19/01/2019 15:52:31
5.12.2014 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART

«Επισκεπτήριο» του Εθνικού στα νοσοκομεία και δικαίωση για το «REX»

«Επισκεπτήριο» του  Εθνικού στα νοσοκομεία και δικαίωση για το «REX» - Media

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν μπορούν να έρθουν στο θέατρο για λόγους υγείας (χρόνιες νόσοι, αναπηρία, παράλυση), όπως επίσης για κοινωνικούς λόγους, όπως πχ η ένταξη σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, ή ο εγκλεισμός σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα.

Όμως, οι άνθρωποι αυτοί είναι που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ευεργετική επίδραση της τέχνης, και στόχος του "Θεάτρου κατ' Οίκων" είναι να έρθουν κοντά στην εμπειρία μιας παράστασης όσο περισσότεροι άνθρωποι το επιθυμούν» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σ. Χατζάκης, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στον υπουργό Πολιτισμού, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι σε ευπαθείς συμπολίτες λειτουργεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο η δράση «Επισκεπτήριο» στα νοσοκομεία, σε σκηνοθεσία και επιμέλεια Ηλία Κουνέλλα.

Με στόχο την «παρηγορία, την παροχή ελπίδας, την ενθάρρυνση στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης», το "Επισκεπτήριο" προσφέρει τις παραστάσεις του δωρεάν σε οποιοδήποτε νοσοκομείο επιζητά την ευεργετική επίδραση του θεάτρου και αιτηθεί τη συνεργασία του.

Από τη μεριά του ο κ.Τασούλας επανέλαβε τη στήριξή του στα προγράμματα της πρώτης κρατικής σκηνής και συνεχάρη τους συντελεστές της προσπάθειας.

ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ  ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Εξάλλου, ο κ. Χατζάκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, μεταξύ των οποίων είναι η συστηματική συνεργασία και ανταλλαγή παραστάσεων με θεατρικούς οργανισμούς της Ρωσίας, της Κίνας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βενεζουέλας κ.ά. αλλά και η επαναλειτουργία του Μουσείου Άρη Κωνσταντινίδη στην Επίδαυρο.

«Επτακόσια πενήντα κοστούμια από το βεστιάριό του Εθνικού Θεάτρου κηρύχθηκαν ιστορικά μνημεία, ομόφωνα, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Γεγονός που επιτρέπει την παρουσίασή τους σε εκθέσεις στο Σχολείον της Ειρήνης Παπά και στο Μουσείο του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, το οποίο το Εθνικό προτίθεται να ξανανοίξει από τον Μάιο του 2015 και σε σταθερή βάση από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης κρατικής σκηνής, προσθέτοντας πως η διοίκηση του Εθνικού ζητά την ένταξη του
 έργου της καταγραφής, προστασίας και ανάδειξης της σημαντικής συλλογής κουστουμιών του Εθνικού Θεάτρου, ως ανεκτίμητων κειμηλίων της θεατρικής παράδοσης του τόπου, στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ''REX"

Ακόμη, ο Σωτήρης Χατζάκης ανακοίνωσε ότι το Εφετείο Αθηνών, με πλήρως αιτιολογημένη απόφασή του (αριθμ. απόφασης 5710/2014), διέταξε την απόδοση του χώρου του ισογείου του ιστορικού και διατηρητέου κτιρίου REX στο Εθνικό Θέατρο, γεγονός που θα επιτρέψει στην παρούσα διοίκηση να αξιοποιήσει τον εν λόγω χώρο κατά το βέλτιστο τρόπο και σε αρμονία με τους καλλιτεχνικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς σκοπούς της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας. Σχετικά επισημαίνεται ότι η σύμβαση μισθώσεως του εν λόγω χώρου από το Εθνικό Θέατρο
 στον επιχειρηματία κ. Μαροσούλη είχε λήξει, ήδη, από τον Νοέμβριο του 2010.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Αναφερόμενος στη συζητούμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο κ. Χατζάκης διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι τον Ιανουάριο θα φανεί ότι «το ποσό θα είναι πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι συζητείται». Και συμπλήρωσε: «Ζούμε σε έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Το Εθνικό Θέατρο πρέπει να ζει από την επιχορήγηση κι από τα έσοδά του. Τον Γενάρη όταν θα λογιστικοποιηθεί όλος ο προϋπολογισμός, ούτως ώστε να έχουμε τα πραγματικά στοιχεία της αναμόρφωσης, θα δούμε πόσα είναι τα έσοδα- έξοδα, πόσοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν και πόσο χτυπήσαμε
 την ανεργία στο δικό μας τομέα».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.