search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:23
MENU CLOSE

Τακτική «καμένης γης» στην οικονομία

20.12.2014 22:00
oldphotospod_1812_006_cmyk1418987174.jpg

Σκηνικό καταστροφολογίας στην οικονομία στήνει η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει πως οποιαδήποτε πολιτική επιλογή πέρα από… την ίδια θα σημάνει το τέλος των επενδύσεων, την έξοδο των ξένων κεφαλαίων και τη φυγή των καταθέσεων.

Σκηνικό καταστροφολογίας στην οικονομία στήνει η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει πως οποιαδήποτε πολιτική επιλογή πέρα από… την ίδια θα σημάνει το τέλος των επενδύσεων, την έξοδο των ξένων κεφαλαίων και τη φυγή των καταθέσεων. Με δυο λόγια την επιστροφή της Ελλάδας στην Εποχή του… (οικονομικού) Λίθου.

Το ερώτημα βέβαια είναι ποιοι μεθοδεύουν την παρουσίαση μιας τέτοιας εικόνας, αλλά και τι ρισκάρουν προκειμένου να τρομοκρατήσουν. Ερώτημα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς, με ευθύνη διαφόρων φιλικά διακείμενων προς την κυβέρνηση κέντρων, τις τελευταίες ημέρες συστηματοποιείται η απαξίωση των θετικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας στο χρηματιστήριο αλλά και στο ευρύτερο θεσμικό επίπεδο.

Η καλλιέργεια της εικόνας αυτής έχει αρχίσει εδώ και εβδομάδες από διάφορα κέντρα.

◆ Ξεκίνησε με την προβολή των πιθανών συνεπειών από τυχόν πρόωρες εκλογές.
◆ Συνεχίστηκε με την αμφισβήτηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία.
◆ Ολοκληρώθηκε με την προβολή μιας εικόνας χάους σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατήσει στις επόμενες εκλογές. Και βέβαια οι διαρροές «πέτυχαν» να δημιουργήσουν τον πανικό που επεδίωκαν, μια και την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής ιστορίας και απώλεια άνω των 13 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.

Τα «κόλπα»

Το κραχ της περασμένης εβδομάδας ακολουθήθηκε από «πληροφορίες» ότι ο επενδυτικός κολοσσός Capital «γυρνάει την πλάτη» στην Ελλάδα αποεπενδύοντας από τις επιχειρήσεις στις οποίες είχε συμμετοχή, ακόμη και με χασούρα.

Τι μας είπαν; Ότι τα επενδυτικά κεφάλαια της Capital αποφάσισαν να μειώσουν επιθετικά τη θέση τους σε ελληνικές μετοχές, εξαιτίας του ορατού ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα, όπως κυκλοφόρησε στην αγορά, η Capital, που αναδείχτηκε στον μεγαλύτερο πωλητή ελληνικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, ξεπούλησε μεγάλα πακέτα της Eurobank και της Jumbo, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες κάτι αντίστοιχο έγινε και με τις συμμετοχές της σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Eurobank, η Capital, που ήταν ένας από τους βασικούς επενδυτές στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας (η οποία σηματοδότησε την επιστροφή της σε ιδιωτικό καθεστώς), πούλησε πάνω από 80.000.000 μετοχές (περίπου το 10% της συνολικής της θέσης) συμβάλλοντας στην κατρακύλα του τίτλου.

Η κίνηση συνέβαλε στο γκρέμισμα του Χ.Α. την περασμένη εβδομάδα και χρησιμοποιήθηκε από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης για να ενισχύσει την εικόνα της «φυγής» των ξένων, λόγω των επερχόμενων εκλογών. Κανείς δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι για όλα τα «πακέτα» που έδινε η Capital βρίσκονταν σχεδόν αμέσως αγοραστές…

Αγοραστές ήταν διάφορα hedge funds, τα οποία, κατά τους αναλυτές, έχουν καταλήξει πως οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν ενσωματώσει πλήρως τον κίνδυνο μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Έτσι αγοράζουν χαμηλά και, εκτιμώντας ότι μεσολαβεί αρκετός πολιτικός χρόνος έως τις 29 Δεκεμβρίου, έχουν τον χρόνο να βγάλουν αρκετό κέρδος στην πλάτη της ελληνικής καταστροφής…

Δηλαδή η κίνηση της Capital από τη μια διευκολύνει την κυβέρνηση να παίξει το επικοινωνιακό της παιχνίδι και από την άλλη δίνει την ευκαιρία σε άλλους «συντρόφους» των αγορών να βγάλουν το γιορτινό τους μεροκάματο…

Εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε ποια είναι η Capital. Πρόκειται για τον επενδυτικό κολοσσό από τον οποίο άρχισε και η επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, με το περιβόητο mail που ακολούθησε τη συνάντηση Μηλιού και Σταθάκη με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου. Το e-mail εκείνο, που κατά τη διαρροή έφερε την υπογραφή του μεγαλοστελέχους του επενδυτικού ομίλου Joerg Sponer (η οποία, σημειωτέον, αφαιρέθηκε στη συνέχεια), χαρακτήριζε «ανέκδοτο» το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε πως «όσοι βγήκαν από τις συναντήσεις θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα».

