search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:44
MENU CLOSE

Τα παιδιά πάνε… θέατρο!

12.12.2014 22:00
Τα παιδιά πάνε... θέατρο! - Media

Ιδέες και προτάσεις  προς τους… γονείς για τις γιορτινές μέρες, όταν τα σχολεία είναι κλειστά και οι πιτσιρικάδες έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο

Ιδέες και προτάσεις  προς τους… γονείς για τις γιορτινές μέρες, όταν τα σχολεία είναι κλειστά και οι πιτσιρικάδες έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο

Οι θεατρικές παραστάσεις για παιδιά συστήνονται ολοένα και περισσότερο από καλλιτέχνες του χώρου, παλιούς και νέους. Το θέατρο για βρέφη, για παιδιά, για εφήβους, που μόνο περιοριστικό δεν πρέπει να ακούγεται στους μεγάλους, αποτελεί μια καλή πηγή γνώσης, φαντασίας και δημιουργικότητας.

«Το κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης. Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης όταν ενηλικιώνεται» είχε πει ο Πικάσο.

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ (1-3 ετών). H Ξένια Καλογεροπούλου εισήγαγε με επιτυχία το «Θέατρο για βρέφη» στο ελληνικό κοινό. Δημιουργεί την παράσταση «Άκου», μια ιδέα εμπνευσμένη από τις δύο προηγούμενες δουλειές της, όταν το βρεφικό κοινό άκουγε κάποιες νότες μουσικής και έμενε άφωνο (Θέατρο Πόρτα, από 13.12).

ΠΑΡΑΜΥΘΙ. Με τα τραγούδια των Μάνου Λοΐζου και Λευτέρη Παπαδόπουλου η Παιδική Σκηνή «Κιβωτός» – για τα 20 χρόνια παρουσίας – ζωντανεύει το λαϊκό παραμύθι της γοργόνας που αγάπησε έναν στεριανό. «Τη Γοργόνα και το θαλασσάκι» σκηνοθετεί ο Γιώργος Φρανζτεσκάκης (Θέατρο Πειραιώς 131).

AMBER ALERT (5 – 13 ετών). Τι γίνεται με τα παιδιά που το σκάνε, που χάνονται ή αγνοούνται ακόμα; «Τα παραμύθια το ’σκασαν» του Νίκου Χανιωτάκη είναι ένα Amber Alert. Ένας επταμελής θίασος ενσαρκώνει γνωστούς ήρωες, διαμορφώνοντας ένα νέο παραμύθι μετά μουσικής. Σκηνοθετεί η Νέλλη Πουλοπούλου (Θέατρο Αργώ).

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ. Το νέο έργο της ομάδας Ρετρό «Βατραπουνζέλ» συνδυάζει το θέατρο και τον χορό, ενώ βασίζεται σε παραμύθια των Αδερφών Γκριμ. Ανεβαίνει στην αγγλική γλώσσα για όσους αγαπούν… τα αγγλικά (Θέατρο ΠΟΛΗ).

ΚΛΑΣΙΚΟ. Η αγάπη της Κάρμεν Ρουγγέρη για τα κλασικά έργα είναι μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η θέλησή της να δώσει καλά καλλιτεχνικά προϊόντα στα παιδιά. Οι παραστάσεις τής «Οδύσσειας» του Ομήρου ξεκίνησαν και ζωντανεύουν όλες τις περιπέτειες του πολύπαθου ήρωα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ. Μετά το ταξίδι στο «Νησί των Θησαυρών», η μπάντα των Πειρατών αλλάζει ρούχα, χρόνο και τόπο και έρχεται να λύσει «Το Μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν». Η νέα διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση του Θωμά Μοσχόπουλου βάζει τα παιδιά να υποδυθούν επί σκηνής τους κατοίκους της πολιτείας Χάμελιν, αποφασίζοντας ένα από τα τρία φινάλε της ιστορίας. Τη μουσική υπογράφει ο Κορνήλιος Σελαμψής (Θέατρο Πόρτα).

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ. Χειροποίητες κούκλες πρωταγωνιστούν στη διαδραστική παράσταση «Ο Ήλιος και ο Ποντικός». Η ομάδα Καραμπόλα «κλέβει» ένα λαϊκό παραμύθι από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, βάζοντας τους ήρωες ν’ ανακαλύπτουν πόση δύναμη κρύβουν μέσα τους (Πολυχώρος Διέλευσις).

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ. Μετά τη «Λιλιπούπολη» η Μαριανίνα Κριεζή και η Άννα Παναγιωτοπούλου ξανασυναντιούνται στη «Ζέβρα Πυτζάμα». Το πνευματώδες οικολογικό μουσικό παραμύθι για παιδιά και μεγάλους συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά (Badminton).

