search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:52
MENU CLOSE

«Ιός»-κατάσκοπος σε υπολογιστή στο γραφείο της Μέρκελ

30.12.2014 07:33
Μέρκελ: «Θα ήθελα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» - Media

Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, καθώς εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστή βοηθού της καγκελαρίου.

(Αναδημοσίευση από «Έθνος»)
 
Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, καθώς εντοπίστηκε κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστή βοηθού της καγκελαρίου.
 
Πρόκειται για το ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό Regin, το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», το πολύπλοκο λογισμικό παρακολούθησης βρέθηκε στον υπολογιστή της επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Ολα ξεκίνησαν, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν η επικεφαλής, που έχει στενή συνεργασία με τη Μέρκελ, είχε γράψει μια ομιλία για τη Μέρκελ στον υπολογιστή της δουλειάς, την οποία και πήρε στο σπίτι της χρησιμοποιώντας ένα στικάκι USB, προκειμένου να τη «χτενίσει». Πράγματι τη δούλεψε στο σπίτι της στο δικό της λάπτοπ. Οταν μετέφερε το επεξεργασμένο κείμενο στον υπολογιστή της δουλειάς, ειδοποιήθηκε από το σύστημα συναγερμού του υπολογιστή ότι υπήρχε ιός και όντως εντοπίστηκε πως το USB είχε μολυνθεί από το κατασκοπευτικό λογισμικό Regin. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε όλα τα λάπτοπ της καγκελαρίας, δεν εντοπίστηκαν όμως άλλες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό.
 
Είχαν προειδοποιήσει
 
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Symantec είχε προειδοποιήσει για το λογισμικό από τα τέλη Νοεμβρίου και σύμφωνα με τους ειδικούς της το Regin έχει την ικανότητα να δημιουργεί αρχεία εικόνας με την απεικόνιση της οθόνης του υπολογιστή, να ελέγχει τον κέρσορα, να κλέβει κωδικούς, να παρακολουθεί την κίνηση των δεδομένων και να ανακτά τις σβησμένες πληροφορίες. Σύμφωνα μάλιστα με την αναφορά της εταιρείας, ο ιός επιδεικνύει τέτοιο «σπάνιο βαθμό τεχνικής τελειότητας» που μάλλον πρέπει να έχει αναπτυχθεί από κράτος, και μάλιστα ύστερα από χρόνια μελέτης. Η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Intercept» («Η Αναχαίτιση»), εξάλλου, ισχυρίστηκε πως στην ανάπτυξη του ιού είχαν συμμετάσχει η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας GCHQ και η αμερικανική NSA. Επίσης υπάρχει η πληροφορία ότι ο ιός τέθηκε σε εφαρμογή από το 2008, στοχοποιώντας κυβερνήσεις, οργανισμούς, ερευνητικά κέντρα αλλά και επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η ενόχληση από αυτές τις αποκαλύψεις είναι έκδηλη στη Γερμανία και το περιοδικό «Spiegel», στο πλαίσιο της γερμανικής απάντησης, προχώρησε σε δημοσίευση των μεθόδων που χρησιμοποιεί η NSA για να πραγματοποιεί τις παρακολουθήσεις της. Μέσα στο εκτενές άρθρο του περιοδικού ως παράδειγμα για τον τρόπο που έσπαγε η αμερικανική υπηρεσία τα δίκτυα κρυπτογραφημένων επικοινωνιών (VPN) γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο σπάσιμο των συστημάτων που χρησιμοποιούσε η ελληνική κυβέρνηση για τις επαφές της. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα για το σπάσιμο και την παρακολούθηση των VPN συστημάτων της ελληνικής κυβέρνησης απασχολούνταν 12 πράκτορες.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:51