search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:28
MENU CLOSE

Mάχες χαρακωμάτων για την ΚΕΔΕ

22.10.2014 21:00
oldphotoskede1414003487.jpg

Η μάχη «χαρακωμάτων» και μυστικών συμφωνιών ξεκινά από σήμερα προ­κειμένου να εκλεγούν τα 30 μέλη που θα απαρτί­ζουν το Δ.Σ. της Κεντρι­κής Ένωσης Δήμων Ελλά­δος.

 
Η μάχη «χαρακωμάτων» και μυστικών συμφωνιών ξεκινά από σήμερα προ­κειμένου να εκλεγούν τα 30 μέλη που θα απαρτί­ζουν το Δ.Σ. της Κεντρι­κής Ένωσης Δήμων Ελλά­δος.
 
Οι 500 εκλέκτορες από όλη τη χώρα έχουν συγκεντρωθεί σε κεντρι­κό ξενοδοχείο της Αθή­νας με στόχο να εκλέξουν τους 30 «εκλεκτούς», οι οποίοι μέσα σε δέκα μέ­ρες θα πρέπει να συγκε­ντρωθούν με πρωτοβου­λία του δημάρχου Αθη­ναίων, που είναι το 31ο μέλος του Δ.Σ. εξ οφίτσιο, ώστε να ψηφίσουν για τη νέα σύνθεση του προε­δρείου της ΚΕΔΕ.
 
Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του δημάρ­χου Αμαρουσίου Γιώρ­γου Πατούλη δείχνει να έχει τον πιο συμπαγή συνδυασμό, με τους περισσότερους εκλέκτορες. Θε­ωρεί ότι είναι πολύ κοντά στην πλειο­ψηφία των μελών του Δ.Σ., ακόμη και χωρίς να υπολογιστούν τα «υπόλοι­πα» των αποτελεσμάτων της σημερι­νής ψηφοφορίας.
 
Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων πα­ρουσιάζει μεγάλη δύναμη, πολύ με­γαλύτερη και αναντίστοιχη του εκλο­γικού ποσοστού του Κινήματος, τό­σο που πολλά από τα στελέχη του λέ­νε ότι «το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ – ενωμένο – δυνατό». Επιδιώκει να κερδίσει περισσότερες από 10 έδρες, ώστε να μην υπάρξει γαλάζια αυτο­δυναμία και ο ρόλος της πράσινης παράταξης να είναι καθοριστικός. Η πράσινη παράταξη, σύμφωνα με πλη­ροφορίες, θα κατέβει με επικεφαλής τον δήμαρχο Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήση, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκε­ται και ο Σίμος Δανιηλίδης.
 
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατε­βαίνει αυτόνομος με επικεφαλής τον δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να στη­ρίξει τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Είναι κάτι που ξεκαθάρισε με δηλώσεις ο επικεφαλής της παράτα­ξης στον Δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σα­κελλαρίδης, ενώ, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να συνεργαστεί και με τους πράσινους δημάρχους, τους οποίους θεωρεί συνέχεια του αυτοδιοικητικού κατεστημένου. Γεγονός πάντως είναι ότι η παράταξη των συριζαίων δημάρχων δείχνει μια πολιτική «αγο­ραφοβία» και μια αδυναμία να βγει από το καβούκι της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις έδρες στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
 
Στις εκλογές κατεβαίνει και το Κί­νημα των Ανεξάρτητων με εκπρόσω­πο τον δήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη Γιώρ­γο Ιωακειμίδη, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί δήμαρχοι που δηλώνουν ανεξάρτητοι, όπως ο Μπουτάρης, ο Καμίνης, ενώ το ΚΚΕ ελπίζει να πάρει μια έδρα από τα υπόλοιπα της ψηφο­φορίας.
 