ΜΟΥΣΙΚΟ. «Ο κύριος Κιχ και η επιστροφή της Χαμένης Σφραγίδας» είναι η δεύτερη ιστορία της ομάδας «Κοπέρνικος». Οι μικροί φίλοι συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, αναγνωρίζοντας ήχους και μαντεύοντας χώρες και ηπείρους, ενώ βοηθούν τον κύριο Κιχ να επιστρέψει τις χαμένες σφραγίδες στην πατρίδα τους (Ελληνικός Κόσμος).

ΑΝΕΜΕΛΟ. Ο ήρωας του Μαρκ Τουέιν «Τομ Σόγιερ» ξεπήδησε από το βιβλίο και μεταφέρθηκε στη θεατρική σκηνή παρουσιάζοντας τις περιπέτειές του. Πρόκειται για έναν ήρωα γοητευτικό και αντιπροσωπευτικό της παιδικής ανεμελιάς και σκανδαλιάς, αλλά και της παιδικής αθωότητας και ακεραιότητας. Σκηνοθετεί η Νανά Νικολάου (Θέατρον – Ελληνικός Κόσμος).

ΑΡΧΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ. Στις «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» οι μικροί φίλοι γνωρίζουν τέσσερις κωμωδίες του Αριστοφάνη («Ειρήνη», «Αχαρνείς», «Πλούτος» και «Όρνιθες»). Τις διασκεύασε και ανέβασε ο Δημήτρης Ποταμίτης το 1978, στο θέατρο Έρευνας, με μουσική του νέου τότε συνθέτη Γιάννη Ζουγανέλη σε μια παράσταση – σταθμό στην ιστορία του «παιδικού» θεάτρου στη χώρα μας (Θέατρο Κάτω απ΄τη Γέφυρα).

ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΚΟ. Με ήρωα τον μεγαλύτερο κωμικό της ιστορίας, η παράσταση «Ο Σαρλό και το κορίτσι» από τους Sakito and Richy fantasy κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και στις καθημερινές περιπέτειές του για επιβίωση και αναζήτηση νέων φίλων. Όλα αυτά με παντομίμα, ταχυδακτυλουργικά και μουσική από τη δεκαετία του ’30 (Πολυχώρος Vault).

ΑΛΛΗΓΟΡΙΚΟ. Ένα από τα ιδιαίτερα θεατρικά έργα του Νιλ Σάιμον, «Οι Ηλίθιοι», ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Με αφορμή την κατάρα που πέφτει στο χωριό να γεννιούνται όλοι ηλίθιοι επικεντρώνεται κυρίως στη διαφορετικότητα και καταδεικνύει τι κάνει ή όχι τους ανθρώπους πιο ξεχωριστούς (Θέατρο Αλίκη).

ΣΥΓΧΡΟΝΟ. Το παραμύθι που έγινε best seller, η «Ψαρόσουπα» του Γιώργου Λεμπέση, αφηγείται την ιστορία ενός παμπόνηρου μάγειρα που βάζει σε εφαρμογή το καταχθόνιο σχέδιό του. Όμως, τα νέα φτάνουν γρήγορα στον βυθό και τα ψάρια τεραστίων διαστάσεων αναλαμβάνουν δράση με έναν μοναδικό τρόπο σε μια σκηνή-βυθό. Πρωταγωνιστούν Ρένος Χαραλαμπίδης, Σοφία Κουρτίδου. Σε ρόλο – έκπληξη ο Διονύσης Σαββόπουλος. Σκηνοθετεί ο Λευτέρης Γιοβανίδης (Θέατρο Ακροπόλ).

ΚΟΜΙΚ. Η «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά, το αγαπημένο κόμικ και τηλεοπτικό κουκλοθέατρο της δεκαετίας του ’80, έρχεται ξανά για να κερδίσει τους μικρούς και να θυμίσει στους μεγάλους το μαγικό της κόσμο. Στον ρόλο του Πίκου Απίκου ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Ρήγος (Θέατρο Rex, από 13.12).

ΤΑΞΙΔΙ. «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», το θρυλικό μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, ξεκίνησε το περιπετειώδες ταξίδι του με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και διαδραστικές βιντεοπροβολές. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει ο Γιώργος Γαλίτης. Σκηνοθετεί η Τατιάνα Λύγαρη (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ. Χριστούγεννα χωρίς την οικογένεια Φον Τραπ δεν γίνονται… Η «Μελωδία της Ευτυχίας, το αγαπημένο μιούζικαλ που αργότερα έγινε ταινία, ανεβαίνει με 45 άτομα επί σκηνής και ζωντανή ορχήστρα. Σκηνοθετεί η Θέμις Μαρσέλου (Θέατρο Παλλάς).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:44