Ανεξάρτητα από το πώς πήγαν επί της ουσίας οι συναντήσεις του «διδύμου» του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, η αλήθεια παραμένει πως μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως όχημα για πρόκληση πολιτικών εντυπώσεων. Το πρόβλημα όμως είναι πως, μαζί με τις εντυπώσεις, πυροβολούν και την ίδια την οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη μεταστροφή του κλίματος από τη Δευτέρα, με θετικό γύρισμα του χρηματιστηρίου, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα συνεχίστηκαν.

Για παράδειγμα στις 11 Δεκεμβρίου, λίγη ώρα αφότου ο Σαμαράς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η απόδοση του τριετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από 60 μονάδες βάσης «κλείνοντας» την εβδομάδα σε υψηλότερο επίπεδο από την απόδοση του δεκαετούς, που κατέγραψε άνοδο 200 μονάδων, «δείχνοντας» αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η απόδοση του τριετούς ομολόγου, μάλιστα, είχε φθάσει να ξεπερνά ακόμα και το 11%, του πενταετούς πλησίαζε το 10%, ενώ του δεκαετούς κυμαινόταν στο 9,2%. Εκεί, ακριβώς, οδηγεί η πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης να ρίξει όλα τα όπλα της στην… «οικονομία του τρόμου».

Το κακό όμως είναι ότι η ζημιά έχει γίνει. Και δεν αποκλείεται παρόμοιες τακτικές να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Προς το παρόν ο απολογισμός της ζημιάς της περασμένης εβδομάδας δείχνει ότι στην κυβέρνηση δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την τακτική της καμένης γης. Ας δούμε τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής κατά κλάδο…

Στις τράπεζες

◆ Η Alpha Bank στα 0,47 ευρώ (στο κλείσιμο της Παρασκευής) έχασε 16,8% σε διάστημα μίας εβδομάδας και 25,52% από την αρχή του έτους.
◆ Η Πειραιώς, με τη μετοχή στα 0,93 ευρώ, είχε απώλειες 29,01% μέσα στην εβδομάδα και 39,22% από την αρχή του έτους, κάτι που έριξε την αποτίμηση στα 5,67 δισ. ευρώ.
◆ Η Εθνική, με τη μετοχή στα 1,46 ευρώ, είχε εβδομαδιαίες απώλειες 27,36% και ένα δραματικό 62,08% από την αρχή του έτους, που έχει ρίξει την αποτίμησή της στα 5,16 δισ. ευρώ.
◆ Αντίστοιχες οι απώλειες και για την Eurobank, με τη μετοχή στα 0,21 ευρώ, αφού μέτρησε με εβδομαδιαίες απώλειες 21,93% και ετήσιες 62,03%. Η αποτίμηση κατακρημνίσθηκε στα 3,09 δισ. ευρώ.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις

◆ Η ΔΕΗ, της οποίας η αποτίμηση έχει πέσει στα μόλις 1,25 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζει πρωτοφανή απαξίωση με τη μετοχή στα νέα χαμηλά των 5,23 ευρώ. Η πολιτικά ευάλωτη επιχείρηση έχασε 28,27% την περασμένη εβδομάδα και 50,19% από την αρχή του έτους, δείχνοντας ότι τα παιχνίδια με την αποκρατικοποίηση στοιχίζουν.
◆ Από τις πλέον διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, η Coca Cola 3E αντιμετωπίζει και αυτή τις συνέπειες της ολέθριας πολιτικής περί της «φυγής» των ξένων κεφαλαίων. Ίσως να μην επλήγη όσο άλλες, αλλά την περασμένη εβδομάδα έχασε 12,30%, με τη μετοχή στα 16,04 ευρώ, ενώ υποχωρεί 23,55% από την αρχή του έτους. Η κεφαλαιοποίησή της πλέον κινείται στα 5,90 δισ. ευρώ
◆ Μεγάλα τα πλήγματα και για τα ΕΛΠΕ. Με αποτίμηση 1,13 δισ. ευρώ και τη μετοχή στα 3,70 ευρώ «ψαλιδίστηκαν» 24,02% την περασμένη εβδομάδα, ενώ χάνουν πάνω από τη μισή τους κεφαλαιοποίηση (51,19%) από την αρχή του έτους.
◆ Τις μισές από τις απώλειες του έτους είχε και η ΜΕΤΚΑ, που έχασε 15,42% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είχε απώλειες 30,10% από την αρχή του έτους. Η αποτίμηση πλέον βρίσκεται στα 416,1 εκατ. ευρώ με τη μετοχή στα 8,01 ευρώ.
◆ Αντίστοιχα η ΓΕΚ / Τέρνα είχε απώλειες 26,67% την περασμένη εβδομάδα στο σύνολο του 38,65% από την αρχή του έτους. Η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στα 187 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή στα 1,98 ευρώ.
◆ Βαριές ζημιές και για τη MIG των 153 εκατ. ευρώ. Η χασούρα της περασμένης εβδομάδας έφτασε το 29,91% με τις ετήσιες απώλειες στο 59,96%.
◆ Από τα «πειράματα» δεν γλίτωσε ο ΟΛΠ (με την ιδιωτικοποίηση να καθυστερεί). Η μετοχή «έγραψε» μείον 26% σε μια εβδομάδα, στα 11,33 ευρώ, την ώρα που οι ετήσιες απώλειες φτάνουν το 35%.