Πιο αναλυτικά:
 
Στο γαλάζιο «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» επικεφαλής εμ­φανίζεται ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, που προορίζεται και για πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Η Συγ­γρού υποστηρίζει ότι οι γαλάζιοι δή­μαρχοι ανέρχονται στους 165. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ίδιοι οι επιτελείς της παράταξης υποστηρί­ζουν ότι θα εκλέξουν 14 με 15 από τα 31 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
 
Μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων για το Δ.Σ. θα είναι οι δή­μαρχοι Σάμου, Πηνειού, Αγ. Βασιλεί­ου Κρήτης, καθώς και της Πύλου Δ. Καφαντάρης. Από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα εί­ναι υποψήφιοι για το Δ.Σ. είναι ο πρώ­ην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμ­βουλος Χιωτάκης καθώς και δύο από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τον Δήμο Αθηναίων, οι Βαφειάδης και Τεντόμας.
 
Σε ό,τι αφορά την πράσινη παράτα­ξη, η όλη «μάχη» παίζεται γύρω από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατεβαίνει με επικεφαλής τον δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση και στόχο να εκλέξει περισσότερες από 10 έδρες, καθώς εμφανίζεται ισχυρό στην ΚΕΔΕ με βάση τον αριθμό των δημάρχων και των δημοτικών συμ­βούλων που έχει εκλέξει.
 
Στο (νεοσυσταθέν) Κίνημα των Ανεξάρτητων Δημάρχων συμμετέ­χουν μεταξύ άλλων οι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης, αλλά και ο πρώην βου­λευτής της Ν.Δ. και νυν δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ ως επικεφαλής εμφανίζεται ο δήμαρ­χος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος είναι σήμερα μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με την παράταξη της «Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης» (ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι).
 
Φιλοδοξούν για δυο έως πέντε έδρες, ενώ μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων αναμένε­ται να είναι ο Ιωακειμίδης, ο Μπουτά-ρης, η Ανδρούτσου, ο Βάβουκας από τα Χανιά, καθώς και οι δήμαρχοι Λή­μνου και Κιάτου. Μεταξύ των υποψη­φίων δημοτικών συμβούλων για το Δ.Σ. θα είναι ο πρώην δήμαρχος Κε­ρατέας Σταύρος Ιατρού, η Νέλλη Παπαχελά και ο Φώτης Προβατάς από τον Δήμο Αθηναίων.
 
Η «Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα έχει εκλέξει 22 δημάρχους και, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, μαζί με τους «συμπαθούντες» θα επιχειρή­σουν να εκλέξουν τρία με τέσσερα μέλη στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
 
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ σή­μερα δεν διαθέτει κανένα μέλος στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αλλά με δεδομένο ότι εξέλεξε τέσσερις δημάρχους (Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία) θα επιχειρήσει να εκλέξει ένα, πιθανότα­τα είτε τον Νίκο Σοφιανό από τον Δή­μο Αθηναίων είτε την Ελπίδα Παντελάκη από τον Δήμο Πειραιά.
 
Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμ­βουλίου της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα εκλέγονται είτε κατά συνδυασμούς είτε κατά μεμο­νωμένες υποψηφιότητες. Κάθε συν­δυασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει υποψηφίους δημάρχους και δημο­τικούς συμβούλους, κατ’ αναλογία, έως 30 δημάρχους και έως 15 δημο­τικούς συμβούλους.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, που εκλέγεται από τη Γενική Συ­νέλευση, αποτελείται από 31 μέλη. Στο σύνολο των μελών, τα 20 είναι δήμαρχοι και τα υπόλοιπα 11 δημοτι­κοί σύμβουλοι.
 
Στους 20 δημάρχους συμπεριλαμβάνεται και ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος δεν εκλέγεται, καθώς μετέχει αυτοδικαίως.
 
Σε περίπτωση που καμία παράταξη δεν έχει αυτοδυναμία, τότε η εκλογή προεδρείου αποκτά ιδιαίτερο ενδια­φέρον, αφού θα πρέπει οι παρατάξεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να δούμε τις συμμαχίες που θα γίνουν, ενώ ενδιαφέρον θα έχει αν ο Καμίνης θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Πάντως συνεργασίες σε επίπε­δο κεντροαριστεράς δεν βλέπουμε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50