search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:14
MENU CLOSE

Οι φοροελαφρύνσεις πήγαν… περίπατο

11.10.2014 21:00
oldphotos44441412957054.jpg

Την κατάρρευση της κυβερνητικής ρητορικής περί φοροελαφρύνσεων διακρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα, με δεδομένο ότι το προσχέδιο προβλέπει αύξηση φόρων σε σχέση με πέρυσι κατά 1,7 δισ. ευρώ, μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκατ. και των κοινωνικών δαπανών κατά 459 εκατ. ευρώ.

Την κατάρρευση της κυβερνητικής ρητορικής περί φοροελαφρύνσεων διακρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα, με δεδομένο ότι το προσχέδιο προβλέπει αύξηση φόρων σε σχέση με πέρυσι κατά 1,7 δισ. ευρώ, μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκατ. και των κοινωνικών δαπανών κατά 459 εκατ. ευρώ.

Πάνω απ’ όλα το προσχέδιο καταρρίπτει τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί του τέλους του μνημονίου και εισόδου στην ανάπτυξη, αφού, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη σελίδα 11 αναφέρει ότι «η στροφή στην οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής». Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ένωσης Επιχειρηματιών Ελλάδας, ανέφερε ότι το προσχέδιο «συνεχίζει να υλοποιεί το μνημόνιο και υμνεί τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της καταστροφής της εσωτερικής αγοράς».

Τα δεδομένα του προϋπολογισμού ενισχύουν την πεποίθηση του ηγετικού επιτελείου ότι η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δεν σώζει την κυβέρνηση και ώς την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις αρχές Δεκεμβρίου το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων παραμένει ανοιχτό.

Είτε γίνουν εκλογές σύντομα, όμως, είτε γύρω στον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου, η Κουμουνδούρου διακηρύσσει ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν τη δεσμεύει και διαβεβαιώνει ότι αυτός θα αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ότι ο προϋπολογισμός κατά πάσα πιθανότητα θα εκτελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος του από άλλη κυβέρνηση φαίνεται να συνηγορεί και το γεγονός ότι η τρόικα παρέπεμψε την όποια δυνατότητα φοροελαφρύνσεων μαζί με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος μετά την προεδροεκλογή, αφήνοντας την κυβέρνηση «στον αέρα».

Προβληματισμός
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διακηρύσσει ότι ο προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δεν τον δεσμεύει, ωστόσο αντιμετώπισε με αμηχανία τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι η ποσοτική χαλάρωση (αγορά ενυπόθηκων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων πολύ χαμηλής διαβάθμισης) πάει πακέτο με πρόγραμμα με την Ε.Ε. – η δήλωση πέρασε στα χαμηλά για την Κουμουνδούρου:

◆ Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έχει επενδύσει μεγάλο μέρος της ρητορικής του περί διαπραγμάτευσης στην «ποσοτική χαλάρωση» του Ντράγκι, που, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, αποκαλύπτει ρήγματα στο εσωτερικό της Ε.Ε. και απόκλιση από τη στρατηγική της Μέρκελ.

◆ Η «Αυγή» έγραψε την Παρασκευή πρωτοσέλιδα για «Μνημόνιο Ντράγκι» επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Ε.Ε. ακυρώνουν την «επικοινωνιακή καμπάνια» Σαμαρά περί τέλους του μνημονίου και εξόδου στις αγορές το 2015, αφού στην πραγματικότητα παραπέμπουν σε νέο μνημόνιο.

◆ Ο Τσίπρας, την επομένη, στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επέμεινε στη σημασία της ποσοτικής χαλάρωσης από τον Ντράγκι, ωστόσο αυτή τη φορά εστίασε αλλού προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό ότι «στην Ευρώπη κάτι αλλάζει»: στο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., που «δίνει τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής και δεν προϋποθέτει εφαρμογή μνημονίων» και μέσα στο οποίο «υπάρχει δυνατότητα πολιτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε ισότιμους εταίρους και όχι ανάμεσα σε δανειστές που απαιτούν και δανειζόμενους που υλοποιούν».
Εστίασε επίσης στη συντονισμένη αντίδραση της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Βερολίνο, που, όπως είπε, «είναι στην πράξη η αμφισβήτηση της ταύτισης της ευρωζώνης με τη λιτότητα».

Με άλλα λόγια η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να προβληματίζεται για την επόμενη μέρα και τις «παρακαταθήκες» που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση αποδεχόμενη ασυζητητί τους όρους των δανειστών, αλλά ανησυχεί και για τις διαθέσεις των ίδιων των δανειστών.

Γι’ αυτό ίσως τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει και δημόσια να λέγεται ότι η διαπραγμάτευση θα είναι μια σκληρή και επίπονη διαδικασία και «οι αποφάσεις μπορεί να μην ληφθούν μια κι έξω» (Ν. Βούτσης, «Real News»). Επομένως, όσο πιο μεγάλη η στήριξη της κοινωνίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερες οι δυνατότητες να πετύχει η διαπραγμάτευση…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50