search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:08
MENU CLOSE

Γκρίζες ζώνες των ερτζιανών στο Αιγαίο

31.07.2010 05:09
Γκρίζες ζώνες των ερτζιανών στο Αιγαίο - Media

Αλήθεια, στα ακριτικά νησιά και στην παραμεθόριο τι ακούγεται στα ερτζιανά; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ακούγονται οι ελληνικοί τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ιδιαίτερη επιμονή να πιάσεις ελληνικό ραδιοσταθμό. Ωστόσο, όπου και αν κουνήσεις τη βελόνα θα ακούσεις αμανέδες… από τούρκικο ραδιόφωνο.

Αλήθεια, στα ακριτικά νησιά και στην παραμεθόριο τι ακούγεται στα ερτζιανά; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ακούγονται οι ελληνικοί τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ιδιαίτερη επιμονή να πιάσεις ελληνικό ραδιοσταθμό. Ωστόσο, όπου και αν κουνήσεις τη βελόνα θα ακούσεις αμανέδες… από τούρκικο ραδιόφωνο.

Το ΕΣΡ έχει βγάλει το λάδι κυριολεκτικά σε όλους τους τοπικούς ραδιοσταθμούς, αφού η λογική του κινείται μέσα σε στενά πλαίσια. Έχεις σταθμό; Πρέπει να έχεις όριο τα 1.000 watt και να εκπέμπεις από ένα μόνο σημείο. Αλλιώς το ΕΣΡ θα φροντίσει για τα δέοντα, που μεταφράζονται μόνο σε χιλιάδες ευρώ.

Καθώς φαίνεται όμως τα μέλη του ΕΣΡ δεν πρέπει να έχουν δει ποτέ στη ζωή τους γεωφυσικό χάρτη της Ελλάδας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν λαμβάνει υπόψη του τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, όπου τις περισσότερες φορές χρειάζεται και δεύτερο σημείο εκπομπής για να μπορούν να ακούγονται οι ραδιοσταθμοί… καμπάνα. Το δεύτερο και τρίτο σημείο εκπομπής το ΕΣΡ το θεωρεί παράνομο, το κλείνει και ρίχνει τη δική του… καμπάνα.

Παράλληλα, τα μέλη του ΕΣΡ δεν πρέπει να έχουν δει ούτε τον πολιτικό χάρτη της χώρας μας. Διότι το θέμα της ερτζιανής παραμεθορίου είναι (κυρίως) και πολιτικό. Το ΕΣΡ δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε αυτή την πλευρά του ζητήματος, την πολιτική διάσταση δηλαδή του θέματος, ενώ, όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί, θα έπρεπε κυρίως να ήταν πολιτική απόφαση να ακούγονται παντού και πολύ καθαρά οι τοπικοί ραδιοσταθμοί σε αυτές τις περιοχές.

Το ωραίο της υπόθεσης μάλιστα είναι ότι στον ιδρυτικό νόμο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αναφέρεται ότι «έργο του ΕΣΡ είναι η εξασφάλιση της ελευθερίας της εκφράσεως και της πολυφωνίας, η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η προαγωγή της ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων κατα τις συνταγματικές επιταγές».

Ωστόσο, με τα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει το ΕΣΡ για τη λειτουργία των τοπικών ραδιοσταθμών αλλά και την πολιτική που εφαρμόζει πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά το ΕΣΡ πράττει καλά. Και είναι ακόμη περισσότεροι εκείνοι που πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Και πρέπει σύντομα να αλλάξουν πολλά.

Ο αμανές… θα φτάσει στην Αθήνα

Η ελληνική πολιτεία είναι εντελώς απούσα, αν και πρόκειται για εθνική υπόθεση. Η Τουρκία δεν έχει περιορισμό στα πόσα watt θα εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της. Όλοι οι τούρκικοι ραδιοσταθμοί μπορούν να παίζουν με 5.000 watt, λένε οι ραδιοφωνατζήδες της παραμεθορίου. Και συμπληρώνουν ότι είναι προφανές ότι είναι κομμάτι της στρατηγικής των Τούρκων η απόφαση να ακούγονται παντού.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην… ερτζιανή παραμεθόριο είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι εκπέμπουν 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου στο Τσεσμέ με 5.000 watt και σβήνουν οτιδήποτε ελληνικό ερτζιανό ακούγεται. Πιάνουν παντού, ακόμη και σε σημεία που δεν πιάνει χιώτικος ραδιοσταθμός.

Μιλώντας στο «Π» ο εκδότης της εφημερίδας «Πολίτης» και υπεύθυνος του Χίος ΣπορFM Νίκος Κατσαράκης τονίζει ότι «είναι αδιανόητο το ΕΣΡ να μη λαμβάνει υπόψη του το γεγονός πως τα ακριτικά ραδιόφωνα λειτουργούν υποτελειακά στα τουρκικά ερτζιανά. Η πιο καλή υπηρεσία που μπορούν τα μέλη του ΕΣΡ να προσφέρουν είναι να υπηρετήσουν τα εθνικά συμφέροντα που αναπόφευκτα περνάνε και μέσα από τη λειτουργία των τοπικών ραδιοφώνων». Και τέλος υπογραμμίζει: «Ζητάμε προστασία εδώ και χρόνια, αλλά αντίθετα αντικρίζουμε μόνο πόρτες κλειστές. Δεν είναι μακριά η ώρα που ο αμανές των τουρκικών ραδιοφώνων θα φτάσει στην Αθήνα».

Οι υπεύθυνοι τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών αναφέρουν πάντως ότι το ΕΣΡ θα έπρεπε να συνυπολογίσει τις τοπικές γεωφυσικές ιδιομορφίες των περιοχών και μέσα στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής να επιτρέψει και δεύτερο και τρίτο σημείο εκπομπής στα τοπικά ραδιόφωνα και να σταματήσει να λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους.

Όπως λένε, όμως, το ΕΣΡ ξέρει μόνο να κοιτάζει αν τα μηχανήματα που έχουν οι ραδιοσταθμοί πληρούν όλες τις προδιαγραφές, αν κουνήθηκε η βελόνα πατώντας άλλη συχνότητα και αν έπαιξαν περισσότερα διαφημιστικά μηνύματα. Και μοιράζει πρόστιμα, ιδιαίτερα υψηλά μάλιστα.

Τα νησιά ακούνε τούρκικα

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία της ΠΕΙΡΑΣ, το ΕΣΡ συνεχίζει να επιβάλλει «κυρώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Περιφέρειας, δημιουργώντας καταστάσεις ανισότητας, προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, υποτιμώντας το γεγονός ότι σε πολλές παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας ακούγονται τα ραδιόφωνα των γειτονικών χωρών (Τουρκίας, Σκοπίων, Ιταλίας κ.λπ.) και όχι τα ελληνικά». Τονίζει μάλιστα η ΠΕΙΡΑΣ ότι από «καμία διάταξη νόμου δεν επιβάλλεται ο περιορισμός της εκπομπής από ένα μόνο κέντρο. Αντίθετα, από τη συνδυασμένη ερμηνεία των ανωτέρω διατάξεων, όχι μόνο επιτρέπεται η εκπομπή ενός ραδιοφωνικού σταθμού από δύο ή περισσότερες θέσεις, εντός του νομού τον οποίο οφείλει κατά την άδειά του να καλύπτει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό επιβάλλεται».

Τη στιγμή μάλιστα που στην ίδια καταγγελία αναφέρεται ότι το ΕΣΡ «σύμφωνα με τον Ν. 3431/2006 δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της χρήσης του φάσματος συχνοτήτων».

Είπατε κάτι;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:05