Φουντώνει ο καυγάς για το αν θα επιτραπεί η κάθοδος των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές
Παρότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο ένας μετά τον άλλο, παίρνουν τον δρόμο για τον Κορυδαλλό ως κατηγορούμενοι για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η εκλογική της επιρροή εξακολουθεί να είναι ισχυρή.
Είναι πλέον σαφές πως ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων έχει διαρρήξει για τα καλά τους δεσμούς του με την κλασική Δεξιά και τη… νομιμόφρονα Ακροδεξιά.
Από την πλευρά της η κυβερνώσα Ν.Δ. έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και όσο πλησιάζουμε στις ευρωκοινοβουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου τόσο θα φουντώνει η συζήτηση σχετικά με το αν θα επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές – και με ποιους υποψηφίους.
Από την πλευρά τους οι υμνητές του ναζισμού, μέσω του εκπροσώπου τους Ηλία Κασιδιάρη, διαμηνύουν πως όχι μόνο θα συμμετάσχουν κανονικά στις εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά στόχος τους είναι η επικράτηση σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και η ανάδειξή τους σε τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Ο ίδιος ο Κασιδιάρης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων, ενώ ως πιθανός επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου δεν αποκλείεται να είναι κάποιος από τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χ.Α. (ενδεχομένως και ο Νίκος Μιχαλολιάκος), αφού δεν έχουν στερηθεί την άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
«Εύχονται την απαγόρευση»
Τα δυο κόμματα που φαίνονται από τις δημοσκοπήσεις να πλήττονται περισσότερο από τη διαφαινόμενη αύξηση της εκλογικής δύναμης της Χρυσής Αυγής, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτά που μέσω δηλώσεων βουλευτών τους εμφανίζουν ως «θέμα χρόνου» να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή και κατά συνέπεια να απαγορευτεί η συμμετοχή της στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι όμως τόσο απλό;
«Δεν υπάρχει συνταγματική διαδικασία απαγόρευσης πολιτικού κόμματος. Μοναδικός αρμόδιος να θέσει ένα πολιτικό κόμμα εκτός του Κοινοβουλίου είναι μόνο ο κυρίαρχος λαός, με την ψήφο του», ανέφερε στο «Ποντίκι» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος. Λανθασμένη, υποστηρίζει ο καθηγητής, είναι και η συσχέτιση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης με την πολιτική παράταξη.
«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως διώκονται και καταδικάζονται τα φυσικά και όχι τα νομικά πρόσωπα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία από τη στιγμή που δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση στέρησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα κανένα νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά ενός νομικού προσώπου, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ενός πολιτικού κόμματος», τονίζει ο Κ. Χρυσόγονος καταλήγοντας:
«Στην πραγματικότητα τα μέλη της Χρυσής Αυγής εύχονται την απαγόρευση της συμμετοχής της νεοναζιστικής οργάνωσης στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, διότι τότε θα μπορούν με μεγαλύτερη ευχέρεια να υποστηρίζουν την ψευδαίσθηση ότι η εκλογική τους δύναμη είναι μεγαλύτερη από αυτή που πραγματικά θα αποτυπωθεί στην κάλπη».
Με άλλα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την κυβέρνηση και, κυρίως, για τη Ν.Δ.
Συνταγματική δυσχέρεια
Τη δική του άποψη εξέφρασε την Τρίτη (14.1) και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης μιλώντας στον Βήμα FM. Συγκεκριμένα ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξε:
«Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλη η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί και βουλευτές, μέλη εγκληματικής οργάνωσης συλλήβδην. Με βάση αυτά που βλέπουμε, η Χρυσή Αυγή είναι δύο σε ένα, και πολιτικό κόμμα και εγκληματική οργάνωση. Επομένως υπάρχει ένα ζήτημα που προφανώς δεν μπορεί να λυθεί με βάση το ισχύον Σύνταγμα, με απαγόρευση κόμματος ως εγκληματικής οργάνωσης».
Επεξηγώντας σημείωσε: «Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι να επανέλθουν οι ερμηνευτικές διατυπώσεις του Π.Δ. του 1974 που ίσχυσε μέχρι το 2002 και προβλέπει, εκτός από τις συνθήκες κατάλυσης του πολιτεύματος, το να μη συμμετέχουν ως υποψήφιοι κάποιοι που διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σ’ αυτήν ή όταν είναι βεβαρημένα τα μέλη ενός κόμματος με εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο».
Ερωτώμενος δε για το αν μπορεί ο Ηλ. Κασιδιάρης να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, απάντησε: «Δεν έχει παραπεμφθεί. Η πιο συνεπής ανάγνωση είναι ότι, αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα μέχρι τις δημοτικές εκλογές, δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές. Διότι, εάν εκλεγεί, θα πρέπει να τεθεί σε αργία με βάση τις διατάξεις του νόμου».
Απάντηση στον Γ. Σωτηρέλλη έσπευσε να δώσει ο ίδιος ο Κασιδιάρης λίγο αργότερα: «Κατ’ αρχήν, ακόμα και αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα (έστω και χωρίς καμία ένδειξη ενοχής), δεν αλλάζει απολύτως τίποτα εις ό,τι αφορά τα πολιτικά μου δικαιώματα. Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων εφαρμόζεται μόνο σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, που σίγουρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο έτη».
Πρακτικά, δηλαδή, ο εκπρόσωπος της Χ.Α. προαναγγέλλει δύο πράγματα:
1. Ότι, αν και πράγματι κινδυνεύει να τεθεί σε αργία εάν εκλεγεί, αυτό δεν θα τον εμποδίσει από το να είναι υποψήφιος και να καταγράψει εκλογικό αποτέλεσμα. Συνεπώς λογαριάζει να κατέβει στις εκλογές ακόμη και αν νωρίτερα υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα.
2. Ότι, επειδή και στις ευρωεκλογές η απαγόρευση συμμετοχής προϋποθέτει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δεν πρέπει να αποκλειστεί η συμμετοχή κατηγορούμενων χρυσαυγιτών στις λίστες του ναζιστικού κόμματος.
Προφανώς η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχει πολλούς πονοκεφάλους να αντιμετωπίσει και πριν και αφού στηθούν οι κάλπες του Μαΐου. Όμως εδώ υπάρχει ένα ερώτημα που έχει την… πλάκα του: Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι βρίσκεται τελικά ο τρόπος για να αποκλειστεί η Χ.Α., είναι βέβαιοι στο Μαξίμου ότι οι δυνάμει ψηφοφόροι της – έστω, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους – θα «επαναπατριστούν» στη «μαμά» Ν.Δ. ή μήπως, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε να ενισχύονται υπέρμετρα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Υπομονή. Έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας το επόμενο πεντάμηνο…