Ειδικές περιπτώσεις (1)

Ενδεικτική της «υπόθεσης Capital» είναι η Jumbo. Με την κεφαλαιοποίηση στα 1,18 δισ. ευρώ και τη μετοχή στα 8,70 ευρώ, η επιχείρηση έχασε 21,41% την εβδομάδα που πέρασε. Δηλαδή όσο και από την αρχή του έτους: 21,58%. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Οι άλλες δύο μετοχές της «υπόθεσης Capital», ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, δείχνουν και αυτές τις επιπτώσεις των πονηρών παιχνιδιών. Απώλειες 17,31% την περασμένη εβδομάδα για τον ΟΤΕ, ενώ η ίδια μετοχή έχει χάσει μόνο 11,07% από την αρχή του έτους. Η αποτίμηση πλέον στα 4,22 δισ. ευρώ. Πιο πολύ «πλήρωσε» ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να υποχωρεί 24,39% μέσα στην περασμένη εβδομάδα, αν και μόνο 12,82% από την αρχή του έτους.

Ειδικές περιπτώσεις (2)

Το πόσο χτυπήθηκαν ακόμη και οι ανθεκτικές μετοχές έγινε προφανές και στην περίπτωση της Μυτιληναίος, η οποία την περασμένη εβδομάδα έχασε 24,45% την ώρα που οι ετήσιες απώλειες είναι μόνο 15,67%, καθώς το Fairfax συνεχίζει να στηρίζει με αγορές τον όμιλο. Αντίστοιχο και το μείον 16,5% την περασμένη εβδομάδα για τη Motor Oil, ενώ το ετήσιο ψαλίδισμα βρίσκεται στο 19,7%, με την αποτίμηση στα 731,2 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και η Αεροπορία Αιγαίου (μια μετοχή σηματωρός, λόγω της αξιοποίησης του τουριστικού ρεύματος), με πρωτοφανείς αντιστάσεις το τελευταίο διάστημα, βίωσε την κρίση της περασμένης εβδομάδας με απώλειες 10%, την ώρα που από την αρχή του χρόνου μετράει κέρδη 40%!

Ωρολογιακή βόμβα

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όπως το «Ποντίκι» έχει σημειώσει πάλι, για την απαξίωση των ελληνικών επιχειρήσεων δεν ευθύνεται η προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα επικίνδυνα παιχνίδια των νυν κυβερνώντων, που δεν διστάζουν να ρημάξουν την αγορά για να φέρουν, όσο μπορούν, στα μέτρα τους το πολιτικό παιχνίδι.

Το μεγάλο πρόβλημα; Η πτώση στο χρηματιστήριο δεν είναι μία απλή υποχώρηση των μετοχών και των κεφαλαιοποιήσεων, η οποία διαμορφώνει χασούρες για το καπιταλιστικό σύστημα. Αντιθέτως είναι μια ωρολογιακή βόμβα στο ευρύτερο φάσμα του ελληνικού επιχειρείν. Χωρίς υγιείς επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν θα διαμορφώσει ποτέ τις προοπτικές ανάπτυξης που της χρειάζονται για έξοδο από την κρίση.

Όμως η συρρίκνωση των κεφαλαιοποιήσεων καθιστά τις επιχειρήσεις μικρότερες, πιο ευάλωτες στους ξένους ανταγωνιστές, με μικρότερη δυνατότητα να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, αλλά και με δυσχέρεια στη συντήρηση θέσεων εργασίας. Πόσο μάλλον στην αύξησή τους…

Από όλο αυτό το κλίμα πανικού που επιχειρούν να «στήσουν» οι κυβερνητικοί δεν θα πρέπει να εξαιρείται και η προοπτική της φυγής καταθέσεων, η οποία συστηματικά καλλιεργείται από το Μαξίμου. Με διαρκείς διαρροές για την ασφάλεια των καταθέσεων στο ενδεχόμενο μιας πολιτικής αλλαγής, η κυβέρνηση καταφέρνει απλώς να φέρνει πιο κοντά τον όποιο κίνδυνο και όχι την αποφυγή του.

Μήπως κάποια στιγμή όλοι αυτοί που μετέχουν στο παιχνίδι των διαρροών (περιλαμβανομένων των κυβερνητικών στελεχών που διατηρούν προνομιακές και ειδικές επαφές με τους εκπροσώπους των funds στο Λονδίνο, επηρεάζοντας και τις εκθέσεις τους) θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τη ζημιά που κάνουν στην οικονομία; Η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του Τσίπρα, το είπε. Θα το κάνει όταν γίνει κυβέρνηση;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:22