search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:59
MENU CLOSE

Αυτοί έσπειραν τον πανικό για πανδημία της νέας γρίπης

05.09.2010 03:37
Αυτοί έσπειραν τον πανικό για πανδημία της νέας γρίπης - Media

Δεκαπέντε άνθρωποι, δόκτορες και καθηγητές, που άλλοι απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα που χρηματοδοτούνται από φαρμακοβιομηχανίες και άλλοι εργάζονται, για λογαριασμό κρατικών ερευνητικών κέντρων στον τομέα της… χρήσης εμβολίων για τη γρίπη, είναι αυτοί που «συμβούλευσαν» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι επίκειται πανδημία από τη «νέα γρίπη» Η1Ν1.

Δεκαπέντε άνθρωποι, δόκτορες και καθηγητές, που άλλοι απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα που χρηματοδοτούνται από φαρμακοβιομηχανίες και άλλοι εργάζονται, για λογαριασμό κρατικών ερευνητικών κέντρων στον τομέα της… χρήσης εμβολίων για τη γρίπη, είναι αυτοί που «συμβούλευσαν» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι επίκειται πανδημία από τη «νέα γρίπη» Η1Ν1.

Αυτοί οι δεκαπέντε εμπειρογνώμονες είναι που, πριν από ένα χρόνο, τρομοκράτησαν τους κατοίκους αυτού του πλανήτη ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πανδημίας από τη νέα γρίπη και εξώθησαν τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για την αγορά των (αδοκίμαστων τότε) εμβολίων, στο όνομα της προστασίας της υγείας των απανταχού της Γης πολιτών.

Μόνο που, όπως αναφέρει ο ειδικός εισηγητής της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα της γρίπης, Άγγλος Σοσιαλιστής βουλευτής Πολ Φλιν, αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος.

Έπρεπε να μελετήσουν καλύτερα τα επιστημονικά δεδομένα και να μετρήσουν καλά τα λόγια τους προτού τρομοκρατήσουν τον κόσμο και πριν σπρώξουν τις κυβερνήσεις να σπαταλήσουν σημαντικότατους πόρους από τα δημόσια κονδύλια προς όφελος των φαρμακοβιομηχανιών, υποστηρίζει ο Άγγλος βουλευτής.

Με τις συμβουλές τους, που προκάλεσαν πανικό σ’ όλο τον κόσμο, λέει ο Φλιν, έβγαλαν αναξιόπιστο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που τώρα, σε μία καινούργια περίπτωση πανδημίας, θα πρέπει να πείσει ότι πράγματι ενδιαφέρεται για την προστασία της υγείας του κόσμου και όχι ότι αβαντάρει τα συμφέροντα των κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας.

Κάτω από τα πιεστικά αιτήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των 15 αυτών εμπειρογνωμόνων, μαζί με τις δηλώσεις συμφερόντων τους (σ.σ.: από πού τα παίρνουν, δηλαδή, στην καθημερινότητά τους, προτού οριστούν σύμβουλοι του ΠΟΥ), ο Οργανισμός αναγκάστηκε, έστω και  ένα χρόνο μετά, να γνωστοποιήσει τα ονόματά τους και τα «συμφέροντα» που εκπροσωπούν.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς απέφυγαν να κάνουν «δήλωση συμφερόντων» κι αυτό είναι κάτι που ενισχύει τις υποψίες ότι οι εμπειρογνώμονες, που με τον φόβο της πανδημίας έσπρωξαν τον κόσμο στη μαζική αγορά των εμβολίων, εργάζονταν, ουσιαστικά, για το συμφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.

Οι υπόλοιποι, που δήλωσαν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, εμφανίζονται είτε να δουλεύουν για λογαριασμό φαρμακοβιομηχανιών είτε να εργάζονται σε ιατρικά ερευνητικά κέντρα, τα οποία ασχολούνται – κατά… σύμπτωση – με τα εμβόλια της γρίπης.

Οι 15 εμπειρογνώμονες

– Ο δόκτωρ Αζαντζί Λάουσον, που επελέγη για σύμβουλος του ΠΟΥ, υπήρξε επικεφαλής του τμήματος εποπτείας Υγείας στο ομώνυμο υπουργείο της Γκάνας και απαλλάχθηκε των καθηκόντων του μετά την πέμπτη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει την… πανδημία της νέας γρίπης.

– Ο Αντρέ Μπάσε, αγνώστου ιατρικής ειδικότητας, εργάζεται στην πρεσβεία της Σενεγάλης στη Γαλλία.

