκαφή στην Αμφίπολη. Είναι ένα ταφικό μνημείο μοναδικών διαστάσεων και εντυπωσιακής καλλιτεχνικής δεξιότητας. Τα πιο όμορφα μυστικά είναι κρυμμένα κάτω από τα πόδια μας». 

«Φυσικά ανυπομονούμε να μάθουμε την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου, αλλά αυτό θα απαντηθεί μόνο από τους ανασκαφείς» ανέφερε στο BBC ο Κώστας Τασούλας. 

Στο καφενείο της Μεσολακκιάς, οι κάτοικοι δηλώνουν στο BBC πως τους προσέγγισαν άνθρωποι που ήθελαν να τους πουλήσουν τα χωράφια τους! 

«Η ανακάλυψη έδωσε μια αφορμή στον πατριωτισμό και την περηφάνια των Ελλήνων να ανυψωθιύν και πάλι και βοήθησε το έθνος να βάλει την οικονομική του κατάσταση στην άκρη, τουλάχιστον προσωρινά», καταλήγει το ρεπορτάζ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:21