search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 05:59
MENU CLOSE

Σε αναμμένα κάρβουνα το οικονομικό επιτελείο ενόψει άφιξης της τρόικα

28.09.2014 13:04
Σε αναμμένα κάρβουνα το οικονομικό επιτελείο ενόψει άφιξης της τρόικα - Media

Διαδοχικές συναντήσεις με συναδέλφους του στην κυβέρνηση θα έχει σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με αντικείμενο τα ανοικτά μέτωπα που θα συζητηθούν με την τρόικα από την προσεχή Τρίτη.

 
Διαδοχικές συναντήσεις με συναδέλφους του στην κυβέρνηση θα έχει σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με αντικείμενο τα ανοικτά μέτωπα που θα συζητηθούν με την τρόικα από την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία ζητήματα που απασχολούν τις Βρυξέλλες είναι η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» μεταρρυθμίσεων, το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και η μετά το μνημόνιο εποχή της ελληνικής οικονομίας. 

Έως τώρα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα της Κυριακής και αύριο Δευτέρα με τον υπουργό Υγείας Μ.Βορίδη με τον υπουργό  Ανάπτυξης  Νικόλαο Δένδια. 

Στην πρώτη φάση που θα αρχίσει Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 8 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί λεπτομερώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2014, με έμφαση στην πορεία των δαπανών, καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.  

Σε ό,τι αφορά το 2015, οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, πάντως, ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων.

Σε ό,τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της για έναν ακόμη χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενέργειας, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης. 

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, πχ στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50