– Ο δόκτωρ Μαχάμαντ Ακμπάρ Σοντρί είναι ένας απλός καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο Λαχόρ του Πακιστάν και επιστρατεύθηκε, στην έκτη συνεδρίαση της επιτροπής, για να αντικαταστήσει τον Λάουσον.

– Ο δόκτωρ Σουπαμίτ Τσουνσοτιγάτ είναι εμπειρογνώμονας στο τμήμα ελέγχου νόσων στο υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης.

– Ο δόκτωρ Κοξ Νανσί εργάζεται στο κέντρο ελέγχου και πρόληψης της Influenza στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

– Ο δόκτωρ Άντονι Έβανς, που δεν παρουσιάζει εξειδικευμένες, σε σχέση με τη γρίπη, περγαμηνές, είναι επικεφαλής στο τμήμα ιατρικής της πολιτικής αεροπορίας του Μόντρεαλ στον Καναδά.

– Ο καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων Τζον Μακένζι φέρεται να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κάρτιν της Αυστραλίας.

– Ο καθηγητής επιδημιολογίας Άρνολντ Μόντο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ανν Άρμπορ του Μίτσιγκαν των ΗΠΑ

– Ο δόκτωρ Φεντάντο Οτάιζα υπήρξε συντονιστής του εθνικού προγράμματος ελέγχου λοιμώξεων στο υπουργείο Υγείας της Χιλής.

– Ο δόκτωρ Ροζέλιο Παντίλα Πέρεζ είναι γενικός διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο του Μεξικού.

– Ο δόκτωρ Χονγκ Γουίνγκ Σέτο είναι επικεφαλής των υπηρεσιών Μικροβιολογίας στο νοσοκομείο Μαίρη Κουίν του Χονγκ Κονγκ.

– Ο δόκτωρ Μασάτο Ταχίρο είναι διευθυντής στο τμήμα ελέγχου εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών νοσημάτων του Τόκιο.

– Ο δόκτωρ Θιμπό Κλοντέ είναι ένας απλός σύμβουλος αεροπορικής ιατρικής και υγιεινής στο Μόντρεαλ του Καναδά.

– Ο δόκτωρ Τζον Γουντ εργάζεται στο τμήμα ιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Προτύπων και Ελέγχου στη Μεγάλη Βρετανία.

– Η καθηγήτρια Μαρία Ζαμπόν είναι επικεφαλής της μονάδας αναπνευστικών νοσημάτων και λοιμώξεων στην Αγγλία.

 

Οι δηλώσεις συμφερόντων τους

1. Ο δόκτωρ Νανσί προσφέρει τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό κέντρο ελέγχου της δημόσιας υγείας (CDC), που λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από το φαρμακευτικό κέντρο IFPMA για τις δραστηριότητες του CDC στον τομέα της έρευνας εμβολίου κατά της γρίπης.

2. Ο καθηγητής Μόντο δήλωσε ότι είχε εργασθεί παλαιότερα ως σύμβουλος στους τομείς της πανδημίας και της εποχιακής γρίπης για μία σειρά φαρμακευτικά ιδρύματα και εταιρείες (GSK, Novartis, Roche, Baxter και Sanofi), με αμοιβές κάτω των 10.000 δολαρίων.

Στη δήλωσή του, ωστόσο, αναφέρει ότι η ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν έχει λάβει επιδότηση από τη Sanofi Pasteur για μια κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, το 2007-2008, σχετικά με ζώντα εξασθενημένα εμβόλια της γρίπης.

3. Ο δόκτωρ Κλοντ αμείβεται ως σύμβουλος από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

4. Ο δόκτωρ Γουντ παραδέχεται ότι πραγματοποίησε έρευνα, για το εμβόλιο της γρίπης, για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών Sanofi Pasteur, CSL, IFPMA, Novartis και Powermed.

5. Τέλος, η καθηγήτρια Μαρία Ζαμπόν, στη δήλωσή της, «ομολογεί» ότι η υπηρεσία που εργάζεται στην Αγγλία είχε λάβει χρηματοδότηση από φαρμακευτικές εταιρείες κατασκευής εμβολίων, όπως Sanofi, Novartis, CSL, Baxter και GSK.

Αν όλα αυτά, τώρα, δεν αποδεικνύουν ότι, αν όχι όλοι αλλά ορισμένοι, μπήκαν βαλτοί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, για να πανικοβάλλουν τον κόσμο με τη δήθεν πανδημία της γρίπης και να χοντροκονομήσουν οι φαρμακοβιομηχανίες από τα δισεκατομμύρια εμβόλια που πούλησαν, τότε ποια στοιχεία θα μπορέσουν να αποδείξουν το αυτονόητο;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50