search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:33
MENU CLOSE

Το νέφος και η πολιτική αμνησία

04.09.2010 00:39

Δημοσιεύτηκε στο Πράσινο Ποντίκι

Της Βάλιας Μπαζού

Το «Πράσινο Ποντίκι» κλείνει, με το 12ο τεύχος του, τον πρώτο χρόνο της ανανέωσής του και αισθάνεται πολύ τυχερό. Έκανε ενδιαφέρουσες γνωριμίες, νέες παρέες, «μπλέχτηκε» στο διαδίκτυο, «έπεσε» στα δίχτυα του design και της τεχνολογίας,  άκουσε τους προβληματισμούς των παιδιών, έκανε τη βόλτα του στις γειτονιές του κόσμου.

Δημοσιεύτηκε στο Πράσινο Ποντίκι

Της Βάλιας Μπαζού

Το «Πράσινο Ποντίκι» κλείνει, με το 12ο τεύχος του, τον πρώτο χρόνο της ανανέωσής του και αισθάνεται πολύ τυχερό. Έκανε ενδιαφέρουσες γνωριμίες, νέες παρέες, «μπλέχτηκε» στο διαδίκτυο, «έπεσε» στα δίχτυα του design και της τεχνολογίας,  άκουσε τους προβληματισμούς των παιδιών, έκανε τη βόλτα του στις γειτονιές του κόσμου. Κυρίως, όμως, προσπάθησε να ανακαλύψει και πάλι τις πόλεις, να δει με άλλη ματιά τα προβλήματά τους, να ακούσει και να μεταφέρει τις προτάσεις και τις ιδέες νέων ανθρώπων που θέλουν να ανατρέψουν τα αυτονόητα. Απολογισμοί τέλος όμως, γιατί το ταξίδι συνεχίζεται με μεγαλύτερη διάθεση, νέα  γκάζια, δημιουργική οργή, εποικοδομητικό θυμό. Έτσι, κλείνοντας τον πρώτο χρόνο της μηνιαίας κυκλοφορίας του, το «Πράσινο» επέλεξε να κάνει πρώτο θέμα το νέφος ή, καλύτερα, την πολιτική αμνησία υπουργών και δημάρχων. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας έχει γίνει θέμα ταμπού. Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό, λες και το νέφος δεν υπάρχει πια, εξαφανίστηκε δια μαγείας. Και δεν μιλάει κανείς, γιατί τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης έχουν πολιτικό κόστος και απαιτούν συγκρούσεις με όλα τα μεγάλα – αλλά και τα εκατομμύρια μικρά –  συμφέροντα, που συμβάλλουν με τις επιλογές ή με τον τρόπο ζωής τους στη δημιουργία νέων, πιο ισχυρών μεταλλαγμένων ρύπων. Τα τελευταία χρόνια κανείς ή σχεδόν κανείς δεν μιλάει για το νέφος, αφού έχει κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ντεμοντέ και ξενέρωτη, δεν υπακούει στο νέο «πράσινο» lifestyle που εσχάτως ανακάλυψαν οι πάντες… Το «Πράσινο Ποντίκι» αφιερώνει το θέμα του νέφους στους εν αναμονή μίνι πρωθυπουργούς, στους νυν και στους επίδοξους δημοτικούς «άρχοντες». Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πλησιάζουν, ο «Καλλικράτης» τους δίνει νέες ισχυρές αρμοδιότητες και ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, θα μπορέσουν να ξεστομίσουν μια πρόταση, μια θέση. Θα μπορέσουν να μας πείσουν ότι έχουν τα guts να διεκδικήσουν για τους δημότες τους, να συγκρουστούν και να απαιτήσουν. Και  βέβαια ότι μπορούν να το κάνουν μαζεύοντας, συγχρόνως, τα σκουπίδια μας. Καλή σεζόν!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50