search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:53
MENU CLOSE

Εν μέσω κριτικής για τη συμφωνία συνεχίζεται η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με εκλογή νέας ΠΓ και Γραμματέα

01.03.2015 10:07
Αριστερά αντανακλαστικά δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι κυβέρνησης και συμφωνίας - Media

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται σήμερα με εισηγήσεις μελών του οργάνου, και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία επί του κειμένου Πολιτικής Απόφασης και την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου Γραμματέα.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται σήμερα με εισηγήσεις μελών του οργάνου, και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία επί του κειμένου Πολιτικής Απόφασης και την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου Γραμματέα.

Η σύνθεση της ΠΓ έχει αποφασιστεί να είναι 11 μελής (συν τον πρόεδρο και τον γραμματέα) και θα περιλαμβάνει 4 στελέχη από την προεδρική πλειοψηφία, άλλα 4 από την Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ από μία θέση θα καταλάβουν εκπρόσωποι της ΑΝΑΣΑ, της ΚΟΕ και του χώρου των πασοκογενών.

Χθες, στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την συμφωνία ενώ παρουσίασε και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης το οποίο σύμφωνα με τα όσα είπε, χαρακτηρίστηκε από αφόρητες πιέσεις κι εκβιασμούς από την πλευρά των εταίρων. Την ίδια στιγμή κατήγγειλε ότι η οι πιο επιθετικές και συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης είχαν στήσει παγίδα στη νέα κυβέρνηση ήδη πριν τις εκλογές και σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και κατά συνέπεια τη φθορά και ανατροπή της. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μνημόνια τελείωσαν ουσιαστικά και τυπικά, αλλά και πως «η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά».

Τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπερασπίστηκαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Παππάς, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Γιάννης Δραγασάκης με τους δύο πρώτους να επισημαίνουν την αναντιστοιχία μεταξύ της αποδοχής που έχει η κυβέρνηση στην κοινωνία σε σχέση με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (Ν.Παππάς: «Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης  είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα»). Επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε τον εκβιασμό «νέο μνημόνιο ή χρεοκοπία» ενώ υποστήριξε πως η συμφωνία που τελικά υπογράφτηκε ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, εν τέλει ότι αποτελεί έναν «προωθητικό συμβιβασμό».

Επίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος μετείχε στη διαπραγμάτευση, διέψευσε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας ότι η Γερμανία επιθυμούσε τη σαφήνεια και όχι ασάφεια και πώς στη βάση αυτή η ασάφεια σε ορισμένα σημεία όπως τα εργασιακά ή οι ιδιωτικοποιήσεις, βοηθά την ελληνική πλευρά.

Από την άλλη, στον προβληματικό χαρακτήρα της συμφωνίας αναφέρθηκαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μηλιός, Αντώνης Νταβανέλλος, Αλέκος Καλύβης, Αλέξης Μητρόπουλος και Ρούντι Ρινάλντι. Οι περισσότεροι σημείωσαν ότι στην πράξη η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα πρέπει να κινηθεί με στόχο να πλησιάσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέγραψε στα θετικά ότι δεν θα έρθει η επέκταση της δανειακής σύμβασης  στη Βουλή καθώς όπως είπε αυτή ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει «νεοαποικιακά χαρακτηριστικά».

Επίσης, ο Ρούντι Ρινάλντι υποστήριξε ότι η τρόικα και το μνημόνιο παραμένουν , και δεν εξωραΐζονται, το ίδιο και η επιτροπεία και η αξιολόγηση, και πώς η κυβέρνηση, καθώς ήταν απροετοίμαστη, παγιδεύτηκε από την «ευρωκρατία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:50