05/06/2020 20:30:04

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις πρόωρες εκλογές

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις πρόωρες εκλογές - Media

 
Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και ενδεχομένως πριν τις 15 του μηνός εκτιμάται ότι θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Π.Δ για τη διάλυση της παρούσας Βουλής
θα θυροκολληθεί αύριο το απόγευμα ενώ θα προβλέπει ότι η συγκρότηση σε Σώμα της νέας Βουλής θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή δέκα μέρες μετά τις εκλογές, όπως προβλέπει άλλωστε το Σύνταγμα.
 
Ακολούθως, η Βουλή θα προχωρήσει στην εκλογή Προεδρείου και από
τη στιγμή που θα κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων για τον υποψήφιο ή τους υποψηφίους, πρέπει να μεσολαβήσουν πέντε ημέρες για να οριστεί η ημερομηνία για την πρώτη ψηφοφορία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών.
 
Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 3/5, τότε στη δεύτερη ψηφοφορία χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος τότε στην τρίτη ψηφοφορία η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ. 
 
Σημειώνεται ότι μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας δεν μπορεί να αλλάξει υποψήφιος.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί
αυτοδυναμία από το πρώτο κόμμα, τότε παράλληλα με την Προεδρική εκλογή
μπορεί να τρέξουν οι διαδικασίες (διευρευνητικές εκλογές) για τον σχηματισμό
κυβέρνησης.   
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.