Εάν στην Ελλάδα μια εταιρεία επιχειρούσε να φτιάξει στην ταράτσα ενός κτηρίου αγροτική καλλιέργεια, θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες… Στη Νέα Υόρκη, όμως, αυτή είναι η νέα τάση για τις εταιρείες νέας γενιάς, που, ελλείψει χώρου, σήκωσαν το βλέμμα ψηλά και οραματίστηκαν τη δημιουργία σύγχρονων αγροκτημάτων στις ταράτσες των κτηρίων.
Εάν στην Ελλάδα μια εταιρεία επιχειρούσε να φτιάξει στην ταράτσα ενός κτηρίου αγροτική καλλιέργεια, θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες… Στη Νέα Υόρκη, όμως, αυτή είναι η νέα τάση για τις εταιρείες νέας γενιάς, που, ελλείψει χώρου, σήκωσαν το βλέμμα ψηλά και οραματίστηκαν τη δημιουργία σύγχρονων αγροκτημάτων στις ταράτσες των κτηρίων.
Πρόκειται για νέους αγρότες που αποφάσισαν να ρισκάρουν επενδύοντας στην αστική – οικιστική γεωργία και, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται ότι κερδίζουν το στοίχημα.
Η πρώτη απόπειρα για την εφαρμογή αγροτικής καλλιέργειας για εμπορική και όχι για προσωπική χρήση έχει στεφθεί με επιτυχία στην «κορυφή» του Μπρούκλιν και αποτελεί μια πρότυπη γεωργική μονάδα, που συμβάλλει τόσο στην καλυτέρευση της ποιότητας του αέρα όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και ακόμα στην εύκολη πρόσβαση για τους κατοίκους των πόλεων σε φρέσκα – οργανικά προϊόντα και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην πράξη.
Το μποστάνι του 20ού ορόφου!
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Brooklyn Grange» νοίκιασαν για 10 χρόνια μια ταράτσα στο Κουίνς, έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων, και χρησιμοποιώντας 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χώματος έφτιαξαν σε πρώτη φάση ένα αγρόκτημα έκτασης 6.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η μετατροπή της ταράτσας σε χωράφι ήταν εύκολη υπόθεση με τις κατάλληλες, βέβαια, επιλογές των ειδικών επιστημόνων. Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες σχεδίασαν τη φάρμα, δίνοντας αρχικά τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη στατική μελέτη, προκειμένου να αντέξει το κτήριο την καλλιέργεια προϊόντων σε μια επιφάνεια 40.000 τετραγωνικών μέτρων. Εξειδικευμένοι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές, έκαναν το όλο στήσιμο της φάρμας, δίνοντας λύσεις και σε όλα τα πιθανά προβλήματα που θα ανέκυπταν από μια εκτεταμένη καλλιέργεια προϊόντων σε μια ταράτσα. Ειδικό οργανικό χώμα που χρησιμοποιείται μόνο στις λεγόμενες «πράσινες στέγες» χρησιμοποιήθηκε και για την καλλιέργεια των προϊόντων.
Στη φάρμα καλλιεργούνται επί 9 μήνες ντομάτες, καρότα, φασολάκια, κολοκυθάκια και διάφορα άλλα ζαρζαβατικά, ενώ για τρεις μήνες τον χειμώνα και κυρίως λόγω του μεγάλου ψύχους που επικρατεί στη Νέα Υόρκη, τα προϊόντα αλλάζουν και δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια σίκαλης, σταριού για κτηνοτροφική χρήση και τριφυλλιού. Όλα τα προϊόντα είναι οργανικά, αφού δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα ή χημικά λιπάσματα.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, ενώ έχουν γίνει αποκλειστικοί προμηθευτές και σε πολλά τοπικά εστιατόρια.
Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα του «Brooklyn Grange» μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση http://brooklyngrangefarm.com.