search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:12
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αγκαλιά» με το 35%

10.12.2014 22:00
Guardian: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα «σκοτώσει» τη λιτότητα στην ΕΕ - Media

Σαφή διεύρυνση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. και ποσοστό που τον φέρνει μια ανάσα από την αυτοδυναμία καταγράφει η δημοσκόπηση της ALCO, την οποία δημοσιεύει σήμερα «Το Ποντίκι».

 
Σαφή διεύρυνση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. και ποσοστό που τον φέρνει μια ανάσα από την αυτοδυναμία καταγράφει η δημοσκόπηση της ALCO, την οποία δημοσιεύει σήμερα «Το Ποντίκι».
 
Για την ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου (και σε παρένθεση το ποσοστό στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων) με 28% (31%) έναντι 23,2% (25,7%), εκτινάσσοντας τη διαφορά του από το δεύτερο κόμμα στο 5,3% (από 4% τον Σεπτέμβριο) στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.
 
Δεδομένου ότι οι αναποφάσιστοι (στην αναγωγή) φτάνουν το 13%, η βάσιμη υπόθεση ότι εξ αυτών το ένα τρίτο θα καταλήξει, κατά τα ειωθότα, στο πρώτο κόμμα οδηγεί σε εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος στο 35%.
 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ακόμη η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει το 82% (το υψηλότερο σήμερα μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων) έναντι 73% της Ν.Δ. Επιπλέον σχετικό στοιχείο αποτελεί η απευθείας μετακίνηση του 8,7% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά εισπράττει μόλις το 2,5%. Από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ η σημαντικότερη κατευθύνεται προς τους αναποφάσιστους (7,7%).
 
Φαίνεται ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σφραγίζει» τις διαρροές του προς το Ποτάμι (μόλις 1,6% της εκλογικής του δύναμης του Ιουνίου του 2012, όταν στις ευρωεκλογές εκτιμάται ότι είχε χάσει προς αυτή την κατεύθυνση περί το 10%).
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η απορρόφηση του 14,2% της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάνει επιπλέον 15,2% προς τους αναποφάσιστους και 8,5% προς τη Ν.Δ.
Συντριπτική είναι η διαφορά στην παράσταση νίκης, με 57% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 16% για τη Ν.Δ. (44% – 21% ο ίδιος δείκτης τον Σεπτέμβριο).
 
Αδύναμο σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποκαλύπτουν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν είναι σαφής η πολιτική του για το χρέος, όπου το 55% απαντά «Όχι» και μόνο το 37% «Ναι». Στο ίδιο κλίμα και η αύξηση της διαφοράς του Σαμαρά από τον Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι ο «πιο αξιόπιστος πρωθυπουργός», όπου το αποτέλεσμα είναι 34% – 28% (από 29,5% – 27,5% τον Σεπτέμβριο). Επιπροσθέτως το 28% εκτιμά ότι ο Σαμαράς μπορεί να κλείσει καλύτερη συμφωνία για το χρέος έναντι 26% που προτιμά τον Τσίπρα.
 
Όλα τα παραπάνω βεβαίως έχουν τεράστια σημασία εφόσον τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου και πάμε σε εκλογές. Πόσοι όμως θέλουν εκλογές; Με βάση τη δημοσκόπηση της ALCO, το 40% προκρίνει εκλογές, ενώ το 50% προτιμά την εκλογή Προέδρου. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Σεπτέμβριο ήταν 34% και 51% και τον Οκτώβριο ήταν 42% και 47%, άρα έχουμε κλείσιμο της ψαλίδας υπέρ των επιθυμούντων εκλογές συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο και άνοιγμά της υπέρ αυτών που προτιμούν εκλογή Προέδρου συγκριτικά με τον Οκτώβριο.
Πάντως, παρά την καταγραφόμενη πλειοψηφική επιθυμία του, το εκλογικό σώμα εκτιμά κατά 43% ότι θα πάμε τελικά σε κάλπες, έναντι του 34% που θεωρεί ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος.
 
Αλώβητος από απειλές
 
Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι η έρευνα της ALCO άρχισε τη Δευτέρα το πρωί, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ανακοινώθηκε η επίσπευση της προεδρικής εκλογής
και το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Συνεπώς άνοιξε ταυτοχρόνως η εκλογολογία με άξονα το σοβαρό ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου, ενώ και στα διεθνή ΜΜΕ και στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο εντάθηκε η προϋπάρχουσα συζήτηση για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές – αντάμα με την καταστροφολογία από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.
 
Επιπλέον η έναρξη της έρευνας έγινε μετά τα εκτεταμένα επεισόδια του Σαββάτου με επίκεντρο την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού και με ανοιχτό τον κίνδυνο για τη ζωή του, με εύλογη την προοπτική εκτεταμένων ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα σε περίπτωση θανάτου του.
 
Η αύξηση της δημοσκοπικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, εν μέσω αυτού του κλίματος χρήζει αξιολόγησης, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις απειλές για προεκλογική ή μετεκλογική αστάθεια.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:12