search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:16
MENU CLOSE

Φωτιά και λαύρα για Κορκονέα – Σαραλιώτη

14.08.2010 03:06
Φωτιά και λαύρα για Κορκονέα - Σαραλιώτη - Media

Ύστερα από εννέα μήνες συνεδριάσεων, κωλυσιεργιών και τεχνασμάτων της υπεράσπισης, η πολύκροτη δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη έφτασε στην τελική της ευθεία. Συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου, στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας, τον λόγο πήρε ο εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης και στην αγόρευσή του ήταν καταπέλτης για τους κατηγορούμενους.

Ύστερα από εννέα μήνες συνεδριάσεων, κωλυσιεργιών και τεχνασμάτων της υπεράσπισης, η πολύκροτη δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη έφτασε στην τελική της ευθεία. Συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου, στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας, τον λόγο πήρε ο εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης και στην αγόρευσή του ήταν καταπέλτης για τους κατηγορούμενους.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας πρότεινε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ για τον Βασίλη Σαραλιώτη πρότεινε τη συνέργεια στην πράξη του συναδέλφου του. Μάλιστα ο Χ. Λακαφώσης ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και έτσι, αν η πρότασή του γίνει δεκτή από το δικαστήριο, η προβλεπόμενη ποινή για τον κατηγορούμενο είναι η ισόβια κάθειρξη.

Σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

«Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές» ήταν τα λόγια του εισαγγελέα, ο οποίος ήταν κάθετος όσον αφορά τους ισχυρισμούς του βασικού κατηγορουμένου.

Ο Χ. Λακαφώσης απέρριψε όλες τις δικαιολογίες που προέβαλε ο Ε. Κορκονέας για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και προέτρεψε το δικαστήριο να μην δεχθεί τους ισχυρισμούς περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος ούτε του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορουμένου, αλλά και επίσης να μη δεχθεί τα όσα είπε περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Τόνισε, μάλιστα, ότι ο κατηγορούμενος επιχείρησε, μετά την πράξη του, ενώπιον των αρχών, να συσκοτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ επανέλαβε ότι είπε ψέματα ως προς την ένταση των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυροβολισμών του. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό στα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα των πολιτών».

Ο εισαγγελέας, επικαλούμενος πολλές καταθέσεις θαμώνων καφετεριών, αστυνομικών φρουρών και μελών της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκονταν επιτόπου για φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως και οι δύο κατηγορούμενοι, σκόπιμα ψευδόμενοι, «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση. Επιπρόσθετα τόνισε ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους.

Όσον αφορά τον Βασίλη Σαραλιώτη, ο κ. Λακαφώσης ήταν το ίδιο κάθετος. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ο Κορκονέας προχώρησε σε πυροβολισμούς, και μάλιστα είχε βούληση να συμβάλει σε αυτή την πράξη του, καθώς, όπως είπε ο εισαγγελέας, «ενθάρρυνε τον Κορκονέα βρισκόμενος συνεχώς δίπλα του».

Αποχώρησαν…απαθείς

Ο κ. Λακαφώσης αφιέρωσε μεγάλο μέρος από την αγόρευσή του για να σκιαγραφήσει τη συμπεριφορά των δύο κατηγορουμένων μετά τους πυροβολισμούς και κατέκρινε τον ισχυρισμό του Β. Κορκονέα, ο οποίος απολογούμενος είχε πει ότι μετά το περιστατικό σκεφτόταν το ενδεχόμενο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του.

Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε πολλές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι κατάθεσαν στο δικαστήριο ότι οι δύο ειδικοί φρουροί αποχώρησαν από την οδό Τζαβέλλα, μετά τους πυροβολισμούς, απαθείς, ενώ επεσήμανε ότι πήγαν στο επίμαχο σημείο με σκοπό να επιδείξουν εγωιστική υπεροχή και με μία διάθεση εγωιστικής διαχείρισης της εξουσίας. Τόνισε επίσης – βασιζόμενος και πάλι σε μαρτυρικές καταθέσεις – ότι οι δύο ειδικοί φρουροί πιθανότατα, όταν αποχωρούσαν ήρεμοι από την οδό Τζαβέλλα, γνώριζαν τι είχε συμβεί.

Τέλος, εκτενή αναφορά έκανε στην αγόρευσή του ο κ. Λακαφώσης στην προσπάθεια, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργηθεί στις 21 Δεκεμβρίου του 2008, να κατασκευαστούν στοιχεία και να καταρριφθεί η θέση του θύματος, σε σημείο που συσκότιζε την όλη έρευνα.

Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, αυτή η επιχείρηση συσκότισης είχε πρωταγωνιστές συγκεκριμένους αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με γυναίκα που γνώριζαν από παλιά και την οποία εμφάνισαν να υποδεικνύει μέσω κινητού τη θέση του θύματος.

Η δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας θα συνεχιστεί με αγορεύσεις συνηγόρων στις 2 Σεπτεμβρίου. Το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει λόγω θέρους τη διαδικασία και με την επανάληψη της δίκης θα αρχίσουν οι αγορεύσεις, πρώτα της πολιτικής αγωγής και στη συνέχεια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Στη συνέχεια οι τρεις δικαστές και οι τέσσερεις ένορκοι του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας θα λάβουν την απόφασή τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:12